Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Nagrada za životno delo kao podstrek daljeg rada sa mladima

  • PDF

Prof. dr Ružica Igić sa zasluženim priznanjem kolega iz struke            Prof. dr Ružica Igić sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, dobitnik je nagrade Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine za životno delo u oblasti visokoškolskog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada. U obrazloženju Upravnog odbora Udruženja dr Marijana Ačanski, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu UNS-a, navela je da ovo priznanje dobijaju vrhunski profesori i naučni radnici, koji su dali svoj doprinos unapređenju rada na Univerzitetu uvođenjem novih studentskih programa, ili akreditovanjem novih smerova i sl.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prvih deset godina Tamburaškog sastava La Banda

  • PDF

Tamboraški orkestar La Banda     Tamburaška muzika je proizišla iz mentaliteta ljudi vojvođanske ravnice. Tamburaške bande s početka XIX veka punile su gradske kafane u Novom Sadu, Subotici, Somboru... a u nekim sličnim lokalima, pod nekim drugim imenom, čuju se i danas. Zahvaljujući njima sačuvana je tamburaška muzika koja pripada Vojvodini. Kako nekada, tako i danas.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi kvalitet kreiranja turističke ponude ruralnih područja

  • PDF

Goran Radosavljević    Goran Radosavljević vlasnik je Seoskog turističkog domaćinstva „Čalane“ u istomenom zaseoku sela Žabare, 3 - 4 km od Topole. Izuzetna ocena za novi nivo rada u domenu turizma ovog domaćinstva potvrđuju komentari najkompetentnijih (mogu se videti na sajtu www.apartmani-čalane), onih koji su u ovim apartmanima boravili, nisu proizvod slučajnosti. Goran Radosavljević, vlasnik Apartmana, iskusan je ugostiteljski radnik. Radio je u nekim od najboljih restorana u srpskoj prestonici, sa partnerima iz Srbije i Ruske federacije vodio petnaest restorana u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanju, Dnjepropetrovskoj oblasti, što je imalo ključnu ulogu u stvaranju pozitivnog profesionalnog iskustva, koje potom, kroz saradnju sa Vinarijom „Aleksandrović“ (projektom izvoza na rusko tržište 2010.), sa Savezom proizvođača rakije Srbije (kao njihov zastupnik), obogaćuje vinsko-rakijskom pričom. Prirodno, s obzirom da dolazi iz Šumadije, gde se proizvode vrhunska vina i kažu najbolja šljivovica na svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vila Živanović Topola: Miran odmor kakav tražite i dinamikom kakvu želite

  • PDF

Radoje Živanović    Visoko rangirani turistički objekat Vila Živanović, u mirnom kraju samog centra Topole, prebogatom kulturnim, umetničko-zabavnim dešavanjima, za godinu dana od otvaranja, izborio je mesto među najuglednijim u turističkom miljeu. Novoizgrađeni objekat raspolaže sa tri spavaće sobe i velikim dnevnim boravkom, dvorištem i pored kuhinje unutar objekta, prostorom za pripremu hrane na otvorenom. Priprema hrane je ostavljena gostima, a po želji moguć je i svaki drugi dogovor sa domaćinom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pristupačnost u turizmu u okviru projekta SMARTOUR predstavili profesori sa novosadskog PMF-a

  • PDF

Prof. dr Tatjana Pivac predstavila modul učesnicima projekta SMARTOUR u Ljubljani    Projekat SMARTOUR (SMART Tourism Skills Initiative) je ambiciozni projekat koji okuplja stručnjake iz različitih zemalja koji rade na razvoju obrazovnih materijala iz sledećih oblasti: pristupačnost, održivost, kulturna baština i kreativnost, saradnja i marketing i digitalizacija u turizmu. Navedene oblasti pokrivaju različite aspekte pametnog turizma i pružaju sveobuhvatno razumevanje ključnih tema. Glavni cilj SMARTOUR projekta pored kreiranja koherentnog i lako primenjivog skupa obrazovnih materijala je i njhova primena za obuku svih onih aktera koji se bave razvojem turizma kako bi primenili pametne pristupe ili pružili konsultantske usluge istoj ciljnoj grupi, pri čemu će i sami edukatori direktno imati koristi od upotrebe ovih obrazovnih materijala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kakav deda takav unuk

  • PDF

Staniša Kržanović Miročanac sa unukom Milošem            Priprema hrane je poseban deo tradicije i kulture jednog naroda. Neki tvrde i njegova odrednica, jer se analizom posuđa korišćenih za pripremu i konkretna jela, može pratiti razvoj i kretanja određenih grupa i naroda. Za neke je kuvanje noćna mora, za druge velika ljubav, poseban doživljaj, jedna od najvećih životnih strasti. Za Stanišu Kržanovića, vlasnika Vlaškog nacionalnog restorana „Miročanac“, Donji Milanovac, kuvanje je i posao i hobi začinjen prirodnim darom i ljubavlju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U sve se meša

  • PDF

Jovica Kuzmanović            Serija novih proizvoda koja se našla na tržištu u prehrambenoj proizvodnji individualnih proizvođača, posebno tokom poslednje decenije, obogatila je domaću ponudu jedinstvenim artiklima i ponudila jedan drugačiji vid preventivnih načina očuvanja i pobošljanja ljudskog zdravlja. Tako je danas, nakon više od 26 vekova, koncept koji je zastupao Hipokrat, otac medicine antičkog doba, saopšteno čuvenom rečenicom - „Neka tvoja hrana bude tvoj lek, a neka tvoj lek bude tvoja hrana”. sve popularniji princip zdravstvene kulture današnjeg doba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Od gastronomije do alhemije - Čarda Aqua Doria

  • PDF

Gastro-enološki spektakl na čardi Aqua Doria    Mesta za predah i dobro raspoloženje, mogu biti planinske kuće, šumske staze, ali i prijatne niše nekog restorana, u koji se dolazi zbog omiljenih delicija. Često je ambijent i ljubaznost onih koji vas dočekaju i na isti način ispraćaju, presudan tas na vagi vaše odluke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Božansko piće koje se miriše, degustira i kojim se slika

  • PDF

Mira Kovačević    Vino veseli i telo i dušu. Ono je čudo, unutrašnja vatra i tečnost koja živi. U njemu je sublimirana sva istina ovoga sveta. Vino govori mnogo o onima koji su ga stvarali, i onima koji ga piju. Uz vino mislima rastu krila, rađaju nove ideje, a srce prosvetljuje. Zato je vino umetnost. Umetnost onoga ko ga stvara i onoga podstaknutog da je stvara dok ga degustira.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rajko Nikolić: Od mašte do stvarnosti

  • PDF

Rajko Nikolić

            Ponekad je sam život inspirativniji od onog opisanog u romanima poznatih i priznatih pisaca. Bez preterivanja i nadograđenih emocija junak ove priče, Rajko Nikolić, podelio je sa nama svoj, nepredvidljiv, privlačan i sve u svemu lep.
            Sredinom maja 2024. godine, nakon 30 godina porovedenih na mestu čuvara zaštićenog područja Nacionalnog parka „Kopaonik“, naš junak odlazi u penziju. Epitet „zasluženu“ zavredeo je posvećenim radom, časno, i svako ko ga poznaje slaže se da mu pripada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com