Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Anđelija Ivkov-Džigurski: Animacija i logistika u turizmu - predmet u kojem studeni daju 110% sebe

Dr Anđelija Ivkov-Džigurski: Animacija i logistika u turizmu - predmet u kojem studeni daju 110% sebe

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Dr Anđelija Ivkov-Džigurski, redovni profesor na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Novi Sad, od 2006. godine, sa studentima treće godine hotelijerstva, organizuje tematske događaje iz predmeta Animacija i logistika u turizmu sa ciljem promocije folklornog/etno nasleđa pojedinih naroda i njegovog stavljanja u funkciju turizma.

            U utorak 28. februara veče posvećeno Holandiji, nedelju dana kasnije Argentini, događaji su koji su obeležili praktični deo ispita Animacija i logistika u turizmu. To je prilika da se osim lepota jedne zemlje, studenti tokom priprema upoznaju sa njenim običajima, destinacijama, kulturnim bogatstvom, kuhinjom..., i sve začinjeno jednom dozom humanosti.
Posmatrajući generacije studenata, profesorica uviđa izvesnu sličnost u ponašnju tokom priprema:         
            - S obzirom da su studenti podstaknuti na maksimalnu samostalnost, atmosfera tokom pripreme je isprva puna straha i nesigurnosti, koji traje do odabira teme, osmišljavanja scenarija, toka programa, međutim, kako vreme odmiče zaboravljaju da je to ispit, sažive se sa projektom u potpunosti i daju 110% sebe. Rad na ovim aktivnostima dovodi do toga da oni prevaziđu pitanje ispita i više im nije na prvom mestu da li će ga položiti već da projekat uspe, da bude što lepše, bogatije i da ostvare napred zacrtan humani cilj. Moram da pohvalim ovu generaciju, odnosno sve tri grupe, pored ove dve i treću koja je pripremala Radionicu za decu u jednoj novosadskoj osnovnoj školi, koje su nas prijatno iznenadile svojim zrelim pristupom i ozbiljnim odnosom prema projektima i odradili više nego što smo od njih očekivali.Otkriva i podršku samog ambasadora u projektu, kojeg su posetili u Ambasadi, i koji ih je lično primio, poslušao njihove ideja i dao neke smernice, olakšavajući im put razumevanja ove prelepe zemlje.
            Završetkom ove večeri, intenzivira se angažman na tematskim večerima planiranim za sledeću godinu. Slučaj je hteo da se 2021. poklopi jubilej 50-to tematsko dešavanje, i vreme kada Novi Sad i zvanično zauzima mesto Evropske prestonice kulture. Zato, po rečima dr Anđelije Ivkov-Džigurski, planovi su veći, viši, a na publici je da sačeka godinu dana i isprati spektakl koji se polako krčka u glavama kreativnih studenata PMF-a. Dr Džigurski je iznenađenja velikim brojem bivših studenata koji su izrazili želju da budu deo u realizaciji ovog projekta sledeće godine. Ona se raduje i „povratak“ bivših studenata smatra potvrdom dobrog rada sa studentima, kada su u prilici da primene sva svoja znanja i sposobnosti stečenih na fakultetu, i daje mogućnost realnog sagledavanja budućeg poziva.
            - Oni moraju da urade i finansijske kalkulacije, i planiranja koja se tiču menija, da se pozabave marketingom, da promovišu događaj, izrade propagandni materijal. Ove godine su odlučili kome će posvetiti veče, i kome će usmeriti prikupljena sredstva. Odabrali su da prve večeri pomognu lečenje Nikoline i Koste u Italiji, a drugo Udruženju „Hanina nada“. Ponosni smo na osećajnost i empariju naših studenata za probleme drugih, s obzrom da do sada nisu imali priliku da se sretnu sa tako teškim životnim iskušenjima. Kada upoznaju ljude iz Udruženja sa kojima radimo, ili roditelje bolesne dece, oni žele da pomognu još više, čak da smanje troškove organizacije da bi ostalo više za decu. Ova generacija studenata je na ulaznicama odštampala poziv za sakupljanje slatkiša, igračaka, opreme, i sve što bude sakuljeno u tom obliku biće donirano porodici sa petoro dece, koja živi u lošem uslovima, a ostalo Svratištu za decu. Sami su odlučili da prošire misiju koju smo im mi preporučili – obavestila je dr Anđelija Ivkov-Džigurski.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com