Tue09262023

Poslednja izmena:12:33:25 PM

Vino

Utisci sa 65. vršačkog Grožđebala

  • PDF

Vršac u vreme koncerta Zdravka Čolića u objektivu Igora Vujanovića            Vršačka berba grožđa, događaj je bez presedana. Vreme kada u gradu vlada svečarska atmosfera, kada ga preplavi mnoštvo turista i grad naraste troduplo, čak i više, kada sve vrvi osmesima, radošću u isčekivanju nečeg lepog.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pudarski dani u Mačkovoj senici

  • PDF

Sava Jojić sa ćerkom Đurđicom i pudarom Svetozarom Krstićem Đeđom    Neko ima berbanske dane, neko grožđebal, a Irig jedini Pudarske dane, posvećene čuvaru vinograda i po tome se razlikuje od svih drugih u obeleževanju ovih lepih jesenjih običaja. To je sećanje na davno prošlo vreme, poštovanje jedne tradicije koja je vremenom postala nesvrsishodna, jer nema više od koga da se čuvaju i nema više toliko vinograda kao nekada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PROGLAŠENA LISTA TOP 50 FRUŠKOGORSKIH VINA

  • PDF

Pogled na odabrana vina Fruške 2023    U vili Stanković u Čortanovcima održan je šesti Fruška gora Wine Show na kome su, kao i prethodne dve godine, dodeljena priznanja Top 50 Fruška gora novost proglašena lista top 50 fruškogorskih vina vinski magazin vino fino.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Cubo fest - otmena oaza dobrih vibracija

  • PDF

Hedonizam u ambijentu Cubo Concept Bar & Restoranta            Jedan od događaja na dobrom glasu, koji se sa nestrpljenjem očekuje početkom septembra je Cubo fest. Dok se prvog dana odvija jedinstven event za hedoniste, koji znaju da uživaju u nečem jedinstvenom, kada je reč o hrani, vinu i posebno kreiranom ambijentu koji oslobađa stresa i utiče na dobro raspoloženje, drugi dan je namenjen intimnijem druženju sa vrhunskim umetnicima. Ove godine publici se predstavio neponovljivi Branko Đurić Đura sa autorskom predstavom „Đurologija“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podrum Šukac: Za piće je uvek zgoda

  • PDF

Aleksandar Savić            Blagodet je roditi se u vinorodnom kraju i baviti se vinarstvom. Sa vinogradima u Fruškogorskom vinogorju, jednom od najstarijih i najvećih, sigurno najpoznatijem u Srbiji.
            Aleksandar Savić je šesta generacija vinara Podruma „Šukac“ iz Sremske Kamenice, nadomak Novog Sada, a pobrinuo se da bude i nasledne, sedme generacije, koju polako pelcuje za buduće vinare.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Festival Grašca - lokalna vina, rezultati svetski

  • PDF

Igor Luković (drugi s leva) sa saradnicima            Prošle godine I Festival Grašca na terasi Petrovaradinske tvrđave, ove godine drugi, zbog vremenskih (ne)prilika premešten u centar grada ispred Info centra Turističke organizacije Vojvodine, sa Udruženjem proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem-Fruška gora“, organizatora Festivala, podjednako atraktivan i uspešan. Održavanje narednog planirano je na dve lokacije (Petrovaradin, Kalemegdan), koje će pod sloganom - Jedna sorta, jedna reka, dve tvrđave, biti povezane i regatom Grašac odneti u prestonicu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Inteligencija srca porodice Tripković

  • PDF

Gabrijela i Radoslav Tripković            VRT - akronim Vinarije Radoslava Tripkovića, više je od vrta, bašte vinove loze. To je vinograd i vinarija u Riđici, i kuća Tanurdžića, kojoj po majčinoj liniji pripada Radoslav Tripković, koja se polako opravlja u muzej porodičnih starina (nameštaja, starih peći, kredenaca, posuđa), među kojima vinogradarskih i vinskih, bačvi, presa, čak i slavina za točenje vina iz bureta po koju je deda Teofan pre 100 godina išao čak do Beča. Posebna priča vezana je za zvono, kojim se oglašavalo sve lepo, i ono manje lepo iz kuće Tanurdžića, kome će biti vraćeno, kada to uslovi budu dozvolili, mesto u gonku, gde je i nekada stajalo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Duh Banata u boci Dragić vina

  • PDF

Sa promocije Dragić vina na Intefestu 2023            Jedna od vinarija dugog trajanja, o kojoj se relativno malo zna je Vinarija „Dragić vina“ iz Zrenjanina. Razlog tome je što su banatska vina dugo bila skrajnuta sa glavnih vinskih ruta Srbije, a možda je tome doprinela i sama porodica, razvijajući se u drugim pravcima, a vinograd i vino negovala radi tradicije i želje da se u krugu porodice i najbližih piju „svoja“ vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Riđičko vinogorje: Nagrade na najvećim vinskim festivalima govore o vinu! Na redu su turisti!

  • PDF

Sa predstavljanja Riđičkog vinogorja u KSNS            Na poslednjoj stanici ka državnoj granici prema Mađarskoj, a bez graničnog prelaza, na putu koji vodi u jednom pravcu, nalazi se selo Riđica (opština Sombor). U njemu je dvorac porodice Kovač (1806), katolička crkva (1817), koju je izgradio veleposednik Imre Kovač, pravoslavna (1844) posvećena Sv. Nikoli. Kroz Riđicu protiče rečica Plazović (Kiđoš), koja tokom letnjih meseci presuši, ali preko koje su meštani sagradili deset mostića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Petar Samardžija: Srbija je žedna vina

  • PDF

Petar Samardžija          - Dočekali smo da obeležimo 20 godina Međunaronog festivala vina InterFest u Novom Sadu, Vojvodini, u kojoj koliko nedalje toliko raznih eno-gastro priredbi, Smatram da je jedna od najupešnijih ona čiji početak sa uvek sa nestrpljenjem očekujemo. Ona je zapravo i edukativna i promotivna, i reflektuje se na stvaranje kulture vina. Nažalost, vinari još nisu shvatili da vino piju samo oni koji nešto znaju o njemu, te da je ovaj festival mesto na kojem dolazi do susreta vinara, njihovih vina i onih koji ga piju. Vino je demokratsko piće, jer svi mogu da probaju izložena na Trgu slobode u centru grada i mogu da kažu da li valja ili ne valja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com