Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Vino

Dani vina u Rivici, dvanaesti put

  • PDF

Miroslav Vasin otvorio je ovogodišnje Dane vina u RiviciTradicionalna turistička manifestacija "Dani vina" u organizaciji Zavičajnog društva "Fruškogorje" Rivica, Mesna zajednica Rivica, Opština Irig i Turistička organizacija opštine Irig, održana je u subotu, 16. februara 2013. godine, dvanaesti put zaredom u ovom malom fuškogorskom mestu, tri kilometra udeljenom od Iriga na putu za Vrdnik.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poklon priča: Vinske crtice Save Jojića

  • PDF

Vino je kao lepa žena, uvek mu se treba radovatiDeo svoje knjige „Vina Srbije“ (Mladenovac, 2010), koja govori o slaganju vina i hrane, autor Slavomir Vojinović započeo je konstatacijom da se vinska kultura i poznavanje vinskih tajni ne meri količinom ispijenog vina, već se ona stiče vremenom. Vinska kultura podrazumeva izvesna znanja o vinovoj lozi i njenom geografskom poreklu, o proizvodnji i kvalitetu vina, poznavanje načina serviranja vina (koje razume izbor čaše, temperature, dekantiranje), a najvažniji i najdelikatniji element vinske kulture je slaganje hrane i vina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Agrarni novinari degustirali Naša vina

  • PDF

Prof. dr Zoran Keserović upoznao je novinare sa radom UdruženjaUdruženja vinara Vojvodine “Naša vina” otvorilo je 30. oktobra 2012. godine u Dunavskoj ulici broj 31 u Novom Sadu svoju vinoteku. Uz Poljoprivredni fakultet, Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitekturu, članovi ovog Udruženja su Vinarija „Vinum“ i „Đurđić“ iz Sremskih Karlovaca, „Vindulo“ iz Temerina i „Mačkov podrum“ iz Iriga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sava Jojić: Da etiketa i vino u boci govore isto

  • PDF

Sava Jojić„Vinari mogu da kažu da prodaja vina ide jako loše, i da je posle Nove godine stanje kao da je svet prestao da pije vino.“
Ovim rečima obratio se novinarima na neformalnoj konferenciji održanoj u Udruženju „Naša vina“ u prostorijama ove organizacije u Dunavskoj ulici broj 31 u Novom Sadu Sava Jojić, vlasnik Vinarije Mačkov podrum u Irigu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prvi Edukativni centar-Akademija vinskog turizma na Balkanu

  • PDF

Miloš KalapišO vinu i vinskom turizmu se sve više govori, ali, što je još važnije, i radi na sklapanju svih kockica u tzv. vinskom mozaiku. Jedan od takvih primera, nalazimo u formiranju Udruženja “Edukativni centar-Akademija Vinskog Turizma“. Miloša Kalapiša, trenera vinskog turizma, prvo pitamo, otkud ideja za osnivanje Udruženja, a potom i o ciljevima zacrtanim u planovima rada i aktivnostima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Iriška vinska priča zasladila Brazde

  • PDF

Sava Jojić (levo) i Miroslav KovačevićJubilarna 700-ta poljoprivredna emisija Brazde nije mogla da prođe bez vinske priče. Za tu priliku, urednica Vesna Jovanović pozvala je Irižane, gospodina Miroslava Kovačevića i gospodina Savu Jojića, čija su vina izuzetno cenjena  ne samo u našoj zemlji, već sve više i u inostranstvu. Kao predstavnici fruškogorskog vinogorja govorili su o tome kakva je bila protekla godina i da li se možemo pohvaliti proizvodnjom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poklon priča Vinarije Burčel Todorov: Vino i ljubav

  • PDF

Priča o vinu i ljubavi, uz vino Vinarije Burčel TodorovVino i ljubav imaju dodirnih tačaka. Blaženo greju, lagano omamljuju, prizivaju radost, greh, a nekada i tugu. Na to navodi i događaj koji se zbio pre stotinu godina, nedaleko od mesta na kojem je podignuta naša vinarija, a zabeležili su ga hroničari Petrovaradinske tvrđave.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bačvarska radnja Barrique Đorđević: Generacijsko stezanje vinske priče

  • PDF

Zoran ĐorđevićNakon modnog trenda srpskih vinara da za svoje vinarije, odnosno vina, kupuju isključivo francuske, italijanske ili američke barik buradi, sve više i sve glasnije hvale stižu i za buradi od srpskog hrasta. Tim pre, što se, sve češće, pojedine italijanske firme snabdevaju sa srpskim hrastom za proizvodnju barik buradi, a vrhunski enolozi iz Italije i Makedonije puni su lepih reči za lepa vina koja su izašla iz ovih buradi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poklon priče iz Vinarije Burčel Todorov

  • PDF

Paleta vina Vinarije Burčel Todorov iz PetrovaradinaDruga čaša
U Petrovaradinu je nekad bilo mnogo vinskih podruma. U njima su nastali zanimljivi običaji. Recimo, onaj poznat kao „druga čaša“.
Svako veče, od kasne jeseni do proleća, okupljali bi se ljubitelji vina u podrumu. Svako veče kod drugog gazde. Stojeći uz bure okupljeni bi  popili čašu vina. Ta prva čaša je bila besplatna. Sve naredne je trebalo da se plate. Ponekad, dešavalo se da se društvo svede samo nadomaćina i njegovog komšiju takođe vinara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

O vinskim manifestacijama

  • PDF

Detalj sa ovogodišnjeg Beogradskog salona vina u HajatuU roku od mesec i po dana, na teritoriji beogradske opštine, održane su tri vinske manifestacije: Festival srpskih vina u Lazarevcu (početkom novembra), Festival vina, gastronomije i vinskog turizmaMediteraneo ( 24. i 25. novembra)  i minulog vikenda, tačnije u petak i subotu 21. i 22. decembra, kao tačka na i, u beogradskom hotelu Hajat poslednji u nizu velikih vinskih manifestacija, osmi po redu Beogradski salon vina u organizaciji firme “In Vino”. Organizatori ovog poslednjeg vinskog hepeninga u 2012. godini, najvljivali su 500 etiketa, više od 80 vinarija, više od 40 događanja tokom trajanja manifestcije, a držeći do nivoa od pet zvezdica, odredili i takve cene.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com