Sun04142024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Etno kuća i Kotobanja u Golubincima - koliko znamo da čuvamo istoriju

  • PDF

Kotobanja u Golubincima - simbol seoskog baroka Srema

            Na razmeđi „svinjskog“ i „vinskog“ Srema, u opštini Stara Pazova, sa centrom u Golubincima, nalazi se po mirisu poznat „ruzmarinski“ Srem. Kriju se tu brojne atrakcije, golubinačke Mačkare, zamak Šlos, crkvica Vodica, po nekima najbolja poslastičarnica u regionu, ambar sa kotobanjom porodice Lepšanović - predstavnik jedne od najvećih dragocenosti narodnog graditeljstva XIX veka, pod zaštitom države i kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novosti iz Mikološko-gljivarskog saveza Srbije

  • PDF

Zoran Jelenkokvić sa Srđanom Blanušom, najmlađim članom MGSS           Osnivanjem Mikološko-gljivarskog saveza Srbije (MGSS) septembra 2015. godine, udruženja gljivara sa teritorije Srbije dobila su krovnu organizaciju koja sa odgovornih pozicija može da sprovodi komunikaciju sa državnim organizacijama i institucijama, zastupa interese gljivarskih društava u zemlji, širi saradnju sa srodnim regionalnim i međunarodnim društvima, respektabilna i sa punim autoritetom da otvara pitanja, daje sugestije na teme vezane za prirodu, posebno gljivarstvo, na najvišem nivou. Za prvih pet godina urađeno je mnogo, kada je širenje lokalnih udruženja i njihovog članstva u pitanju (MGSS trenutno ima 22 udruženja i jedno u najavi), i kada je u pitanju edukacija članova, gljivara, članova udruženja koja nisu u Savezu, kao i onih van gljivarskih udruženja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jesu Romanovske, ali su i specijalne

  • PDF

Radoslav Matić            Uprkos činjenici da je broj ovaca u toku poslednjih godina u Srbiji porastao, posebno u Vojvodini, ovčarstvo se danas, zahvaljujući trenutnoj situaciji, neizvesnom plasmanu i posebno otežanom izvozu, nalazi u ozbiljnoj krizi. U Srbiji iščezava i tradicija držanja ovaca na pašnjacima, a proces selekcije i poboljšanja genetike radi dobijanja kvalitetnih visokoproduktivnih grla i brzog prirasta, za većinu stočara je spor i neizvestan. Međutim, koliko je taj put isplativ, govori primer novopečenog šidskog ovčara, Radoslava Matića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Etno kuća DINAR - kuća otvorenog srca i čestitih srpskih domaćina

  • PDF

U ambijentu Etno kuće Dinar u Vršcu            Deceniju i više, poput pravog srpskog domaćina, Etno kuća DINAR u Vršcu (https://www.etnokucadinar.rs), srdačno i toplo dočekuje svoje goste. Nacionalna kuhinja pripremljena na ćumuru je ono po čemu je DINAR najpoznatiji, kada je gastronomski užitak srpske, tradicionalne kuhinje u pitanju. Poznat je i po živopisnom ambijentu ispunjenom predmetima iz prebogate zbirke etno nasleđa. Prepoznat je i po ljubaznosti 40 zaposlenih i razloga više što, bez obzira na veličinu prostora, teško možete naći mesto bez prethodne najave.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Gordana Radović : 65 godina savremenog poslovanja Dnevnik-Poljoprivrednika

  • PDF

Dr Gordana Radović            Akcionarsko društvo „Dnevnik-Poljoprivrednik“, Novi Sad je izdavač lista „Poljoprivrednik“, najstarijeg domaćeg specijalizovanog glasila za poljoprivredu i selo, koje ove godine obeležava 65 godina kontinuiranog izlaženja i knjige „Poljoprivrednikov poljoprivredni kalendar“, na tržištu popularno nazvane „mala poljoprivredna enciklopedija“, koja ima tradiciju dugu šest decenija. Ova medijska kompanija ima veoma uspešnu saradnju sa eminentnim poljoprivrednim stručnjacima i naučnicima. Na  godišnjem niovu se realizuje saradnja sa oko 300 najistaknutijih imena, koji su zajedno sa novinarima „Poljoprivrednika“ autori tekstova u oba izdanja. Imajući u vidu specijalizovanost, stručnost i tradiciju, oba izdanja su Rešenjem Ministarstva prosvete preporučena za širu stručnu literaturu za škole s područja rada poljoprivrede, proizvodnje i prerade hrane.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Goran Mulić: Priče u slikama

  • PDF

            U osnovnoškolskim danima napravio je svoje prve fotografije, a ta ljubav jačala je tokom srednje škole. Upisuje Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, ali i tamo druguje sa fotografijom. Od druge godine studja i narednih nekoliko godina vodi Agronom foto klub, a na Agronomijade, sportske susrete studenata, popularne među jugoslovenskim univerzitetima, ne ide kao sportista, već kao reporter. I po završetku svakog takmičenja, svakog događaja, priređuje izložbu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Dušan Jakovetić: Mlad naučnik spreman da menja svet

  • PDF

Dr Dušan Jakovetić prima priznaje PMF-a od dekanice prof. dr Milice Pavkov Hrvojević.         - Naučno-istraživački projekti ne odgovaraju radu individue, već zajedničkoj posvećenosti jednog tima, i sva priznanja i pohvale potpisane mojim imenom, rezultat su mog rada i naučnoj saradnji sa mojim kolegama, saradnicima, podržanoj u jednom dužem periodu od institucija, pre svega Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), odnosno Univerziteta u Novom Sadu. Ovo je veliko i stimulativno priznanje i za širu naučnu i društvenu zajednicu - rekao je dr Dušan Jakovetić, vanredni profesor sa Departmana za matematiku i informatiku, PMF Univerziteta u Novom Sadu, prilikom uručenja nagrade, koja se dodeljuje rukovodiocu istraživačkog tima za najveći finansijski doprinos ostvaren u međunarodnoj saradnji PMF-a. Dr Jakovetić je ovu nagradu dobio i prethodne godine i jedan je od retkih istraživača iz naše zemlje koji je doneo čak pet prestižnih H2020 projekata, finansiranih od strane EU.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aleksandar Radišić pobednik foto konkursa Srbija bez barijera

  • PDF

Aleksandar Radišić sa porodicom i na dodeli nagrade            Paraolimpijac sa Zlatibora, Aleksandar Radišić, pobednik je foto konkursa „Srbija bez barijera“, koji je povodom Međunarodnog dana invalidskih kolica, organizovala Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marko Princip: AGROL ima premium kvalitet za premium kupce

  • PDF

Marko, Jovana i Vladislav            Model što brže implementacije znanja stečenih kroz obrazovni sistem u praksu poželjan je i očekivan sled ciklusa profesionalnog usmerenja. Mlad čovek oficijelnog obrazovanja, novom energijom i radikalnijim idejama u prilici je da znatno produži radni vek i mogućnost sprovođenja svojih ciljeva. Marko Princip sa zvanjem Import Export Manager-a je i obrazovan i mlad. Radnu praksu od malena sticanu u privatnom porodičnom biznisu, nadogradio je teorijskim znanjima na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, i kao diplomirani agroekonomista danas je na pragu preuzimanja najvećih odgovornosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marko Brzak: Biti Chef prestižne kuhinje Salaša 137

  • PDF

Marko Brzak            Dobra osnova stečena u SŠ „Svetozar Miletić“ u Novom Sadu, dinamičan profesionalni start u zemlji i inostranstvu, radoznalost, kreativnost, kvalifikovali su pre gotovo sedam godina, danas dvadesetdevetogodišnjeg Marka Brzaka za Chef-a prestižne kuhinje Salaša 137 na Čeneju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com