Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Vino

Prof. dr Nada Korać: Cilj podizanja vinograda određuje njegov sortiment

  • PDF

Prof. dr Nada Korać ne propušta priliku da se sretne sa proizvođačimaDr Nada Korać, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, svojim dugogodišnjim uspešnim delovanjem na polju vinogradarstva, danas slovi za neprikosnoveni autoritet u ovoj oblasti. Dr Korać nije propustila priliku da prisustvuje godišnjem Savetovanju Društva voćara Vojvodine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Departmanu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koje je održano 14. decembra 2013. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Nada S. Korać o vinogradarsko-vinskoj 2013. godini

  • PDF

Dr Nada S. Korać na Oglednom polju u Sremskim KarlovcimaDr Nada S. Korać, redovni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, na Departmanu za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, svoj nastavnički i naučni rad posvetila je istraživanju u oblasti vinogradarstva. S obzirom da se vinogradarska i vinska 2013. godina bliži kraju, zamolili smo dr Korać, izuzetno cenjenog stučnjaka, za komentar na ovu temu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljubica Radan o iskustvima iz Burgerlanda

  • PDF

Ljubica RadanDiplomirani inženjer vinogradarstva, enolog i somelijer, Ljubica Radan u svom profesionalnom opredeljenju polazi od činjenice da je neprestano učenje i usavršavanje nužno za uspeh u bilo kojoj oblasti. U potrazi je za novim znanjima i veštinama, investirajući u svoj razvoj i edukaciju, Ljubica Radan je pre nekoliko godina boravila u Nemačkoj, sedmoj vinskoj sili na svetu, potom je tokom tri meseca 2012. godine, pokupila iskustva iz dalekog Čilea. Nedavno je završila boravak u Austriji, u vinskoj regiji Burgenland, za koju kaže da je kimatom i teroarom bliska našem podneblju, te da su znanja koja donosi sa tog putovanja dragocenija i a iskustva primenjiva na naš teren.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sva priznanja Vinarije Aleksandrović u 2013. godini

  • PDF

Šampionska novogodišnja jelka Vinarije AleksandrovićGodinama unazad vina iz Vinarije Aleksandrović osvajaju brojna priznanja i medalje kako na domaćim tako i na internacionalnim takmičenjima. Ponosno ističemo da је iz godine u godinu njihov broj sve veći. Na izmaku 2013. godine, kada se sumiraju svi uspesi, potvrđujemo svoj kvalitet sa novih 20 medalja sa najvećih svetskih takmičenja: Decanter world wines awards; International wine and spirit competition; International wine challenge; Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet Insieme; Austrian Wine Challenge; Mundus vini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Špricer

  • PDF

Dragutin Miljković, veliki majstor Reda vinskih vitezova Arena ZabatkiensisPo kazivanju Dragutina Miljkovića (Peščani vinski put)

Špricer (vino i soda) je uobičajeno ovogodišnje piće. Pije se raznim povodima: da se ugasi žeđ, da se „može duže piti“, da se „ostane na nogama“, da se „bude u društvu“, da se „popravi vino“...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stare sorte vinove loze - Kadarka

  • PDF

Dragutin Miljković u društvu ovogodišnje Kraljice berbe na PalićuIz knjige Peščani vinski put, Dragutina Miljkovića

Sinonimi: Skadarka, Braničanka, Gamza (bug.), Kadárka, Török Szőlő (mađ.), Kadarka noir (fr.), Kadarka nera (it.).
Po prevlađujućem mišljenju, Kadarka je poreklom sa Balkana, iz okoline Skadra. U Panonsku niziju su je doneli Srbi prilikom velikih seoba pred nadiranjem turiskih osvajača. Po drugoj verziji, poreklo kadarke se vezuj za Tursku - toponim Üsküdar, deo Istanbula. Kao i Kevidinka, prema prirodnoj klasifikaciji pripada Convarietas pontica, subconvarietas balcanica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milovan Milojević i Zeočki vinogradi

  • PDF

Milovan Milojević (desno) za zetom VladimiromNadomak Beograda u opštini Lazarevac, na nadmorskoj visini od 134 metara, smešteno je selo Zeoke, u kojem živi 712 stanovnika u 213 domaćinstava. Ovo mesto poznato je po ugnjenokopu lignita Rudarskog basena “Kolubara”, ali i kao vinorodni kraj u opštini Lazarevac. U selu Zeoke ljudi se generacijama bave i uzgojom vinove loze i proizvodnjom vina. Pre nekoliko godina meštani ovog sela su rešili da se vrate viševekovnoj tradiciji svojih predaka - vinogradarstvu i vinarstvu. Strategija je što više održavanje starih i zasad novih vinograda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Vladimir Puškaš: Vinu treba posvetiti punu pažnju

  • PDF

Prof. dr Vladimir PuškašVladimira Puškaša, profesora na predmetima Tehnologija vina i Tehnologija jakih alkoholnih pića na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu, sreli smo nedavno na III smotri Novih potiskih vina u Žablju i zamolili za intervju, s obzirom da je na ovoj vinskoj smotri malih vinara bio i predsednik komisije za ocenjivanje kvaliteta vina i da je održao predavanje o pravilnoj proizvodnji vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kevidinka, vino za svaki dan

  • PDF

Viteški red Arena Zabatikiensis organizuje u Hajdukovu izbor za Kevedinku godineNajstariji vinski viteški red u Srbiji, „Arena Zabatkiensis“ ili „Subotički pesak“ osnovan je 22. januara 2001. godine, na Dan Sv. Vinka. Na osnivačkoj skupštini 56 vinogradara, vinara, poštovalaca i ljubitelja vina sa prostora Subotičko-horgoške peščare „iskazali su svoju želju da slede put vinskog viteštva“, usvojili osnivačke dokumente, izabrali upravu (Senat), velikog majstora reda i druge časnike. Za svoje barjak-vino, kojim se u svojim svečanim trenucima predstvalja i služi, ovaj red vitezova vina izabrao je Kevidinku, autohtono vino sa subotičkog peska.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dan mladog vina na srpski način

  • PDF

Violeta Kalinović i Žan-Danijel Ruh, Dama i Vitez Dana mladog Portugizera 2013.Svetkovina u čast Dana mladog vina, svakog trećeg četvrtka novembra u Francuskoj slavi se kao Dan Božole-a (Beaujolais), Italiji kao Nuova, u Srbiji se (po sedmi put) obeležava kao Dan mladog Portugizera ili Svatovca. Za tu priliku, u Novom Sadu, u najstrožem gradskom jezgru, ispred Župne crkve Imena Marijina, Vinarija “Mačkov podrum” za svoje sugrađane i za sve ljubitelje vina i poštovaoce ove lepe tradicije, priredila je besplatnu degustaciju i tom prilikom “načela” bure od 500 litara mladog Portugizera, uzbudljivog i senzibilnog, lepršavog vina sa lepim mirisima i lepim aromama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com