Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Grad Zrenjanin - permanentna nadgradnja turističkih potencijala

Grad Zrenjanin - permanentna nadgradnja turističkih potencijala

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Ozbiljnost kreacije i realizacije turističkih potencijala grada Zrenjanina zabeležena je i zajedničkim nastupom Turističke organizacije grada Zrenjanina, podržanim od strane gradonačelnika, na beogradskom Sajmu turizma, ove godine.

            „Zrenjanin je lep grad u kome ima šta da se vidi“ - izjavio je gradonačelnik Zrenjanina, gospodin Čedomir Janjić, povodom predstavljanja turističkih potencijala ovog grada uz brojne zvanice, partnere, prijatelje i medije, 21. februara na 42. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, u svečnoj sali hale IV.
            Gradonačelnik je podsetio na prvi pomen grada u spisima iz 1326. godine, koji je danas izrastao u sportski, turistički, politički, ekonomski, međunarodni kulturni centar, čemu su doprineli i uspesi zrenjaninskih horova, i 22 olimpijca, prirodni resursi i njegove manifestacije...
            Gospodin Janjić je posebnu pažnju obratio na svega 13 km od centra grada udaljenu Banju „Rusandu“ i istoimeno slano jezero u Melencima.
            - Nemamo planinu, more, a ni voda nam nije neka, ali gledamo da se organizujemo na drugačiji način. Osim prirodnog blaga, očigledno nam organizacija manifestacija, događaja, spektakla dobro ide - dodao je šali gospodin Janjić, ilustrujući to činjenicom da je nedavno završenu beloblatsku Kobasicijadu posetilo preko 15.000 gostiju, a lanjske Dane piva više od 500.000 gostiju.
            Iskusan privrednik nije propustio da istakne da je Zrenjanin dobro mesto za ulaganje i da su danas najveće privredne investicije u zemlji vezane upravo za ovaj grad.
            Direktorica Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda“, dr Zorica Ćulibrk, je u svom obraćanju posebno istakla značaj lekovitog blata, peloida, koji zbog svog fizičkog i hemijskog sastava stavlja ovu banju na listu jedinstvenih, ne samo u zemlji, već i u svetu. Dr Ćulibrk je naglasila da je Banja „Rusanda“ jedina banja koja potencijal blata može da iskoristi na potpuno prirodan način.
            - Iza nas je 150 godina zvaničnog lečenja peloidom, od 1867. kada je seoski paroh Nikola Bibić otkrio lekovitost rusandskog blata. Poslavši ga na analizu u Carsku akademiju u Beč vrhunski tadašnji autoriteti potvrdili su da ono ne zaostaje za blatom iz prestižnih evropskih banja toga vremena. Sva njegova lekovita svojstva su očuvana do danas - rekla je dr Zorica Ćulibrk, dodajući da je banja smeštena u Parku prirode, zaštićeno područje II kategorije od pokrajinskog/regionalnog značaja, sa velikim brojem biljnih vrsta i vrsta ptica od kojih su mnoge pod zaštitom.
            Prošle 2019. renoviranjem blatnog i hidro bloka kapaciteti SB „Rusande“ povećani su za 20%.
            - Dana 18. decembra donesen je detaljan regulacioni plan za investicije u samoj banji koja će, nadam se ostati u fokusu grada i naredne godine - zaključila je dr Ćulibrk.
            Direktor Turističke organizacije grada Zrenjanin, gospodin Zoran Ljubotina, najveći autoritet Zrenjanina, kada je turistička ponuda zrenjaninske opštine u pitanju, tom prilikom je istakao da manifestacije, programski sadržaji, promocije, u grad dovode sve veći broj gostiju čime turistička privreda doživljava značajan rast, ali potrebu za povećanjem smeštajnih kapaciteta, pre svega razvoj smeštaja u domaćoj radinosti.
            Prethodna turistička 2019. godina, po njegovim rečima biće upamćena po manifestaciji „Banatska bajka", ustanivljenoj radi promocije zrenjaninskih sela, te bržeg razvoja ruralnog turizma, koja je samo posle tri godine izašla iz okvira Gradske bašte; podsetio je na krunsku gradsku kulturno-umetničku i naučnu manifestaciju Dane piva, koja će ove godine biti održana po 35 put, i ponos je grada kako zbog same organizacije tako i zbog brojnih razloga dolazaka turista; kupalište, izletišta, Banja „Rusanda“, palata Dunđerskih, postavka industrijskog nasleđa u Muzeju piva uz gradski kej koji se uređuje, prioritet su TO Zrenjanina, grada u kojem se od 1745. godine pije pivo.
            Ali, to nije sve.
            Kako bi upotpunio ponudu, TOG Zrenjanin ove godine u petak, 06. marta 2020., u (Hala Medison, Ul. Karađorđev park) organizuje Prvi Internacionalni banatski festival vina. Neće biti iznenađenje ako Zrenjaninci već na početku ustanovljenja festivala dobrom organizacijom pariraju najvećim vinskim manifestacijama u zemlji i uvrste i ovaj događaj u tradicionalne manifestacije koje vredi posetiti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com