Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE PMF predavanje na temu svetlosnog zagađenja u utorak

PMF predavanje na temu svetlosnog zagađenja u utorak

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

            Novi ciklus naučno-popularnih predavanja u organizaciji Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu - „Oči u oči sa naukom”, održavaće se svakog prvog utorka u mesecu u klubu „Dom kulture”, Ignjata Pavlasa broj 4 u Novom Sadu.

            Prvo predavanje je u utorak, 4. februara u 18h i biće na temu svetlosnog zagađenja: NOĆ JE KRATKO TRAJALA, A NAMA JE TREBALA NAJDUŽA NA SVETU. Predavanje će održati MSc Dajana Bjelajac, asistent na Departman za geografija, turizam i hotelijerstvo.
            Kako to da sijalica koja predstavlja simbol inovacije, ideja, može odjednom da postane loša za životnu sredinu?
            Veštačko osvetljenje u prekomernim količinama, pogrešno usmereno i laički rečeno neadekvatne boje, može da prouzrokuje značajne probleme za živi svet, naše zdravlje i uopšte životnu sredine.
            Osim toga, koliko nas ima pristup prirodnom zvezdanom nebu? Zar je pogled na zvezde zaista važan još nekome, osim astronomima? Naučnici procenjuju da većina dece rođene početkom 21. veka  nikada neće svedočiti prirodnoj tami, a samim tim i pogledu na Mlečni put, našu galaksiju.
            Problem svetlosnog zagađenja je izrazito interdisciplinarne prirode, a asistentkinja Dajana Bjelajac sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo će vam približiti kako to sve intenzivniji procesi urbanizacije i samo uređenje gradova doprinosi stvaranju svetlosne kupole iznad naših građana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com