Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE NAJAVA Italija kum Tamburica festa 2020

Italija kum Tamburica festa 2020

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

            Pres tim Svetske tamburaške asocijacije i osnivača obaveštava javnost da je Italija zemlja prijatelj ovogodišnjeg „Tamburica festa 2020”, svetskog festivala tamburaške muzike koji će biti održan od 21. do 23. avgusta na Trgu slobode u Novom Sadu.

            Tim povodom, njegova ekselencija ambasador Italije u Beogradu, Karlo Lo Kašo, primio je predsednika Svetske tamburaške asocijacije i osnivača „Tamburica festa”, dr Jovana Pejčića, sa delegacijom koju su činili muzički urednik, Danilo Ninković i član organizacionog tima, Jelena Pejčić. Pored ambasadora Italije, sastanku su prisustvovali počasni vice konzul Italije, Karmine Taralo i Paola Kordone, ispred Instituta za kulturu Italije.
            Obe strane su izrazile izuzetno zadovoljstvo zbog predstojeće saradnje u vidu bilateralne kulturne razmene koja će biti ostvarena u više vidova na ovogodišnjem festivalu. Tako će posetioci najboljeg festivala etno muzike u Evropi i najbolje turističke manifestacije u Srbiji, imati priliku da ove godine uživaju u nastupima vrhunskih italijanskih muzičkih izvođača kao i u degustaciji i prezentaciji gastronomskih proizvoda i vina sa Apeninskog poluostrva.
            Takođe, dogovorena je saradnja i na umetničkom planu koja će biti ostvarena učešćem italijanskih slikara na ovogodišnjoj, 13. po redu Likovnoj koloniji „Tamburica fest” od 1. do 7. juna u etno- eko kući u selu Čerević.
            - Lično sam veoma zadovoljan činjenicom da je prijatelj našeg festivala zemlja koja je svojim velikanima dala ogroman doprinos svetskoj kulturnoj baštini. Naravno, u razgovoru smo s ponosom pomenuli i naše velikane - Nikolu Teslu, Mihajla Pupina, Milutina Milankovića... koji su takođe dali nemerljiv doprinos čovečanstvu, kao i činjenicu da se naš festival održava pod pokroviteljstvom grada Novog Sada, Vlade Vojvodine i Republike Srbije- rekao je dr Pejčić, koji je ambasadoru Lo Kašu uručio poklon - suvenir, ručno rađenu tamburicu prim, a na kojoj je muzički urednik Ninković, odsvirao „Govori tiše...”, čuvenu numeru iz filma „Kum” kompozitora Nina Rote.
            Zemlje prijatelji „Tamburica festa” u prethodnim godinama festivala bile su Ruska federacija, Narodna republika Kina i Mađarska.

PRES TIM
„Tamburica fest 2020”

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com