Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM BANJE

Banje

Banja Dr Borivoje Gnjatić u Starom Slankamenu

  • PDF

Jedinstvena po mnogo čemu, Banja u Starom SlankamenuIzvor lekovite mineralne vode „Slanača“, jedan je od retkih izvora slane vode u Vojvodini. Za ovaj izvor u Starom Slankamenu zna se vekovima, ali se pouzdano zna da je za vreme turske vladavine služio kao „kupatilo za bolne i nevoljne“. U blizini izvora, Turci su u XVI veku izgradili hamam, čiji se ostaci mogu videti u vinariji „Acumincum“, i predstavlja posebnu atrakciju. Posle odlaska Turaka izvor je zapušten. Slana voda oticala je u Dunav sve do 1834. godine kada je izvorište ograđeno i izvori kaptirani u jedan, kasnije korišćen za snabdevanje banje. Iako slana voda nije korišćena za lečenje, zna se da su od te vode „žene mesile hleb, a seljani pojili stoku“. Iz tog zaborava banja se diže sasvim slučano.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivan Đoković: Veliki balneološki potencijal Vojvodine u domenu velnes i spa industrije

  • PDF

Ivan ĐokovićKonferencija posvećena naučnoj studiji pod nazivom „Balneološki potencijal teritorije AP Vojvodine - istraživanje resursa, multiparametarska valorizacija i pravci razvoja“, održana je u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kojom prilikom su se učesnicima obratili potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, dok je o studiji, njenom značaju i primeni, kao i o predstojećim projektima sa Sekretarijatom, govorio prof. dr Dejan Milenić sa Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Menadžment Merkura na Međunarodnom sajmu u Dubaiju

  • PDF

Merkurov tim u DubaijuInovacija, inspiracija i redefinisanje turističke industrije – glavni su ciljevi ATM sajma
Menadžment zdravstvenog i spa centra Merkur, na čelu sa direktorom dr sci med Dejanom Stanojevićem, u službenoj je poseti Dubaiju gde u okviru Međunarodnog sajma turizma Arabian Travel Market (ATM) predstavljaju potencijale Srbije, Vrnjačke Banje i Merkura.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi projekti Merkura na području dolaska stranih pacijenata

  • PDF

Dogovoreno: penzioneri iz Austrije na rehabilitaciji u Vrnjačkoj BanjiDelegacija predstavnika specijalnih bolnica iz Srbije, predvođena dr sci med Dejanom Stanojevićem, direktorom Specijalne bolnice Merkur, upriličila je posetu Zavodu za penzijsko osiguranje Republike Austrije. Poseta je realizovana u cilju razmatraja saradnje u budućnosti, a u organizaciji Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Verica Vujanac: Ne možemo vas izlečiti, ali možemo poboljšati kvalitet života i učiniti ga lepšim

  • PDF

Jedna od brojnih terapija koje se primenjuju u Domu zdravlja u Jošaničkoj BanjiPuštanjem u rad isturene ambulante fizikalne medicine Doma zdravlja iz Raške, tzv. Banjskog kupatila 13. jula 2017. godine, odnosno rekonstrukcijom starog iz 1935., koje je bilo u funkciji i pre Prvog svetskog rata, zahvaljujući podršci Ministrstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Opštine Raška i Turističke organizacije Raška, započet je povratak Jošaničke Banje u društvo banjsko-klimatskih lečilišta na tlu Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Banjski turizam je najveći zamajac razvoju srpske privrede

  • PDF

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Termal u banji VrdnikU prostoru najstarijih rimskih termi na tlu Srbije, u Viminacijumu, nedavno je održan VIII Regionalne CEI konferencije zdravstvene, wellness&spa industrije, u organizaciji Klaster zdravstvenog, wellness&spa turizma Srbije, na čelu sa predsednicom gospođom Natašom Ranitović, uz podršku Centralno-evropske inicijative (CEI) i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i Razvojne agencije Srbije, i predavača iz 11 država, autoriteta iz oblasti wellness&spa turizma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poziv za pomoć u odabiru imena za novi Srpsko-Mađarski Kulturni Centar

  • PDF

Izgled budućeg Srpsko-Mađarskog Kulturnog Centra u MorahalomuU okviru Programa Interreg-IPA prekogranične saradnje Mađarske i Srbije pod brojem HUSRB/1601/31/0005 učestvuje i projekat pod nazvanom Colourful Cooperation. Noseći partner u projektu je DKMT Dunav-Kereš-Maroš-Tisa Nonprofit Razvojna agencija Euroregija, a Udruženje za razvoj zajednica i omladine Jedan za Drugog sa sedištem u Morahalomu, učestvuje kao partner.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Boban Đurović: Nekoliko pravaca turističkog razvoja Vrnjačke Banje

  • PDF

Boban ĐurovićPredsednik opštine Vrnjačka Banja, gospodin Boban Đurović, je povodom VI Business Summit-a, ove godine pod nazivom „Održivi turizam put ka uspehu“, održanog krajem juna u organizaciji Etno centra Gegula - centra za uspešni razvoj porodične poljoprivrede i turizma Kraljevo i Opštine Vrnjačka Banja i pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, podsetio da je Vrnjačka Banja pravi primer održivog razvoja turizma i opštine koja ulaže u turizam, na najvišem nivou.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Merkurova briga o građanima koja traje 70 godina

  • PDF

Merkur - sinonim za lepotu i zdravljeOdlukom Vlade Narodne Republike Srbije, 1947. godine osnovano je „Državno zdravstveno preduzeće republikanskog značaja - Vrnjačka Banja“, sa ciljem pružanja usluga lečenja termomineralnim vodama građanima Federativne Narodne Republike Jugoslavije. Prolazile su godine i decenije, menjali su se nazivi i organizacioni oblici ustanove, ali prvobitni društveni i humani cilj i danas se ostvaruje. Predstavljajući srž Vrnjačke Banje i njene usluge tokom svih 70 godina postojanja, ustanova se trensformisala od prvobitnog zavoda i kasnijeg RH centra u Medicnski i spa kompleks Merkur.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dušan Stevanović: Vrnjačka Banja vraća stari sjaj

  • PDF

Dušan StevanovićPomoćnik predsednika opštine Vrnjačka Banja, gospodin Dušan Stevanović, u ime predsednika opštine, gospodina Bobana Đurovića i u svoje lično ime, pozdravio je učesnike IV Međunarodne naučne agrobiznis konferencije, koja je tokom vikenda, 27. i 28. januara, u organizaciji Udurženja Etno centra Gegula iz Kraljeva, održana na Kopaoniku.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com