Tue03192024

Poslednja izmena:08:54:27 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kolač iz Golubinaca kojim je zaveden Betoven najavljuje Gastro Srem

Kolač iz Golubinaca kojim je zaveden Betoven najavljuje Gastro Srem

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

            Ekskluzivno na „Gastro Sremu 2020.”-  recept za kolač lepe Ženet iz Golubinaca, supruge gardijskog kapetana Karla Greta, kojim je zaveden  Betovenoven 
            Kao najava za peti jubilarni Gastro Srem, koji će se održati 28. i 29. avgusta 2020. godine, na Međunarodnom sajmu turizma, na štandu Turističke organizacije Vojvodina, u hali IV Beogradskog sajma, u četvrtak 20. februara 2020. godine, u 15h, svi će moći da probaju i slikaju kolač iz Golubinaca, mesta koje pripada opštini Stara Pazova.

           
            Specifičnost ovog kolača je u tome što ga je voleo čuveni kompozitor Ludvig van Betoven, kome ove godine čitav svet obeležava 250. godina od rođenja. Spremala ga je lepa Ženet, žena gardijskog kapetana i ljubavnica čuvenog kompozitora.
            Ženet, lepa živahna plavuša i  supruga gardijskog kapetana Karla Greta, bila je prva ljubav Ludvig van Betvena, ali i nakon njene udaje, o njihovoj romansi svedoče stihovi koje joj je posvetio, a koji su nastali godinu dana pošto je postala supruga gardijskog kapetana. Osim stihova, o ovoj romansi udate Ženet iz Golubinaca sa Betovenom svedoči i crtež u akvarelu „Dvorac u Golubincima 20. februara 1803.“ u kome je živeta sa suprugom, a koji je nastao 5 godina nakon njene udaje. Crtež se čuva među Betovenovim dokumentima u državnoj biblioteci u Berlinu. Kao usponenu na ovu ljubav u Betovenovom muzeju u Bonu čuva se medaljon 5,9 x 6,1cm Ženet  d’ Hontat
            Na Sajmu turizma kolač će biti prikazan i svi prisutni moći će da ga probaju, a na manifestaciji „Gastro Srem 2020." otkrićemo recept.
            Biće nam drago da budete gosti Turističke organizacije opštine Stara Pazova u okviru Sajma turizma. Čekamo vas na štandu Turističke organizacije Vojvodina, u hali 4 "Beogradskog sajma" u četvrtak 20. februara od 15h.
            „Osetite Srem svim čulima“ je slogan pod kojim će se održati peta jubilarna manifestacija „Gastro Srem 2020.“ 28. i 29. avgusta 2020. godine na Trgu dr Zorana Đinđića u Staroj Pazovi.
            Ono što će ovu manifestaciju učiniti posebnom jeste što će svi posetioci moći da probaju, ali i da dobiju recept kolača kojim je bio zaveden i zbog kog je u Golubince dolazio čuveni kompozitor Ludvig van  Betoven.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com