Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Vino

Ljubica Radan: Impresije iz Čilea, zemlje vina

  • PDF

Ljubica Radan u društvu čileanskih kolegaLjubica Radan enolog i somelijer je svojevremeno sa par svojih kolega osnovala Asocijaciju somelijea, vinara i vinogradara, krećući se u pravcu podizanja vinske svesti i vinske kulture kod drugih. Sama je nastavila sa obukoma koje je započela na Poljoprivrednom fakultetu, ali usmerila se i specijalizovala upravo u proizvodnji vina kao enolog, što je njena prva i osnovna ljubav, i danas sarađuje sa nekim vinarijama iz Sremskih Karlovaca, Iloka.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zvonko Bogdan, vinogradi, vinarija i vina u skladu sa imenom

  • PDF

Zlatko ŽivanićNedavno je u beogradskom hotelu „Zira“ održan treći Blind Testing za izbor najboljih srpskih vina u 2012. godini, koje su ocenjivali ovdašnji vodeći vinski znalci, nakon što su prethodno čitaoci on line magazina Vino.rs odabrali 106 etiketa, a za finale taj
broj smanjili na 54. Sistem rada žiria je bilo probanje vina za koja ne znaju ko je proizvođač, jer su se ocenjivala vina dobijena isključivo u čaši, a ocenjivalo se vino u čaši za čašom, anonimno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Darko Jakšić: Pravilnik o deklarisanju, obeležavanju i predstavljanju vina

  • PDF

Darko JakšićPravilnik o deklarisanju i obeležavanju kao i predstavljanju vina i drugih proizvoda koji je krajem aprila izašao u Službenom glasniku, od 1. januara 2013. godine počinje sa primenom. Proizvođači su imali određen period da se pripreme za njegovo sprovođenje. Pravilnik donosi neke novine u odnosu stari Pravilnik o deklarisanju, pre svega u jasnom definisanju obaveznih podataka,  kojih ima 10, odnosno jedanaest ako je u pitanju penušavo vino, još dva obavezna podatka za vina sa geografskim poreklom, koji definiše i neobavezne podatke koji proizvođači mogu, ali ne moraju da imaju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Đorđe Paprić: Mišljenje i zablude u vinogradarstvu i vinarstvu

  • PDF

Prof. dr Đorđe PaprićNikada nismo bili neka velesila u proizvodnji vina, ali nekada je bilo znatno više vinograda i više vina. Za razliku od nekada, kada smo gajili naše autohtone sorte, poslednjih godina smo skloniji nekim francuskin, nemačkim, priznatijim i u svetu poznatijim sortama, ali da li treba da idemo tim putem ili da razvijamo svoj sortiment i pravimo jedinstvena, srpska vina, bila su samo neka od pitanja na koja je pokušao da odgovori dr Đorđe Paprić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Maja Popović: Status je ponos Vinarije Bogunović

  • PDF

Maja PopovićMaja Popović enolog Vinarije „Bogunović“ iz Zemuna, od kada je 2005. godine diplomirala na Tehnološkom fakultetu u Beogradu, uključena je u primarnu proizvodnju prerade vina. Maja Popović, inficirana ljubavlju i posvećenosti „piću bogova“ od strane srpskog maga i „vinskog poete“, svog profesora Slobodana Jovića,  pre svega deluje kao zadovoljna i ostvarena mlada žena. A kako ne bi bila, kada radi u vinariji koja joj dozvoljava da se profesionalno uzdigne i pokaže sav svoj talenat. Promovišući vina Vinarije „Bogunović“ ona voli da kaže: „Probajete naša vina i sve što ne valja, kažite mi, ja sam odgovorna“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Nada Korać: Vinarstvo Srbije za korak ispred vinogradarstva

  • PDF

Prof. dr Nada KoraćProf. dr Nada Korać, eminentni vinski znalac sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom sadu, imala je zapaženo predavanje na temu „Sorte vinove loze pogodne za gajenje u Potiskom vinogorju“ na manifestaciji Nova vina Potisja, održanoj u Žablju. Ono ne samo što je izazvalo izuzetno zanimanje četrdesetak zainteresovanih vinara i vinoljubaca, već je na kraju propraćeno velikim aplauzom. TOPSRBIJA je dobila eksluzivni intervju sa gospođom Korać na ovu temu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinarija Biserno iz Čuruga, biser Potisja

  • PDF

Gavra Botić sa ćerkom AleksandromJedina registrovana vinarija sa područja žabaljske opštine, “Biserno”, kao i prošle godine, dobila je na ovogodišnjoj, drugoj po redu manifestaciji “Nova vina Potisja” održanoj u petak, 30. novembra u prostorijama Lovačkog doma “Jelen” u Žablju, sve pohvale prisutnih posetilaca za svoja vina. Vinarija „Biserno“ iz Čuruga je ovom nagradom, koju dodeljuju vinoljupci, upotpunila niz mnogobrojnih priznanja osvojenih u proteklom periodu. Pomenimo samo ona sa Sajmu vina u Temerinu, sa Vinofesta u Vršcu, drugo mesto u kategoriji vina Rose, na 47. Svetskom kongresu evropskih vinskih vitezova “Sveti Georgije” održanom u Novom Sadu, početkom juna 2012. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Keserović o Udruženje Naša vina: Zajednički širimo vinsku priču

  • PDF

Slogom do cilja, članovi Udruženja Naša vinaTema razgovora sa prof. dr Zoranom Keserovićem, direktorom Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom sadu, ovoga puta je rad Udruženja vinara Vojvodine „Naša vina“ koji se zaukava u dobrom pravcu i svaki dan ima sve više pristalica. 
-Prvobitna ideja našeg Udruženja vinara Vojvodine je bila da se udružimo i da na taj način promovišemo i podstičemo razvoj vojvođanskog vinogradarstva, pogotovo vinarstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Intervju sa Udruženim vinarima Vojvodine

  • PDF

Dunavska 31 u Novom sadu, adresa za vinske hedonisteNa promotivnom otvaranju Vinoteke Naša vina, Udruženja vinara Vojvodine, koje sačinjavaju pet vinarija - Departman za vinogradarstvo, voćarstvo i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Vinarija Mačkov podrum u Irigu, Vinarija Vindulo u Temerina, te Vinarija Vinum i Vinarija Đurđić u Sremskim Karlovcima,sjatio se veliki broj ljudi, vinoljubaca, znatiželjnika, novinara...Moj lični utisak je bio da je na premijeri bilo bar 500 ljudi, koji su cirkulisali sa čašama u ruci što u dve prostorije vinoteke, što u, za ovu namenu, lepom, diskretnom dvorištu, atipičnom za pasaže u novosadskoj Dunavskoj ulici, baš kao stvorenom za vinoljupce željne da na miru uživaju u Božanskom piću – vinu. Novinari, znatiželjni da dobiju odgovore na sva pitanja, pitali su obična, ali i provokativna pitanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ovoren prvi Wine bar Naša vina u Novom Sadu

  • PDF

Vinoteka „Naša vina“ u Dunavskoj ulici broj 31 u Novom Sadu, otvorena je u utorak, 30. oktobra. Nemali novootvoreni prostor članova Udruženja vinara Vojvodine, koje čine Departman za vinogradarstvo, voćarstvo i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Vinarija Mačkov podrum u Irigu, Vinarija Vindulo u Temerina, te Vinarija Vinum i Vinarija Đurđić u Sremskim Karlovcima, bio je tesan da primi sve zainteresovane, obradovane otvaranjem jednog ovakvog prostora koji je nedostajao u vinskom gradu, naslonjenom na fruškogorske i vojvođanske vinograde, Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com