Sat06222024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turistički izazov Novog Bečeja: More u sred ravnice

Turistički izazov Novog Bečeja: More u sred ravnice

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

            Najveće iznenađenje 42. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu publiku je čekalo na štandu Turističke organizacije opštine Novi Bečej, gde je na starom mestu na kojem su se ranijih godina predstavljali manifestacije, old tajmeri, gurmanluci, dočarana kompletna morska atmosfera, plaža sa šankovima, suncobranima, ležaljkama i lepim mornarkama.

            - Pretpostavili smo da ćemo uneti zabunu, ali to je neobično samo za one koji ne poznaju dovoljno Novi Bečej i njegove žitelje koji žive sa svojom rekom i na njoj - objasnio je direktor TOONB, gospodin Saša Dujin:
            - Mislim da smo ljude zasitili informacijama o top pet destinacija koje uglavnom promovišemo, a koje i dalje razvijamo. Ovo je bio pravi trenutak da ukažemo na vrlo popularan i razvijen nautički turizam, na sportske sadržaje, plažu na Tisi uređenu 2006. godine kao poseban projekat, odličnu marinu, i privezište koje proširujemo. O svemu ovome nismo dovoljno pričali, a ovaj vid turizma nam možda i najbolje ide. Osim toga, lepo smo se nadovezali na prezentaciju novog Terma spa centru hotela „Tiski cvet“, sa lekovitom termomineralnom vodom izuzetnog kvaliteta, visokim nivoom natrijuma, magnezijuma, sumpora..., sa velikim i hidromasažnim bazenom sa termomineralnom vodom, finsku i infra crvenu saunu, Kneipp klupu, tepidarijum ležaljke itd - rekao je direktor.
            I još reč - dve o vezi reke i Novog Bečeja.
            Od 2015. godine, najveća manifestacija u Novom Bečeju - Velikogospojinski dani, započinje su dolaskom Rečne flotile Vojske Srbije sa kojom je, zahvaljujući Novobečejcu, Aleksandru Beriću, heroju Aprilskog rata, ostvarena odlična saradnja.
            Na prelepom Tiskom keju, za koji kažu da je najlepši na celom toku reke, koja protiče kroz pet država, odvijaju se sve novobečejske manifestacije. I ceo život Novobečejaca vezan je za Tisu i Tiski kej čija širina omogućava bebama da naprave prve korake, tiho talasanje vode tinejdžerima da se zaljube, da na maturskim fotografijama uhvate najlepše zalaske sunca i vode, potom i na fotografijama sa venčanja, da se odmore na klupama postavljenim duž njene obnale.
            Centar Novog Bečeja (iako ne zvanični) je na reci. Glavna ulica Novog Bečeja je Tisa, a kućni brojevi polaze od Tise. Sedište Turističke orgnizacije opštine Novi Bečej se nalazi na Tiskom keju.
            Na adi kod Novog Bečeja, u hladu gustih ritskih šuma svake godine Novobečjci uređuju, čiste od izđikalog šiblja peščanu plažu, čiste ložišta, mesta za roštiljanje. Malo, sakriveno mesto krije svetsku priču o Atili Biču Božjem, koji je po legendi sahranjen u blizini tog ostrvceta sa svojim blagom.
            - Da li je to istina, ili samo mit, ne zna se pouzdano, ali postoji jedna tačka dvadesetak metara severno od ostrva koja se nikada nije zaledila. Pamtim da je poslednjih pedeset godina reka dva puta bila okovana ledom, i moglo se prelaziti traktorom, konjima, ali na tom mestu se nije zaledila. Istraživali su je ronioci, objašnjenja davali stručnjaci, ali niko nije uspeo da ospori ovaj mit - dodaje gospodin Dujin, i podseća da je puno razloga za dolazak u Novi Bečej, od poseta manifestacija, muzeja, Glavaševe kuće, Slanog Kopova..., ali da svako treba da odvoji vreme da posedi malo uz Tisu, kao što to čine mnogi Novobečejci danas, a često su činili i oni koji su postali poznati i slavni, a ni ne znamo da su iz ovog lepog banatskog mesta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com