Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Goran Radivojević: Optimizam u redovima Kuvarskog juniorskog olimpijskog tima Srbije

Goran Radivojević: Optimizam u redovima Kuvarskog juniorskog olimpijskog tima Srbije

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            MSc Goran Radivojević, student doktorskih studija, asistent na predmetima Gastronomija u lovnom turizmu i Osnove pekarstva i poslastičarstva na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, jedan je od mentora juniorskog Nacionalnog tima Srbije, na predstojećoj Kuvarskoj olimpijadi, od 14 - 19. februara u Štutgartu, prvom učešću juniorskog nacionalnog tima na najvećoj kuvarskoj smotri na svetu.

            Naš sagovornik je i te kako pozvan da da svoj sud o toku dosadašnjih priprema, tim pre što je pre par godina odbranio diplomski rad pod nazivom - „Poznavanje WACS-ovih pravila i treniranje mladih kuvara za juniorska takmičenja”.
            U želji za što boljim nastupom na 25. IKA/Culinary Olympics u Štutgartu, mladim kuvarima je izašao u susret PROMONT Group, kao partner i generalni sponzor, omogućivši rad u vrhunskim uslovima hotela „Vrdnička kula“, na Fruškoj gori, koji ispunjava sve svetske standarde. Gospodin Radivojević je izrazio zahvalnost i svim zaposlenima, od manadžera do tamošnjeg osoblja spremnog da u svakom trenutku izađe u susret, te šefu kuhinje, prisutnog sve vreme treninga nacionalnog tima sastavljenog od mladih šefova i studenata (do 23 godine), kao podrška, nesebični davalac svojih i primalac novih znanja.
            Dve generalne probe predviđene programom priprema za nastup na IKA/Culinary Olympics 2020. održane su 18. januara i 02. februara u restoranu hotela „Vrdnička kula“. Prva je bila za prijatelje i novinare, druga za sponzore, koji su dali snažan vetar u leđa, i omogućili realizaciju priprema, puta, celog događaja i koji su bili u svakodnevnoj komunikaciji sa takmičarskim timom, njihovim mentorima i organizatorima. Na trećoj, u restoranu „Dvor“ u Subotici, uoči samog odlaska, mladi će svoje umeće predstaviti pred 50 kolega, ugostitelja iz renomiranih restorana u Subotici i okolini.
            - Mogu da konstatujem da je na drugoj probi napravljen korak napred u odnosu na prvu. Grešaka je bilo, zbunjivanja takođe, ali treninzi i postoje da bi se sticalo iskustvo, sigurnost. Otežavajuća je okolnost da ih na takmičenju čekaju novi uslovi, kuhinja, okruženje i moraju se sami snaći - objašnjava gospodin Radivojević.
            Smatra da su osim uslova za trening, organizacija rada, način ponašanja, disciplina u poslu, elementi važniji i od samih uslova i osmišljavanja jela. Jer na takmičenju se ocenjuje sve: od snalaženja u kuhinji, korišćenja opreme i praćenja savremenih trendova, do profesionalnog odnosa prema poslu, kolegama, bez kojeg se titula Šef ne može zamisliti.
            Težinu zadatka povećava i izbor namirnica, koji je određen propozicijama, od kojih mladi kuvari treba da osmisle i pripreme jela. Naime riba i morski plodovi nisu svojstveni našem podneblju i najsigurnije ih je kupiti zamrznute, što na takmičenju nije dozvoljeno, jer se odabiraju sveže, pa se ulaže dodatni napor da taj nedostatak nadomeste.
            Kada govorimo o studentima gastronomije, navikli su nas poslednjih godina na brojna odličja i priznanja sa brojnih takmičenja na kojima su branili boje naše zemlje. Ali, ovo je drugačije:
            - I nama kao i njima ovo je prvi izlazak na najveće kulinarsko takmičenje na svetu, ali se trudimo da im svojim znanjem i iskustvom što više približimo ono šta ih tamo očekuje. Ovo je za sve nas jedna ogromna škola, ogromno iskustvo, posle kojeg ćemo svi biti mnogo pametniji, iz kojeg ćemo izvući mnogo pouka, i da na sledeću Olimpijadu za četiri godine, odemo mnogo spremniji.
            Ove pripreme su unele pozitivnu atmosferu i među studente i među profesore PMF-a, pa se u skorije vreme planiraju mesečni nastupi „učenika“ visokih škola u nekim gradskim  kuhinjama. Od 2006. godine, studenti treće godine turizma, sa kolegama sa Departmana, u okviru predmeta Animacija i logistika u turizmu, predmetnog profesora dr Anđelije Ivkov Džigurski, organizuje tematske večeri gde stiču praktična znanja, tako što sami osmišljavaju ponudu, organizuju, pišu normative, trebovanja, nabavke, planiranje, rukovođenje, kontrola jedne večeri na određenu temu. Profesori i asistenti im samo pomažu ako treba i to je najbolji put učenja.
            - Praktičan rad van gastonomske laboratorije na fakultetu, u relanim uslovima, sigurno je najbolja priprema. Tako uče da budu samokritični i da prime kritiku, kao i svi mi, jer svako od nas treba da uči. Drago nam je kada možemo da pokažemo ono što možemo i znamo, a svaka povratna informacija, bilo da dolazi od gostiju, sponzora, kolega, je dobrodošla. Važno je da iz svega izađemo pametniji i zreliji - zaključio je Goran Radivojević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com