Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Turističko Užice i Novi Sad omogućili dalje povezivanje dva grada

Turističko Užice i Novi Sad omogućili dalje povezivanje dva grada

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

         -Ponosni smo što je drugog dana 42. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu došlo do potpisivanja Protokola o saradnji Turisitčke organizacije grada Užica i Turističke organizacije grada Novog Sada - rekla je tim povodom direktorica TOG Užice, mr Danijela Đorđević Arsić. Ovaj akt će po njenim rečima doprineti intenzivnijoj, pre svega kulturnoj saradnji.

            - Grad Užice kao redovan učesnik Sajma turizma u Novom Sadu, uspostavio je dobru saradnju sa kolegama iz TONS-a, pre svega sa direktorom Branislavom Kneževićem. Ove godine smo procenili da je dobro da potpišemo Protokol o saradnji, a tome u prilog ide činjenica da je Užice grad koji je na polju kulture nadaleko poznat, a Novi Sad 2021 Evropska prestonica kulture - istakla je mr Đorđević Arsić.
            Grad Užice u svom prefiksu s razlogom nosi epitet kulturni: domaćin je Jugoslovenskom pozorišnom festivalu koji će ovog novembra biti održan po 25. put; tu je i nadaleko čuvena zlakuska keramika, čija se četiri veka duga tradicija izrade glinenog posuđa na ručnom kolu i pečenja na otvorenoj vatri, ljubomorno neguje u malenom selu Zlakusa. Svake godine ovo mesto je domaćin „Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa-Užice”; u Gradskoj galeriji se održavaju reprezentativne izložbe, svake godine i Grafičko bijenale „Suva igla“, ove godine 15. put, koje je međunarodnog karaktera; Dečji festival „Licidersko srce“, kojema je domaćin grad Užice...
            Bez obzira na tradiciju i nivo kulturne aktivnosti, direktorica napominje da TO grada podjednaku pažnju usmerava na sva druga dešavanja, na turističke destinacije i prirodne lepote koje nudi ne samo grad Užice već i njegova okolina. Tu su Tara, Mokra Gora, Potpećka pećina, ali i sam grad Užice, sa velikim projektom Stari grad, koji je ove godine TO promovisala na sajamskoj manifestaciji, i projekat NeoLIFE, kao biser neolitskog nasleđa, koje će početi sa radom u novembru ove godine.
            - Moram da napomenem da je završena prva faza rekonstrukcije grada velikog srpskog feudalca, Nikole Altamanovića i da predstoji druga i treća faza. Važno je da imamo nesebičnu podršku, pre svega Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, grada Užica, ali i Ministarstva kulture i EU koja nas nesebično pomaže u ovom projektu, što je prioritet i strategija razvoja turizma grada za 2019, 2020 i 2021 godinu. Uključivanjem u zajedničke projekte sa gradom Novim Sadom i TO Novi Sad, dogovorili smo da TOG Užice malo više potencira naše aktivnosti i naš turizam u toku 2020, a 2021, Novi Sad kao dobar domaćin i Evropska prestonica kulture, širom će otvoriti vrata celom svetu, i mi ćemo se pojaviti kao grad - partner na nekim od projekata vezanih za ovu prestižnu titulu. Trenutno radimo na mapiranju i definisanju zajedničkih projekata, a već početkom maja biće poznato o kojim projektima se konkretno radi - najavila je mr Danijela Đorđević Arsić.
            Krajem prošle i početkom ove godine Užičani su bili prijatno iznenađeni brojem gostiju iz Vojvodine, najviše iz Novog Sada i Zrenjanina, koji su za Novu godinu i Božić u gradu proveli u proseku pet dana. Da je ovo bio pravi izbor turista u prilog govori i činjenica da je Užice čvorište iz kojeg vode putevi prema svim turističkim destinacijama, kao što Mokra Gora, Tara, Zlatibor, ali da ima dovoljno inspirativnih i interesantnih urbanih dešavanja vezanih za sam grad. Užice se sve više nameće kao veza Vojvodine sa zapadnim delovima naše lepe Srbije, kojem je ovaj grad na Đetinji prirodan centar.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com