Mon06212021

Poslednja izmena:08:49:16 AM

Back REPORTAŽE PRISUSTVOVALI SMO

Prisustvovali smo

Udruženje Futoški kupus poziva na XIII druženje

  • PDF

Goran Puača i mališani iz vrtića Meda, pozivaju na XIII KupusijaduVreme od Futoške kupusijade do kupusijade, najveće, najmasovnije i najautentičnije manifestacije posvećene kupusu, ali ne običnom, već onom posebnom, futoškom, nekako je zgodno da se podvuku bilansi, da se rezimira šta se uradilo tokom minlog perioda i da se iznesu planovi za sledeću godinu.

Manifestacija Futoška kupusijada povod je da se malo više govori o ovoj, pre svega zdravoj biljci, futoškom kupusu, koja nigde na svetu ne uspeva tako dobro, i nema takve karakteristike kao ona koja raste u Futogu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Otvorena Prodavnica suhomesnatih proizvoda od mangulice Save Graorca

  • PDF

Darinka i Sava GraoracDo sada su Novosađani, ali i ostali, odolazili kod njega, a sada je Sava Graorac, vlasnik domaćinstva koje se bavi uzgojem mangulica iz Kovilja, došao je u Novi Sad, otvorio prodavnicu na uglu Bulevara cara Lazara i Puškinove, u neposrednoj blizini Limanske pijace, i svojim mušterijama „na noge“ doneo proizvode od mangulica. Iznad prodavice napisano je jednostavno „Prodaja suhomesnatih proizvoda od mangulice“, i biće otvorena udarnim pazarnim danima, četvrtkom, petkom i subotom od 10 do 14 časova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dvanaesti međunarodni sajam automobila Auto Show – Novi Sad

  • PDF

Premijera srpsko-italijanskog Fiata 500L izaziva najveću pažnju posetilacaNa glavnom ulazu u Novosadski sajam, baš kao i uoči Međunarodnih jesenjih sajmova LORIST i Sajma turizma, u posebnom staklenom kavezu postavljen je novi, dugo očekivani italijansko-srpski automobil "Fiat 500 L". Veliki “Fića”, koji je igrom slučaja, doživeo srpsku premijeru u Novom Sadu, mami poglede prolaznika, ali i u hali Master on je glavna zvezda. Ja sam ga, poput verovatno svakog zaljubljenika u limenu konjicu, pogledao sa svih strana, i moji prvi utisci i utisci mnogih sa kojima sam razgovarao, je da je to jedan komforan, udoban porodični auto, funkcionalno rešen, u kome može udobno da sedi pet odraslih osoba, a preglednost je više nego dobra, posebno sa zadnje strane, što je mana mnogih automobile tog tipa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

HorseVille: Održana prva aukcija konja

  • PDF

Na aukciji konja održanoj 29.9.2012. u Dresurnoj areni Novosadskog sajma prodato je pet od devet ponuđenih grla za ukupnu sumu od četiri miliona i 260 hiljada dinara.
Najviše je "pazarila" egrela "Stari Tamiš" iz Pančeva čije štale su napustile kobila 297 Kanisa 1, najmlađe grlo lipicanske rase za 560.000 dinara i kobila Zenta XII 890, koja je prodata po ceni od 1.460.000 dinara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

HorseVille Driving Cup 2012. obeležili Milan Đurđević i braća Gaković

  • PDF

Međunarodni  sajam konjarstva “HorseVille” 2012., najznačajniji događaj za afirmaciju i unapređenje konjarstva i konjičkog sporta, kako u Srbiji tako i u regionu, održan je po treći put na Novosadskom sajmu od 27. do 30. oktobra. Na sajmu, koji je ove godine trajao dan duže nego prethodne, bilo je izloženo 130 rasnih konja iz Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Turske, Slovačke, Švedske, Poljske, Irske, Norveške, Bugarske i Srbije. U okviru Sajma konjarstva “HorseVille”2012 održana su takmičenja “HorseVille Jumping Cup”, “HorseVille Dressage Cup”  i “HorseVille Driving Cup 2012”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Klub planinskog skejtborda ATB predstavio se na LORISTU

  • PDF

Poslednje septembarsko predstavljanje novosadskog Kluba planinskog skejtborda „ATB“ i ovog izazovnog i, na našim prostorima, neuobičajenog sporta, bilo je u subotu, 29. septembra u okviru Sajma LORIST.

Posetioci koji su posetili štand Turističke Organizacije Novi Sad, inače velikog i dugogodišnjeg prijatelja planinskog skejta u Novom Sadu, mogli su da pogledaju promotivni film ATB kluba, ali i testiraju daske na 4 točka koje dostižu brzinu od preko 40 km/sat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gostovanje veselih Slovenaca u Novom Sadu

  • PDF

Najstarije u Srbiji, Društvo Slovenaca „Kradarica“ iz Novog Sada, osnovano 1997. godine, koje je u aprilu ove godine proslavilo 15. godina uspešnog i angažovanog rada, svojim sugrađanima priredilo je veliko iznenađenja, dovođenjem slovenačkih prijatelja iz Dupleka.

U petak, 7. septembra, gosti iz opštine Duplek, situiranoj na 10 kilometara jugoistočno od Maribora (Evropske prestonice kulture 2012. godine), održali su koncert u Sinagogi, a na repertoaru se našla legendarna filmska muzika, dok je 8. septembra, bio upriličen promenadni koncert u centru grada. Muzičari i mažoretkinje su od 13 do 14 časova na četiri punkta, ispred Apolo centra, na početku i kraju Zmaj Jovine ulice, te u Dunavskoj ulici, svirali polke, koračnice i dixie, uz spretne akrobacije mažoretkinja i, u ovako programski ispunjenom gradu, uneli dodatni sadržaj, ali i relaksaciju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mis leta Petrovčanka Monika Stracinska

  • PDF

Monika StracinskaFinalni izbor za „Missleta“ održan je u subotu, 25. avgustau AquaParku PETROLAND nadomak Bačkog Petrovca, u organizaciji Modeling agencija "MISS UMD". Ova agencija od 1997. godine, u saradnji sa Agencijom “MissYu”, organizuje takmičenja ovog tipa u Vojvodini. Osnovni moto koji godinama razvijaju agencije izbora za Miss je “Lepota u službi pameti” na kojima je najveća nagrada stipendija za fakultet. Pobednica za “Miss leta” u Bačkom Petrovcu će osim stipendije dobiti mogućnost direktne kvalifikacije za izbor za Miss Srbije 2012.

Pobednica" Miss leta"u konkurenciji petnaest devojaka je dvadesetogodišnja Monika Stracinska. Monika Stracinska, studentkinja Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, agroekonomiski smer i članica ŽOK “Mladost” iz Bačkog Petrovca, jednoglasnom odlukom sedmočlanog žiria, proglašena je najlepšom. Zatečena ovom laskavom titulom rekla je da nije razmišljala na koji način će reorganizovati život, i kako i šta će se u njemu promeniti. Nikada ranije se nije obrela na ovakvim takmičenjima i ovo je za nju veliko i lepo iznenađenje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Wine&Fine magazin promocijom vina Vinarije Budimir obaležio izlazak četvrtog broja

  • PDF

Sleva na desno: Igor Luković, Dejan Miškov, Nikola Li Men i Martin Candir.Wine&Fine, specijalizovani magazin za vinsku i gastro kulturu, koji se istovremeno obraća i stručnoj javnosti i široj čitalačkoj publici pokušavajući da izgradi objektivan stav i kvalitetom tekstova zainteresuje publiku i to ne samo u Srbiji, za šta je angažovano niz stručnjaka iz celog regiona, obeležio je izlaženje četvrtog broja promocijom vina Vinarije „Budimir“ iz Aleksandrovca u restoranu Pariskog magazina u Novom Sadu. Brojnim zvanicama i gostima, predstavila se ekipa u sastavu Dejan Miškov, direktor, Igor Luković, glavni i odgovorni urednik i Martin Candir, direktor fotografije. Njima se pridružio Nikola Li Men, prijatelj magazina od samih njegovih početaka, a prisutni su osim da degustiraju sjajna župska vina Bela Triada, rose Džulina Ružica, Crvenu Triadu i kao poslasticu vino Sub Rose, tokom večeri imali priliku da čuju i njegovu najnoviju pesmu „Nevaljalica“, napisanu na mobilnom telefonu, koju je posvetio Martinu Candiru i njegovoj beskrajnoj energiji.
U nekoliko rečenica, Igor Luković, koji se vinom bavi dosta dugo, a pisanjem o vinu i vinskoj kulturi još duže, sarađujući sa raznim časopisima, ukratko je rekao da je izlaženje ovog časopisa, ostvarenje njegovih ideja koje je realizovao u odličnoj saradnji sa Dejan Miškovim i najboljim fotografom u Srbiji i šire, Martinom Candirom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šuljamačka glavica, nova vinska i turistička destinacija

  • PDF

Šuljam, naselje u sremskomitrovačkoj opštini sa manje od 750 žitelja, odnedavno je opet poprimilo boju vina, boju ljubavi.

Vinogradarima, vinarima, vinoljupcima i svim onima koji imaju neko znanje o ovom božanskom piću, znana je priča o prvom zasađenom čokotu na Šuljamačkoj glavici, brdu iznad Šuljama, od strane rimskih vojnika u vreme carevanja Marcusa Aureliusa Probusa od 276. do 282. godine, rimskom provincijom Donjom Panonijom.

Caru, koji je podario plebsu vino, nectar rezervisan samo za patricije, presudili su vojnici koje je umesto da ratuju, obučio da po Fruškoj sade vinograde. Legenda kaže da je prvi zasad vinove loze posađen pre oko 1700. godina, na južoj padini Alma mons-a, upravo na mestu na kojem su se povodom obeležavanja 1780. godine od rođenja cara Proba, 19. avgusta 2012. godine na Šuljamačkoj glavici okupili brojni gosti.

Vinogradarstvo se sa Šuljamačke glavice, brda koje je preko celog dana obasjano suncem, na idealnoj nadmosrskoj visini od 150 m, raširilo na Gornju Meziju, tj. Smederevo, a posle i na ostale delove kontinentalnog dela evropskog kontinenta, čime je car Prob dokazao da se osim na Mediteranu, loza može uspešno gajiti i u kontinentalnim zemljama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com