Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Vino

Pino Noar 2021 Vinarije Selecta iz Gudurice pobednik 18. Vinofesta

 • PDF

 Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović uručila je priznanje Ivanu i Jovanu Stojšić iz Vinarije Selecta Gudurica za najbolje ocenjeno vino festivala            Vršac je prvog julskog vikenda 2024. godine bio prestonica kongresnog (ruralnog) i vinskog turizma održanih u okviru 18. po redu manifestacije VINOFEST, koji su sa uspehom organizovali Turistička organizacija Vršac, pod pokroviteljstvom Grada Vršca, u saradnji sa Enološkom stanicom Vršac, I dok je prvi deo okupio učesnike - turističke radnike i stručne konsultante, tj. predavače na ovu temu, održan u subotu u ambijentu hotela “Vila Breg”, vinski je počeo mnogo ranije, ocenjivanjeg pristiglih vina za prestižna priznanja VINOFESTA iz 40 vinarija iz zemlje i regiona. Za ovaj deo najznačajnija i najlepša vest je da je Pino Noar 2021 Vinarije Selecta Sonje Jocić iz Gudurice osvojio titulu apsolutnog pobednika, zasluživši impozantnih 94,40 poena. Priznanja pobedniku i osvajačima velikih zlatnih i zlatnih medalja uručile su gradonačelnica Vršca, Dragana Mitrović i direktorica Turističke organizacije Vršac Tatjana Palkovač. Pre same dodele, prisutnima se obratila gospođa Mitrović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Grašac beli 2019 Vinarije Vinum najbolje vino Balkana

 • PDF

Dr Milan Ubavić i Anđela Živanović            Uspešan nastup srpskih vina, a ispred svih vina iz sremskokarlovačke Vinarije „Vinum“ obežio je sredinom juna održan XIII BIWCF (Balkans International Wine Competition and Festival) u Sofiji (Bugarska). Grašac beli iz berbe 2019 Vinarije „Vinum“ osvojio je veliki trofej kao najbolje vino Balkana (95 poena), koji se sa etiketama: Grašac 26a 2019 (94), Chardonnay 2019 (94) i Chardonnay 2021 (94) - okitio i dvostrukom zlatnom medaljom. Sa istog festivala i jednom zlatnom medaljom vratilo se još osam Vinumovih vina: Grašac 26a 2020, Chardonnay 2020, Grašac beli 2020, Grašac beli 2021, Grašac beli 2022, Rose 2023, Frankovka 2022, Mustra 2023, sva sa 89 poena.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Saga o BERMETU - bećaru sa Fruške gore

 • PDF

Braća Radoslav i Aleksandar Kovačević            Nastupi porodične Vinarije „Ravnica“ Radoslava i Aleksandra Kovačevića iz Inđije, redovno su propraćeni svežim i kreativnim idejama. I pre nego što smo probali njihova vina, uputili su nas kako je izgledala (i kako se nosila), originalna sremska planinska muška nošnja, sa čizmama, somotskim čakširama, belom košuljom, prslukom i šeširom, koju su potom zamenili varoškom, evropskog stila. Svojim vinima, dali su imena Tamburaških Evergreen-ova, i osim klasičnih i potrebe za dobrim vinima za sebe i svoje drugove, bacili su se na proizvodnju BERMET-a, jer se podrazumeva da svaki vinar sa Fruške gore, koji drži do sebe, u svom podrumu ima ovo vino. I beli sa 23 i crveni sa 26 „travki“, a kod njih se prvi put pojavio i roze.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nekad bile i ponovo će biti: Rajačke pimnice u žiži vinskih boutique priča

 • PDF

Željko Perić i Snežana Butarević            Na dan kada Srpska pravoslavna crkva slavi Svetog Vasilija Ostroškog - Čudotvorca (12. maj), dana kada se dešavaju čuda, našli smo se u selu Rajac, na 20km od Negotina, u Pimnici Željka Perića, koji je zbog brojnih poseta stranih diplomata, medijskih kuća iz zemlje i inostranstva, učešćem u TV serijama, prozvan princom vina, najpoznatijim vinarom Rajačkih pimnica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinogradarstvo i fenomen klimatskih promena

 • PDF

Prof. dr Dragoslav Ivanišević            Suočeni sa promenom vremenskih uslova, od kojih zavisi sav njihov ulog, čak i egzistencija, voćari sve više traže savete od stručnjaka, kako bi zaštitili svoj rad, i sve uloženo koliko toliko vratili. Dr Dragoslava Ivanišević, profesora vinogradarstva i direktor Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu uliva tračak optimizma u sumorne prognoze budućih kretanja u poljoprivredi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pivnica Sv. Đorđe - Čuvar tradicije srpskih domaćina

 • PDF

Miroslav Floričelović            Kompleks negotinskih pivnica samo je jedan u nizu koji su, verovatno u drugoj polovini XIX veka, izgrađeni na levoj obali Timoka. Kameni podrumi građeni su gde god je vino bilo dominantno u proizvodnji. Oni su dislocirani na brdo, zbog temperature, a sistem gradnje bio je identičan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Trofeji za najbolja vina Banata

 • PDF

Ljiljana Ranjak sa priznanjem za najbolje crveno vino Banata - Kuvée de Rgnac 2019            Nedavno je u bajkovitom „Kaštelu" u Ečki, kojeg je 1820. godine podigao jermenski vlastelin Lazar Lukač, danas hotelu od izuzetnog istorijskog i turističkog značaja u privatnom vlasništvu, u kojem tokom cele godine borave gosti i lovci iz inostranstva, po 11. put organizovan izbor za najbolje vino Banata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Još jedan festival nad festivalima u Zrenjaninu: uz pivski i vinski

 • PDF

Igor Luković i Sanja Petrović na otvaranju festivala            „Ovo je spektakularno“ - prokomentarisao je Igor Luković, na otvaranju V Međunarodnog Banatskog sajma vina uz Festival Banatske vredne ruke održanog u Zrenjaninu 18. maja, po drugi put u Gradskoj bašti i pod njegovom ingerencijom.
            Nije tajna da je Igor Luković, vinski kritičar, novinar, publicista, somelijer, duže od dve decenije u vinskom biznisu, rodom iz Zrenjanina, u kojem odavno ne živi, ali iz kog nikada srcem nije otišao, imao posebnu viziju kako predstaviti vino u ne malom gradu i bez velike vinske tradicije. U tome su ga podržali Turistička organizacija grada Zrenjanina i Grad Zrenjanin na čelu sa Simom Salapurom, gradonačelnikom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pitka priča o pivnicama Srpskog viteza vina

 • PDF

Miša Ćirić            Nešto što se ne dešava često. Doček koji se pamti i daje na značaju pridošlici. Ovoga puta nama, učesnicima XVII Sajam meda i vina u Negotinu. Doček u Rajačkim pivnicima kao uvod u neiscrpunu, vek i po, po nekima i dva i po veka staru riznicu predajnih naracija Negotinske Krajine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi eno-gastro užitak - Made in Irig

 • PDF

Sa svečanosti otvaranja Vinoteke Hopovo u Irigu         Vinoteka „Hopovo“ iriške Vinarije „Mačkov podrum“ zvanično je otvorena u četvrtak,  09. maja uz prisustvo velikog broja zvanica. Domaćin, Sava Jojić sa svojom porodicom, tom prilikom je istakao da je ovim ispunjena jedna od njegovih želja da se na jednom mestu, u autentičnom sremačkom ambijentu, predstavi najlepše što Fruška gora i Srem imaju da ponude, i na taj način da kroz jačanje identitetaa ovog kraja da svoj doprinos obogaćivanju njegove turističke ponude.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com