Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Nije lako PUDAR biti

  • PDF

Saveta Cica Kovačević alias Cica Sremica            Ne tako davno pudari su bili nezamenljivi čuvari vinograda, usamljenici i šaljivdžije, kozeri i slobodnjaci koji uživaju u onome što im priroda daje. U isto vreme ozbiljni u teranju čvoraka, seoske sirotinje i prkosne dece koja su krala grožđe iz vinograda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Od našeg izbora zavisi sadržaj i kvalitet našeg života

  • PDF

Emanuela Kulinović            U vreme poplave raznoraznih kuvara, recepata tradicionalne kuhinje i specijaliteta dalekih destinacija, pojavljuje se knjiga IZBOR život ili životarenje, koja zagovara i objašnjava dobrobiti  raw food ishrane. Reč je o presnoj, sirovoj hrani biljnog porekla koja se termički ne obrađuje. Na ovu temu, autorka Emanuela Kulinović, govorila je 25. oktobra, studentima  Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment - FIMEK, Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dve i po decenije GD Ljubomir Vuksanović Barle, Banja Koviljača

  • PDF

Dragica Zorić sa Marinom Josipom Simićem iz Umaga            Gljivarsko društvo „Ljubomir Vuksanović Barle“ obeležilo je značajan jubilej - četvrt veka postojanja, na „25. Izložbi gljiva“, jednoj od najomiljenijih manifestacija, kako među lokalnim stanovništvom, tako i ljubiteljima gljiva iz cele Srbije, pa i šire.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Savin salaš na obroncima Fruške

  • PDF

Miloš Panić            Fruška gora lepa je, rajska sama po sebi. Sa srednjovekovnim blagom, ukusom starine, vinarijama i po nekim salašem, pruža širok dijapazon mogućnosti za razvoj turizma. Tamo je sve lagano, postojano i beleži se vekovima. Sa pogledom na Novo Hopovo (XV vek), manastir sa crkvom svetog Nikole, po svojoj arhitektonskoj vrednosti najznačajniji je sakralni objekat svoje epohe na ovim prostorima, iz kojeg kao da posmatra Dositej i podseća na bogatstvo i lepotu našeg jezika i naš zadatak da ga sačuvamo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pobednička riblja čorba i riba se jedu i u „svinjskom“ Sremu

  • PDF

Željko Škorić (desno) i Zvonko Janković sa Draganom Zorić, direktorom TOO Stara Pazova            U Vojvodini je opšte prihvaćeno mišljenje da svi putevi u raj vode preko stomaka. Možda je tako i u drugim krajevima, ali za ovo imamo dokaz, i to u dugoj tradiciji turističko-gastronomskih manifestacija, koje se reflektuju u sve većem kvalitetu ponude i interesovanju publike. Zlatni kotlići i takmičenja u pripremi ribljih paprikaša na severu, ribljih čorbi u daljem toku Dunava, ali i na Tisi, Jegrički, na jezeru u Kikindi i Bačkom Jarku..., su najmnogobrojniji. Što nije ni čudo pored toliko voda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kuvar Nikole Jankovića otkriva recepte i navike Staropazovčana sa početka XX veka

  • PDF

Nataša Filip kraj jedinstvenog Kuvara Nikole Jankovića            Da se od davnina razmišljalo o tome šta se unosi u organizam, potvrđuju kulinarski recepti iz vremena pre Hrista, i reči grčkog filozofa i lekara Hipokrata da „hrana mora da bude lek, a lek hrana“. Mari Antuan Karem (1784 -1833), jedan od najpoznatijih „slavnih Chef-ova“, sa titulom „kralja kuvara i kuvar kraljeva”, napisao je i „L’Art culinare moderne“ - koji se smatra modernom kuvarskom Biblijom. Kolika je važnost ove profesije govore i reči irskog dramaturga, pisaca, vegeterijanaca, nobelovca, oskarovca - Džordž Bernard Šoa da „ništa nije zanimljivije za čitanje od dobrog kuvara“, jer dobar kuvar nije samo zbirka recepata, već kulturnog, istorijskog identiteta jednog naroda, jedne zemlje. To je direktno podrazumevalo da biti Chef znači biti pisac - intelektualac, istraživač, naučnik i umetnik. Tek kada je pred vama pun tanjir shvatite da imate pravo umetničko delo, koje za razliku od klasičnih, ima i dimenziju ukusa i mirisa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Karolinini kozji sirevi

  • PDF

Karolina Savić         Poljoprivredno gazdinstvo „Savić“ iz Boljevaca, Opština Surčin, proizvodnjom sira se bavi od 2017. godine, kada je registrovano gazdinstvo, a proizvodnja sira dobila oblike, i danas prepoznatljive na tržištu. Bez prethodnog znanja i ikakvog iskustva, Karolina Savić je, kako bi pomogla svojoj ćerki Katarini, sklonoj bronhitisu i upali pluća, da pojača imunitet i predupredi bolest, donela odluku o kupovini jedne koze. Nedugo zatim nabavljeno je još pet i životinje su trajno dobile značajno mesto u njihovom domaćinstvu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Cubo Concept Bar & Restaurant - dizajniranje jedinstvenog identiteta

  • PDF

CUBO FEST -gastro-vinski happening umetnički začinjen            Cubo porodica se širi geometrijskom progresijom. Nakon osmog „Cubo fest-a“, odražnog prvog vikenda septembra, Cubo Concept Bar & Restaurant, situiran u neposrednoj blizini Sunčanog keja i jedinstvenog novosadskog kupališta Štrand, za sugrađane i goste Novog Sada, pripremio je artistički spektakl. Jer, suština odabirane hrane, vina i muzike, onoga što Cubo ima u svojoj ponudi, je umetnost. Zadovoljstvo velikog broja gostiju koji svake godine učestvuju u kreiranju menija i vinske karte ovog restorana to potvrđuje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mladi kuvari na Gastro Sremu

  • PDF

Predstavljena prva generacija kuvara Ekonomsko-trgovačke škole u Staroj Pazovi            Osim što su svojim pojavljivanjem uneli osveženje na V „Gastro Srem“ u Staroj Pazovi, doneli još lepote i dobrog raspoloženja, mladi kuvari u svojim blistavo belim uniformama, u želji da saopšte nešto novo, privukli su znatiželju svih prisutnih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novobečejci najbolji u kuvanju riblje čorbe

  • PDF

Zajednički snimak kapitena ekipa uoči početka takmičenja            Za slavu se zna - slavi se tri dana i niko ne sme da napusti domaćine dok ne pruđu ta tri dana. A slava u Novom Bečeju - Velika Gospojina, i ove godine obilovala je događanjima za svakoga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com