Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Vino

Potiski GurmanLook 2022.

  • PDF

 Farmer sir PG Radišić  iz Čuruga dobitnik je nagrade Najbolje iz opštine Žabalj            U subotu 10. decembra 2022. godine u sali restorana Naša Lovačka priča u Žablju po prvi put je održana manifestacija pod novim nazivom „Potiski GurmanLook“, ali sa starom koncepcijom, obogaćenom novim sadržajima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U susret mladom vinu Portugizeru - Svatovcu

  • PDF

Sava i Đurđica Jojić u društvu Iriških lola         Trećeg četvrtka novembra u celom svetu se slavi Dan mladog vina. U Srbiji je sa tom praksom prvi počeo Sava Jojić, vlasnik Vinerije „Mačkov podrum“ - Mačkovim danom mladog Portugizera, koji je nakon deset godina iz centru Novog Sada, preseljen u svoju maticu, u mesto svog rođenja - Irig. Ove godine Mačkov dan mladog Portugizera biće održan u Vinskoj ulici, u fruškogorskoj prestonici Irigu, po XV put. Ali ne kako je to praksa u svetu u četvrtak, već po sremački, obaška kako je i red, u petak, da bi se Sremci do mile volje mogli veseliti i na posao ne misliti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinska porodica Vinarije Vinum

  • PDF

Zajednički snimak vinske porodice Vinum            Vinarija „Vinum“, smeštena u ulici „vinskoj“ nazvanoj po velikom broju tamošnjih vinarija, zapravo u Ulici Karlovačkog mira 26a, u istorijskom delu vinskih Sremskih Karlovaca, koja traži, čak zahteva, jedno drugačije predstavljanje, osim preko svojih vina. Vrhuskih, što je potvrđeno brojnim nagradama i sve većim brojem njihovih pristalica, odnosno ljubitelja. Taj drugačiji pristup jeste odnos njnog vlasnika dr Milana Ubavića prema svojim, u ovom slučaju, saradnicima, čije znanje se poštuje, a predlozi i ideje razmatraju i usvajaju. Svi oni čine jedan složan tim, čak porodicu posvećenu istom cilju - postizanju najboljeg moguće kvaliteta. Mogu da budu najkvalitetnija vina, može vinarija da bude ekskluzivno uređena, ali bez tima ljudi spremnih na sradnju, nema uspeha.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Karlovački Grožđebal: Zarobljen vinski entuzijazam u Brankovim pesmama

  • PDF

Doc. dr Dragoslav Ivanišević sa saradnicama predstavio je sve traženija institutska vina            Tradicija gajenja vinove loze na Fruškoj gori je verovatno najstarija na tlu Srbije, stalno prisutna od vremena rimskog cara M.A.Probusa (III vek). Vinogradarstvo u Sremske Karlovce stiglo je pre više od 1.700 godina, na što ukazuje činjenica da je loza ovde počela da se grana i pre Probusa i da su gospodari ovog prostora bili vrsni vinogradari. Uugarski kralj Bela IV (XIII vek) je na Frušku doveo najbolje stručnjake iz Francuske, a u XVIII i XIX veku obučene su grupe domaćih stručnjaka. Fruška gora je bila poznata po dobrim vinama i izvozilo se u okolne krajeve, a i mnogo dalje, jer je kvalitetom išlo u korak sa najboljim evropskim vinima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Igor Luković: Fruška gora riznica izvrsnih vina autentičnog karaktera

  • PDF

Pozdravni govor Igora Lukovića na otvaranju Fruška gora Wine Show            Vinski happening pod nazivom „Fruška gora Wine Show“ je u subotu, 24. septembra, po peti put u reprezentativnom zdanju Vile Stanković u Čortanovcima (opština Inđija), okupio vinare sa područja Fruške gore i Srema, zvanično predstavljajući 50 etiketa, odabranih od strane međunarodnih vinskih eksperata, koje će tokom godinu dana nositi markicu Top 50, kao garanciju izvrsnosti kvaliteta i autentičnog fruškogorskog karaktera.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Još jedno ZLATO sa AWC Vienna za vina Vinarije Fragaria Aleksadrovac

  • PDF

Prestižna priznanja na ponos Vinariji Fragarija, Župi i Srbiji         Prve i lepe vinske vesti stižu iz Aleksandrovca. Na prestižnom svetskom vinskom takmičenju, AWC Vienna 2022., Boutique Vinarija Fragaria (Lukarevina, Drenča, Aleksandrovac, Srbija), dr sci Saše i dr ekonomskih nauka Slobodana Vujića, sva poslata vina osvojila su priznanja. U konkurenciji 1.588 proizvođača i 11.342 vina iz 43 zemlje sveta, Vinarija „Fragaria“ je osvojila ZLATO za Fragaria Red VotaŽi 2020, SREBRO za Fragaria Red Selekciju 2020, SREBRO za Fragaria White Jagodu 2021 i Seal of Approval nagradu za Fragaria Rosé Fragolinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novosadski vinski put

  • PDF

Podrum Šukac jedna od vinarija na Novosadskom vinskom putu            Novi Sad je nadaleko prepoznatljiv po srdačnim ljudima, ukusnoj hrani, bogatoj arhitekturi i istorijskom nasleđu, ali da li ste znali da se na njegovoj teritoriji još u prvoj polovini 18. veka nalazilo oko tri stotine vinograda? Danasovo područje predstavlja vinski put koji svaki ljubitelj „pića bogova“ treba da obiđe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Helvecija 1880 - Ukus vina i luksuza

  • PDF

Sofija Stefanovski (druga s desna) sa grupom vinskih novinara         Obnovljen i adaptiran u vinsko-ugostiteljski objekat „Helvecija 1880“, trećeg vikenda septembra 2021., u vreme 63. Berbe grožđa u Vršcu, posle dve i po - tri godine, koliko je rekonstrukcija trajala, primio je prve goste. Već sledeće nedelje otvoren je i Vinski salon, i svojom otmenošću dočarao duh budućeg zdanja u punom obimu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Berov/Rnjakov podrum, nada za razvoj vinskog sela Gudurice

  • PDF

Ljiljana i Miroslav Rnjak            Mada turista u Gudurici ima, to je daleko od onoga što bi ovo vinorodno selo, moglo da bude. Od davnina poznata po proizvodnji dobrih vina, svoj vrhunac Gudurica je doživela u XVIII i XIX veku doseljavanjem vinogradara iz Rajnske oblasti, Mozela i Lotarginije. Posebno dve porodice veleposednika, Johana Teca i Roberta Bera, koje su za sobom ostavile dva značajna i velika podruma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Podrum vina Todor - Vinski izvornik braće Ćosić

  • PDF

Ivana i Nenad Ćosić            Braća Ćosić su nosioci originalne priče o ljubiteljima vina koji su postali vinari. Ali, vinari sa vinskim genima nasleđenim od generacija svojih prethodnika. Po jednom od njih, dedi Todoru, nazvali su i vinariju. Doduše, deda Todor je pre svega bio stručnjak za burad - pinter, u vreme pre no što su počeli da se proizvode od inox-a i polipropilena, kada je pinterski zanat bio tražen, posebno u vinskoj Župi aleksandrovačkoj, gde je svaka kuća bila sa vinskim podrumom i drvenim buradima u kojima se vino čuvalo. Pred kraj radnog veka gledao je krčenje vinograda, skromniju proizvodnju vina i zamiranje svog zanata. Kao uspomenu na njega i njegov rad, na značajno mesto u degustacionoj sali Podruma vina „Todor“ danas je postavljeno bure, njegovim rukama napravljeno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com