Sat03022024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

ZZ Sloga, Krajišnik: Zadruga sa vizijom i misijom

  • PDF

Novo podno skladište ZZ Sloga u Krajišniku         - ZZ „Sloga“ Krajišnik je mala zadruga po zadružnoj imovini i zemljištnim resursima, ali velika po viziji i ideji kako i kojim putem bi mogli dalje - kaže gospodin Zoran Jerković, jedan od trojice osnivača ZZ „Sloga“ (1991).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ Graničar, Šid: Zadrugarstvo je proces koji zahteva permanentni razvoj

  • PDF

Silos u Adaševcima            ZZ „Graničar“ Šid, na osnovu Zakona o zadrugama, registrovana je 12. XII 1990., iz PP „Morović“, dela PIK „Šida“ koji je imao ekonomije u Jameni, Moroviću i Adaševcima sa oko 3.800 ha zemlje. Zadruga  je u procesu razgraničenja porekla zemlje, restitucije i povrata državne zemlje ostala bez 1.500 ha, tako da danas u svom posedu ima oko 2.300 ha zemlje u k.o. Jamena, k.o. Adaševci, k.o. Morović, k.o. Šid, k.o. Ilinci i k.o. Batrovci.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ Agro-Klek, Klek: Nema sela bez zadruge

  • PDF

Radovan Bokić            ZZ „Agro-Klek“ iz Kleka nalazi se na 6 km od Zrenjanina. Nastala je od seljačkih radnih zadruga formiranih neposredno posle Drugog svetskog rata. Trenutno raspolaže sa oko 1.200 hektara obradive zemlje srednje klase. Osnovna delatnost je ratarska proizvodnja i sve značajnija, stočarska proizvodnja, odnosno proizvodnja mleka. ZZ „Agro-Klek“ raspolaže sa 1.100 grla krupne stoke, od čega je oko 580 muznih krava rase crveno-beli Holštajn, dok je ostalo priplodni podmladak junadi i teladi. Proizvodnja na godišnjem nivou trenutno iznosi oko 5 miliona litara mleka, dnevno oko 13.500 litara, odnosno oko 9.5 hiljada litara po kravi, količina znatno više iznad proseka EU, što je rezultat za ponos. Zadruga više od 30 godina sve količine mleka dnevno isporučuje zrenjaninskom „Mlekoproduktu“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ „Paprika“, Martonoš: Crveno zlato severne Bačke

  • PDF

Toša Matić u ombijentu mašinskog parka zadruge            Od osnivanja 1948. godine, do ponovne registracije 1990-te, ZZ „Paprika“ je uvećavala posed i paralelno „vukla“ razvoj sela. Vremenom je dostigla 700 - 800 hektara, kasnije restitucijom bila uskraćena za 250 hektara, uspela da pronađe svoj pravac poslovanja i odoli oštroj konkurenciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ „Nagyret”, Doroslovo: Budućnost je u digitalizaciji

  • PDF

Hollo Ronald            Zemljoradnička zadrugu „Nagyret” (Velika rit) osnovao je 2002. godine Hollo Robert za poslove otkupa poljoprivredne proizvodnje poljoprivrednika iz Doroslova, okupivši 22 zadrugara, koji su u tome našli svoj interes. Kako bi obezbedila finansijsku i logističku podršku za ZZ „Nagyret”, a kako u to vreme članovi zadruge nisu mogli finansirati ulaganja potrebna za izgradnju skladišta, 2011. je otvorena „Hollo Company“ i podignuto skladište,  koje je zatim izdato zadruzi. Ove kapacitete su osim Doroslovčana, koristili i poljoprivrednici susednih sela, a zbog povoljnih uslova sladištenja, koje je teško bilo odbiti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ „Bačka“, Bačka Topola - mesto oslonca zadrugara i celog kraja

  • PDF

Branko DudićZemljoradnička zadruga „Bačka“ Bačka Topola
direktor: Branko Dudić
registrovana 25. februara 1992.
28 zaposlenih
106 zadrugara
350 - 400 kooperanata

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

OZZ „Bečej“: Otvorena vrata za sve proizvođače

  • PDF

Miroslav Glavaški            Opšta zemljoradnička zadruga „Bečej“ iz Bečeja osnovana je 1955. godine, i kao takva poslovala sve do 1978. kada je na osnovu političke odluke postala deo PIK „Bečej“ sa mlekarom, mlinskom industirijom, pekarom, pivarom .., koji je zapošljavao oko 4,5 hiljade radnika i sa jedinstvenom administrativnom službom. Krajem 80-tih dolazi do raspada kombinata i po Zakonu o zadrugama iz 1989., pet zadrugara iz opštine je donelo odluku da se izdvoje. Sledeće godine formirana je OZZ „Bečej“, sa istim ljudima, na istom mestu, sa istom imovinom. Od tada pa do danas aktuelan je problem oko povraćaja zadružne imovine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ AGROLIKA, Bački Gračac: Rad po principu ulaganja samo onog što se zaradi

  • PDF

            ZZ „Agrolika“, Bački Gračac, onovana je u maju 2004. na temeljima zadruge iz 1946. Pre 16 godina iskorišćen je trenutak i kao pravni sledbenik ZZ vraća svoju prvobitnu funkciju uspevši da sačuva postojeći kapital. Zvonko Banjeglav, dipl. agronom, direktor je ZZ „AGROLIKA“ sa 24 godine iskustva na toj poziciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ AGRODUNAV Karavukovo: Jaka zadruga - snažnije selo

  • PDF

Voćnjak trešnje od 20 ha uzdanica Zadruge            Zemljoradnička zadruga „AGRODUNAV“, Karavukovo, u kontinuitetu postoji od 1948. godine. Prebrodivši iskušenja od sredine sedamdesetih godina pošlog veka, i Zakona o Udruženom radu kojim se zadruge ukidaju, do Zakona iz devedesetih kada se zadrugama nominalno vraća nekadašnji status, ponovo je registrovana 1998. i utemeljena na zadružnim vrednostima, poslujići na način kojim doprinosi održivom razvoju lokalne zajednice i okruženja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ZZ „Zadrugar“ Bač: Nije dovoljno imati već treba i znati

  • PDF

Sedište zadruge u centru Bača            Miloš Vuković, pravnik, predsednik UO ZSV, od 2007. godine direktor je ZZ „Zadrugar“ Bač. U zadrugu, osnovanu juna 1990-te. došao je tri godine kasnije i mada sebe nikada nije video u poljoprivredi, upravo je njoj posevetio ceo radni vek. Da li je to zato što je „poljoprivrednik sa pedigreom“, čiji je otac, Đorđe Vuković takođe stajao na čelu zadruge u Plavnoj, ili sticaj okolnosti i teškog nalaženja posla, tek kada je Zadruga zapala u problem, od strane zadrugara imenovan je za direktora. Da je to bila ispravna odluka govori podatak da su dugovi brzo rešeni, a dati rokovi otplate skraćeni za 2/3.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com