Mon07062020

Poslednja izmena:10:37:18 AM

Back HRANA I PIĆE VINO Tibor Majoroš o kvalitetu vina na Januarskom sajmu vina

Tibor Majoroš o kvalitetu vina na Januarskom sajmu vina

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Kada je temerinsko „Društvo prijatelja bašte“ pre 23 godine ustanovilo manifestaciju Januarski sajam vina, ni oni najhrabriji nisu mogli da pomisle da će njihovo međusobno takmičenje da preraste u međunarodnu smotru. Ali već u startu se ideja otela kontroli, jer se uz domaće, pojavio vinar iz Mađarske. Godine 2010. takođe je bilo preko 700 uzoraka, ostalih godina ne manje od 600.  Ove godine bilo ih je rekordnih, 777.

  
            U Društvu kažu da je ovaj broj uzoraka je neki njihov maksimum, a dalje će morati da odluče šta će raditi. Verovatno će ocenjivanje biti podeljeno u dva dana, ali se mora korigovati i sam sistem ocenjivanja. Dešava se da nema velike razlike između visoko nagrađenih vina i onih slabije rangiranih. Ponovnom selekcijom najboljih vina od članova komisije iz drugih panela, došlo bi se do objektivijih rezultata, a ne da bude 16 nezavisnih komisija i samo na osnovu bodova proglašen pobednik.
            - Ovoga puta bila je jedna jako stroga komisija kod koje je u kategoriji belih vina najviša ocena bila 82 posena. Uporedio sam to vino sa dobitnikom Velike zlatne i nisam osetio značajniju razliku. Ovo moje tumačenje svakako ne osporava kvalitet najboljim, ali moramo poraditi na ujednačavanju kriterija pri donošenju, za renome takmičenja, i za takmičare, važnih odluka - izjavio je Tibor Majoroš, glavni koordinator udruženja sudija, gospodin Tibor Majoroš, i dadao da su organizatori ove godine bili zadovoljni ogromnim odzivom malih vinara, kojima je ovaj festival prvobitno i bio namenjen, i istovremeno iznenađeni prisustvom velikih vinarija, kojih je iz godinu u godinu sve više.
            - Uzorke svojih vina poslali su Koch Csaba, proglašen za najboljeg vinara u Mađarskoj za 2019. poslao je čak 10 uzoraka na ocenjivanje, kao i Tamas Gunzer vlasnik najboljeg podruma Mađarske u 2019. godini. Jako lepa vina stigla su iz Vilanja, ali i Mora, Tokaja, Hrvatske, Slovačke, između 60 i 70 uzoraka iz Rumunije, i naravno, Srbije - saopštio je gospodin Majoroš.
            Istakao je nezadovoljstvo žirija kvalitetom uzoraka belih vina, sa puno grešaka, posebno u amaterskim krugovima vezanih za sumporisanje vina, koja su bila presumporisana, ili sa nedostatkom sumpora. Problem na koji se nailazilo među uzorcima bio je oksidacija, a bilo je i onih vina koja nisu mogla da se piju.
            - Ova pojava je otvorila prostor za razmišljanje o neophodnosti edukacije, kao i pomoći u nabavci opreme, kako bi se početničke greške svele na minimun. Takođe je primećeno da su najbolja vina iz 2017. i 2018. godine, što dovodi do zaključka da 2019. baš nije pogodovala belim sortama. Kod crvenih vina nije bilo toliko problema što se reflektovalo u nezapamćenom broju dodeljenih velikih zlatnih. Svake godine kao prioritet stavljamo barikirana vina, ili vina koji su imala neki dodir sa drvetom, što im obezbeđuje prisustvo sekundarnih aroma. Roze vina, brojnija nego prethodnih godina, bila su mlada, korektna vina, sa dominantnim mirisom i ukusom maline, jagode..., i onaj ko je uspeo da sačuva CO2 imao je dobitnu kombinaciju. Ovo je jedno od retkih takmičenja, uz manifestaciju „Najbolje vino Banata“ u Zrenjaninu, gde se od 2009. godine ocenjuje tradicionalni banatski šiler sa ciljem da vrati popularnost pravljenja ovog vina u seoskim sredinama, značajnim elementom u stvaranju i očuvanju identiteta u turističkoj ponudi, što je smisao njegovog prisustva na ovom takmičenju - rekao je naš sagovornik.
            Konstatovana je naophodnost edukacija, predavanja profesora, enologa dostupnih sadašnjim amaterima, početnicima u svetu vinarstva. Po rečima gospodina Majoroša značaj sajma je i u izricanju kritika i sugestija, razmeni informacija i iskustva, ostvarivanju kontakata.
            - Ako nas neko pozove, mi ćemo otvoreno reći naše mišljenje o vinu bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne. Da nije tako ova, kao i svaka druga manifestacija ove vrste, ne bi imale smisla - zaključio je Tibor Majoroš. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar