Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Gljivari su oni koji vole gljive i klanjaju se prirodi

  • PDF

Dragica Zarić            NAJČUDESIJIM BIĆIMA NA PLANETI BEZ KOJIH SVET NE BI MOGAO DA POSTIJI - natpis je na, prvom u Srbiji i Evropi, spomeniku podignutom 2006. posvećen gljivama. Nalazi se u centru Banje Koviljače a podiglo ga je Gljivarsko društvo „Ljubomir Vuksanović  Barle“ Banja Koviljača. To goovori mnogo o gljivarima lozničke opštine, ljubiteljima prirode, gljiva i života uopšte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinska priča večnog sanjara

  • PDF

Sava Jojić            Malo je osloviti ga gospodinom, pre vinskim bardom ili iriškim knezom kako ga oslovaljavaju njegovi sugrađani. Tek, Sava Jojić, vlasnik Vinarije „Mačkov podrum“ Irig, jedan za drugim ostvaruje svoje snove, svestan da nikada neće ostvariti sve, jer sanja svake noći. Vinoteka „Hopovo“, na putu Novi Sad - Irig, specijalizovana prodavnica za degustaciju vina iz „Mačkovog podruma“ i drugih iriških vinarija, rakija, suvomesnatih i mlečnih sremačkih proizvoda, po kojima je ovaj kraj poznat, samo je jedan san koji je ostvaren. Otvorena je 09. maja, uz prisustvo brojnih zvanica, podržana od lokalne samouprave koja ima ambiciju da maksimalno koliko je moguće, pomogne razvoj ovakvih i sličnih ideja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Put kojim se ređe ide

  • PDF

Gordana Nikolić            „Uzmi jednu ideju. Učini je svojim životom”, reči su Švami Vivikenande, hinduističkog monaha, sledbenika indijskog mistika Ramakrišne iz XIX veka, koje doslovno opisuju profesionalni put Gordane Nikolić iz Tršića, koja je odlučila da osmisli i ispriča svoju priču. Naime, ona je kao preduzetnik, vlasnik trgovačke radnje poslednjih 11 godina, u svom domaćinstvu organizovala proizvodnju domaćih proizvoda, bez aditiva i drugih dodataka i plasira ih na tržište.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jakim Jaša Bakov - Olimpijac iz Đurđeva

  • PDF

Miroslav Čakanj kraj biste Jaše Bakova u Đurđevu            Skrajnuti, neretko zaboravljeni, heroji svog vremena, isplivavaju na svetlost istorije menjajući suštinu doba u kojem su živeli. Slučajno ili namerno potisnuta istina o istinskim junacima sa naših prostora srećom, sačuvana je u sećanjima pojedinaca, ili više njih, kao što je Miroslav Čakanj, predsednik Skupštine KUD „Taras Ševčenko“ iz Đurđevo, hroničar i živi svedok događaja i ljudi vezanih za ovo mesto, u opštini Žabalj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Agencija BIN Marketing 10 godina sa vama

  • PDF

Dragan Vukota VukotićEkskluzivni beli šatori i pagode modernog svetskog izgleda za proslave kao što su rođendani, krštenja, svadbe, proslave firmi, sajmovi, muzičke, sportske, kulturne i dr. manifestacije.
Šatori i pagode su vrhunskog kvaliteta, stabilne konstrukcije i kvalitetno izrađene cerade.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sve veći značaj i uloga Mikološko-gljivarskog saveza Srbije

  • PDF

Zoran Jelenković            Zbog njihovih lekovitih svojstava i raznolike upotrebe u ishrani, korišćene su od davnina, a mogućeg trovanja usled neznanja, i otrovne i jestive, ovi darovi prirode dospeli su na crnu listu zabranjenih. Masovnije interesovanje za gljive nekako se poklopilo sa pojavom većeg broja gljivarskih društava, zatim i osnivanjem Mikološko-gljivarskog saveza Srbije (MGSS) 2015. Nema sumnje da je promena javnog mnjenja Srbije nastala zahvaljujući njihovim brojnim akcijama koje među stanovnicima, posebno decom školskog uzrasta, kontinirano sprovode. Uticale su i da se prisustvo gljiva na menijima najprestižnijih restorana danas podrazumeva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mihajlo genije Idvorski Pupin

  • PDF

Sa tribine o Pupinu na FIMEK-u            „Prvi cilj nauke jeste da blagonaklono i bez predrasuda tumači jezik prirode. To vodi razumevanju koje nam pruža uvid u večitu istinu, a istina nas čini slobodnim.“ (Mihajlo Pupin).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Akademski put Nenada Kovačića

  • PDF

Nenad Kovačić            Akademski put Nenada Kovačića, dvadesetjednogodišnjeg studenta Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, bliži se finalu. Trenutno master studije, smer - softversko inženjerstvo, uskoro privodi kraju i, zahvaljujući uslovima studija, uz podršku i razumevanje profesora, pre svega bivšeg dekana FIMEK-a, prof. dr Dragana Soleše, sada rektora Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, osmišljava planove za doktorske studije, takođe na ovom fakultetu. Jer, najveća sreća za talentovanog čoveka je kada svoj talenat koristi, i kada se pronađe onaj ko će sposobnosti i znanja prepoznati i nagraditi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sarma connects people

  • PDF

Sa nedavne promocije Sarmijade na Stražilovu            Hubu Tölgyesija, svojevremeno vrhunskog studenta Departmana za turizma PMF-a Univerziteta Novi Sad, danas posvećenog porodičnoj firmi koju polako preuzima, ne napuštaju ni ambicija i ljubav prema turizmu. Još kao student učestvovao je u organizaciji brojnih događaja u Novom Sadu, a potom i Međunarodnog “Kampa tolerancije mladih podunavskih regija i gradova” u Bačkoj Topoli, bio referent za pitanja turizma, jedno vreme i direktor TOO Bačka Topola. Jedno vreme radio kao eksponent Vinarije „Brindza“, nakon toga u FK „Topolski Sportski Club" (TSC), nikada bez ideja i sa željom da ih ostvari. Jedna od njih bila je i „Sarmijada“, prvi put organizovana 2014. od strane Udruženja „Origo“, sa gospodinom Tölgyesi kao njegovim predsednikom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Priča u slikama o drevnim srpskim gradovima Svetlane Dingarac

  • PDF

Svetlana Dingarac, Foto: Jovica Kostić            Specifičnim pristupom kojim je Svetlana Dingarac predstavila svoje fotografije na multimedijalnoj izložbi “Tvrđave i stari gradovi na teritoriji Srbije“, nametnula je pitanja na koja treba naći odgovore. Prizori vremena prošlog i sadašnjeg pobuđuju s jedne strane oduševljenje fenomenalnim fotografijama, a sa druge, setu i nevericu zbog brojnosti utvrđenja i njihovog današnjeg stanja. Nekadašnji vladari srpskih zemalja neumorno su gradili i doziđivali gradine, gradišta, kuline, hisare, šančeve i dvorove… u kojima se iščitavaju simboli njihovih uspona i padova, znanja i umeća graditelja, veličina i značaj vlastodržaca. To je za istraživački duh jednog umetničkog fotografa neiscrpna tema. Svetlana Dingarac posvećeno beleži građevine od kasnoantičkog do srednjovekovnog doba na teritoriji cele naše zemlje sklapajući obrazac mitskog, duhovnog i materijalnog života u jedinstven mozaik srpske istorije.
            Niko tako temeljno nije obrađivao ovu temu, lagano slažući “kamen po kamen” istorijske građe. Svetlana je prikazala fotografije u kojima se ogleda profesionalnost, umetnički integritet i emotivni naboj, a njena ljubav prema kulturnom nasleđu, prema arheologiji, graditeljstvu i arhitekturi podstiče svojstven ugao gledanja na značenje tvrđava i gradova i njihovu vezu sa okolinom. Kuroizitet je da svaka građevina ima individualni izraz i karakter i da su propraćene, pored fotografija, znalački uređenim tekstom i izvodima iz istorijskih spisa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com