Sat12022023

Poslednja izmena:08:03:58 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Bombonica Čurug - za malu i veliku decu

  • PDF

U ambijentu proizvodnog pogona Bombonice            Pored starih zanata u funkciji svakodnevnog života u prošlosti, postojali su i zanati koji su ga ulepšavali. Jedan od njih bio je bombondžijski zanat, posebno omiljen najmlađima. Raduje činjenica da se ovaj zanat - ručne proizvodnje bombona zadržao na našem prostoru i da ima nastavljače, poput porodice Milivojev iz Čuruga. Ostaje žal što ovu radionicu nismo posetili dve godine ranije, kada je nalikovala veseloj i šarenoj dečjoj slikovnici, a tezge sa šarenim delicijama iz Čuruga bile najposećenije na vašarima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kuvari zaslužuju veće poštovanje i priznanje

  • PDF

Prilika za kuvanje na otvorenom            Romeo Karanović, član Upravnog odbora Kulinarske federacije Srbije, vlasnik internet prodavnice vremejenovac.rs i brenda „Kuhinja na otvorenom“, organizator je brojnih takmičenja, od kojih se izdvojila SAČIJADA, ili tradicionalna priprema jela Balkana, koja će ove godine biti održana 05. juna po sedmi put na lokaciji Bogom danoj za takve happening-e - na Stražilovu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Redovna godinja skupština KFS na Stražilovu

  • PDF

Zajednički snimak učesnika ovogodišnje skupštine KFS            Udruženje profesionalnih kulinara Srbije - Kulinarska Federacija Srbije (KFS), je na Redovnoj godišnjoj skupštini, održanoj u nedelju, 09. maja 2021. na prostoru EKO kampa „Fruška gora“ na Stražilovu, u Sremskim Karlovcima, kojoj je predsedavao predsednik Upravog odbora KFS Jovan Vukelić, i ovoga puta zadatak unapređenja nivoa znanja naših kulinara, kao i unapređenje same struke u Srbiji, stavila u prvi plan.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čarda Debeli lad - drugo ime za najlepšu čardu u Vojvodini

  • PDF

Saša Vlajnić           Da je birana pozicija, a verovatno jeste, ne bi mogla biti bolja, na magistralnom putu Novi Sad - Žabalj, na granici Banata i Bačke, na ulazu u varoš, uz Golf klub „Centar“, nedaleko od Tise. Upravo je tu situirana Čarda „Debeli lad“, jedanaest godina u vlasništvu Saše Vlajnića.
           Osamdesetih godina na istom mestu podignut je savremen motel u vlasništvu države koji je sa početkom novom milenijuma preobratio čuveni novosadski ugostitelj Mića Sokače Nikolić. On je uspeo nemoguće, da od devojke napravi babu, odnosno od motela salaš. Tu priču, stalno nadograđujući, nastavio je Saša Vlajnić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Čurug - mesto posebnog šarma u kojem se svašta ima videti

  • PDF

Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu           Smešten na desnoj obali starog toka reke Tise, Čurug je planski građeno mesto ušorenih kuća i unakrsno presečenih ulica. Bio je najveće naselje u Šajkaškoj, a danas mesto sa najvećem odlivom stanovnika u žabaljskoj opštini. Pre Drugog svetskog rata ima je preko 11.000 stanovnika, prema popisu iz 2011. tek nešto više od 8.000. Pre prokopavanja novog toka Tise (1858) ova reka je imala veliki značaj za Čurug, koji je bio pristanište i značajno trgovačko mesto. Svake jeseni žitarice su tovarene u lađe i prevožene do svih krajeva Monarhije. Pre trgovine u Čurugu je cvetalo zanatstvo. Početkom XVIII veka u Čurugu je bilo 18 ribara, lađar, dunđer, mesar, kočijaš, ćurčija, dvojica abadžija, kolar. Mesto je imalo i suvaču i suvačare. Prvu gostionicu sa prenoćištem „Kod dva bela goluba“ otvorio je 1809. trgovac Petar Konački, koji će do 2015. zakupljivao i krčme. Na Tisi u Čurugu je 1825. bilo devet vodenica, 1914. raspisan je konkurs za uvođenje električnog svetla po ulicama i u domove. Između dva rata tu su bila dva mlina, ciglana i mlekara, dve zemljoradničke zadruge (1901. i 1941.).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

USR Mladost - Jegrička: Dođete, pecajte i uživate u prirodi

  • PDF

 Vojvođanski biser Jegrička magnet za ribolovce           Između Čuruškog mosta i ustave na levoj obali Jegričke, kod Žablja, nalazi se sedište  Udruženja sportskih ribolovaca „Mladost - Jegrička”. Idelana geografska pozicija donedavno je privlačila pecaroše iz svih krajeva Vojvodine, od prošle godine, a nastavilo se i ove, privlači brojne sportiste iz Tutina, Sjenice, posebno Nove Varoši. Godinama unazad dolaze i instruktori skijanja po završetku sezone, a po rečima Gorana Rakite, sekretara Udruženja, sa prvim snegom se svi, i instruktori i Žabljani, sele na planinu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Uzlazna linija profesionalnog razvoja dr Sandre Brkanlić

  • PDF

Porf. dr Sandra Brkanlić            - Zadovoljna sam svim onim što sam do sada postigla, kako u svom ličnom tako i profesionalnom razvoju. Za ovaj drugi, mogu zahvaliti maksimalnom trudu koji sam uložila, a koji preporučujem svojim studentima, jer to kad - tad mora biti nagrađeno. Zadovoljna sam jer kroz svoj posao upoznajem vanredne ljude, priznate univerzitetske profesore iz različitih država, koji se bave različitim naučnim oblastima, što imam priliku da se družim sa njima i dolazim do novih saznanja. Dalje ambicije usmerila sam ka napredovanju u oblasti nastave, mojoj inicijalnoj ljubavi, ali i povezivanju sa što više univerziteta, pre svega sa teritorije Španije, pošto je to moja preferencija i gde kredibilno mogu da govorim o visokoobrazovnim programima, pomažući mladim ljudima da zaobiđu prepreke koje sam morala samostalno da savladam - kaže u intervjuu za www.topsrbija.com prof. dr Sandra D. Brkanlić sa Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, jedan od njegovih najrespektabilnijih produkata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SRP CARSKA BARA - Buđenje prirode

  • PDF

Milivoj Puta Putić            Nakon višemesečne turističke hibernacije, područje „Carske bare“ ponovo postaje nezaobilazna stanica, kako za avanturiste, tako i za sve ljubitelje prirode.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PG Vladisavljević: Vodič do zdravlja

  • PDF

Vladisavljevići sa predstavnicama TO Žabalj sjajni promoteri projekta Put sira i meda            Porodica Vladisavljević jedna je od 80% domaćinstava u Gospođincima, opština Žabalj, koja se bavi poljoprivredom, i jedna od nekolicine profesionalno opredeljenih za pčelarstvo. Osim ratarstva, ova porodica se drugu generaciju bavi proizvodnjom meda, „onakvim kakvog su ga pčele donele iz prirode“. Ljubav prema pčelama otac Branko preneo je na sinove, a danas je Milan među najozbiljnijim pčelarima na „Putu sira i meda“, projektu koji nekoliko godina promoviše Turistička organizacija opštine Žabalj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Golf klub Žabalj: Golf je više od sporta, više od igre

  • PDF

Radost igre i druženja u prirodi            Zvanična sezona takmičenja na Golf terenima „Centar“ u Žablju, otvorena je u subotu, 17. aprila 2021. godine. U službi promocije ovog sporta i destincije, deveti po redu Žabalj Golf Tournament, kao i ranijih godina održan je pod pokroviteljstvom Opštine Žabalj i Turističke organizacije opštine Žabalj. Na turniru je učestvovalo 35 takmičara, a ono što ga je izdvojilo od svih prethodnih je bilo odsustvo publike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com