Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Vino

Vinarija Vinum na LORISTU 2013.

 • PDF

Ekipa sremskokarlovačke Vinarije Vinum„Rodna 2012/13. godina uglavnom je bila dobra godina za vinograde. Berba grožđa se privodi kraju. Bele sorte su uglavnom obrane, Pinot Noir takođe, ostala je samo Frankovka, a s obzirom da je zdravstveno stanje vinograda veoma dobro, ostavljena je da dobro sazri, da grožđe bude što kvalitetnije za proizvodnju crvenog vina.“ Tako kaže Tatjana Đuričić, enolog Vinarije „Vinum“ iz Sremskih Karlovaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kupinovo i malinovo vino firme Vali M iz Valjeva

 • PDF

“Nestrpljivo je iskapio čašu, osetivši pikantno srce vina, osetivši svoje srce kako kuca novom snagom, udara kao da je bio na trci. Glava mu je sad bila čista, želudac mu je bio miran. Na trenutak je pokušavao prepoznati osećaj i na kraju je shvatio da je to radost”. Tako započinje pitku priču Kupinovo vino, Džoana Haris (Joanna Harris), o Džeju Mekintošu (Jay Mackintosh), piscu naučne fantastike koji je ostao bez inspiracije i na počecima alkoholizma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Izložba posvećena karlovačkim vinogradarima i vinarima najavila Grožđebal

 • PDF

Predsednik opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović otvara izložbuPo nekom nepisanom pravilu, Karlovačku berbu grožđa, godinama u nazad, najavljuje Zavičajna zbirka u Sremskim Karlovcima, u svečanom prostoru dvorca Ilion, otvaranjem prigodne postavke. Tako je i uoči Grožebala 2013. godine, u četvrtak, 19. septembra, izložbom pod nazivom „Karlovački vinogradari i vinari“, autorke mr Gordane Petković, višeg kustosa, najavljen ovaj događaj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čehinje oduševljene Našim vinima

 • PDF

Stanislava Stejskalova (levo) i Libuša Lapuchkova u vinoteci Naša vinaRepublika Češka je zemlja više poznata po pivu nego po vinu. Češka je zemlja u čijem je gradu – Plzenu, “izmišlljeno” prvo moderno pivo. U Pragu se prema nekim procenama može probati oko 300 vrsta piva. Međutim, od kada su strane kompanije preuzele velike pivnice, i kvantitet pretpostavile kvalitetu, situacija se polako menja. Česi, najveće pivopije na svetu, sve više uživaju u vinu. Samo do pre par godina potrošnja piva je bila 160 litara po glavi stanovnika godišnje, sada se smanjila na 140 litara, dok je potrošnja vina, veća nego ikada, 20 litara po glavi stanovnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Amštadt Tamaš pudar 2013. godine na Paliću

 • PDF

Amštadt Tamaš (levo) i Dragutin MiljkovićAmštadt Tamaš, vinogradar firme "Tandex" iz Subotice, na 24. Berbanskim danima na Paliću, proglašen je za pudara godine. Njega je izabrao Senat vinskog viteškog reda Arena Zabatkiensis, koji je cele vinogradarske godine prato, obilazio, beležio stanje u vinogradima na teritoriji grada Subotice. Na osnovu toga, koji je vinograd bio najlepše odnegovan, a time i dao najlepše grožđe, izabran je čovek, koji je čuvao i brinuo se o tom vinogradu. Ove godine je za pudara godine izabran 33-godišnji Tamaš Amštadt. Ko je Amštadt Tamaš?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stevan Dubajić, novi vitez vinskog reda Arena Zabatkiensis

 • PDF

Stevan Dubajić sa suprugom AdrianomBerbanski dani na Paliću su prilika da se uz primarne događaje i aktivnosti, koje su razlog njenog bitisanja, odrade i još po neke, dodatne, važne i svečane radnje, da se manifestacija upotpuni i nadogradi, učini još raznovrsnijom.
Vitezovi vinskog reda Arene Zabatkiensis (lat. Subotički pesak), svake godine od svog osnivanja (2001. godine), nosioci su ceremonijalnog dela Berbanskih svečanosti. Na 24-tim po redu Berbanskim danima, održanim 14. i 15. septembra 2013. godine u stoletnom palićkom parku, viteški red je po tradiciji, obavio ceremoniju primanja novog člana, ovoga puta zbog kiše pod njenom nadstrešnjicom Velike terase.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragutin Miljković o Areni Zabatkiensis, najstarijem vinskom viteškom redu u Srbiji

 • PDF

Dragutin MiljkovićEkskluzivno za TOPSRBIJA.COM o radu i aktivnostima najstarijeg i najcenjenijeg vinskog viteškog reda Arena Zabatkiensis govori Veliki majstor, gospodin Dragutin Miljković:
“Red vitezova vina Arena Zabatkiensis je prvi vinski red u Srbiji, osnovan 22. januara 2001. godine, na Sv. Vinka, a osnivačka skupština, statut i izbor časnika obavljen je 14. januara iste godine, na Dan Sv. Trifuna. Time smo želeli da se, pod jedan, deklarišemo kao neko ko se ne ravna po crkvenim nego po vinskim kalendarima, i pod dva, izabrali smo latinski kao zvanični jezik, čime smo izbegli da se prevodimo na tri, a po nekad i na pet, šest jezika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sava Jojić: Dajmo podsticaj i podršku našim vinogradarima i vinarima

 • PDF

Sava Jojić (u pozadini) u obilasku vinograda sa predstavnicima medijaGrupa novinara boravila je pre nekoliko dana u vinogradima Vinarije Mačkov podrum u Irigu, tačnije na potezu Memijevo, u vreme berbe grožđa. Novinari su postavili uobičajena pitanja vezana za berbu, Traminac, Portugizer, a jedno od njih se odnosilo na aktuelnu situaciju vezanu za da ograničavanje uvoz spske pšenice u Makedoniju. Usledio je odgovor gospodina Save Jojića, koji verovatno predstavlja i mišljenje većine privrednika, vinogradara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sava Jojić: Grožđe obećava sjajna vina

 • PDF

Sava Jojić (desno) u društvu predstavnika medijaNa potezu Memijevo iznad Iriga, u vinogradima, a potom i Senici, u utorak, 11. septembra Vinarija Mačkov podrum organizovala je susret sa predstavnicima medija. Kao i svake godine, u vreme berbe, kada su vinogradi najlepšti, najmirisniji i, kako ih je Branko Radičević opisao, najveseliji, Sava Jojić, vlasnik Vinarije Mačkov podrum, želeći da sa drugima podeli najveću radost jednog vinogradara i vinira, a to je berba grožđa, i da najavi predstojeću svetkovinu, Pudarske dane, koji će se od 19. do 21. septembra održati u Irigu, ugostio je predstavnike „sedme sile“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vina Vinarije Brestovački sa imenom Bogova

 • PDF

Bojan BrestovačkiDa mladost ne treba podcenjivati, primer je mlađani ekonomista Bojan Brestovački (22), vlasnik Vinarije Brestovački iz Erdevika, jedne od najmlađih vinarija koja se predstavila na Danu zlatnog vina u Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici, svetkovini u čast cara Probusa, sredinom avgusta ove godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com