Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

FUTOŠKI KUPUS - čuvar zdravih, prirodnih vrednosti

  • PDF

Miroljub Janković            FUTOŠKI KUPUS je sinonim za zdrav život, zdravu sredinu, nasleđe i tradiciju, promociju lokalne zajednice, njenih kulturnih vrednosti i poboljšanje uslova života.
            Mitrovdanskim vašarom 1578. godine Futog je i zvanično postao prestonica kupusa. U to vreme kupusom se plaćao porez, hranila austrougarska vojska, u svežem stanju prodavao se kao lek. Futoški sveži i kiseli kupus je u društvu 50-tak poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zaštićenih geografskom oznakom, kojom se garantuje njegova specifičnost i kvalitet, da je nastao u spoju prirodnih resursa i tradicije, spojem znanja i veština.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Biciklizam - Filozofija i način života

  • PDF

 Base Camp - Urban Guerrilla Bojana Stanisavljevića u Negotinu omiljena stanica cikloturista            Biciklizam je zbir ekoloških, ekonomskih, zdravstvenih i drugih pozitivnih efekata, kako na čoveka tako i životnu sredinu. Bicikl kao sredstvo putovanja radi turističkog doživljaja doveo je do kreiranja cikloturizma - vida turizma koji je, prema podacima Evropske biciklističke federacije označen kao jedan od najbrže rastućih vidova turizma u svetu poslednjih godina. Nastao u Velikoj Britaniji u XIX veku, proširio se zemljama zapadne Evrope, cikloturizam danas širom sveta doživljava punu afirmaciju, što se odrazilo i na broj cikloturista i na unapređenje biciklističke infrastrukture.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kristina Lukić Milanović - Kraljice vina i vinskog turizma Negotinske Krajine

  • PDF

Kristina Lukić Milanović i Dušan Petrović, direktor TOO Negotin            Ritual koji svi željno očekuju, zbog njegovog uzvišenog, svečarskog karaktera je proglašenje KRALJICE VINA I VINSKOG TURIZMA. On se svake godine ponavlja na SAJMU MEDA I VINA u Negotinu, prestonici mladosti, meda, vina, muzike, kulture i drugih, širem auditorijumu nepoznatih i manje poznatih zanimljivosti, čak senzacija. Tamošnjima, navinutim na sve to, čini se sasvim normalnim. Ono u čemu su nepogrešivi znalci, je ukus dobrog vina i prepoznavanje prave, izvorno čiste lepote žene.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Janko Pinćer: Vredni saveti za najukusniji pasulj

  • PDF

Janko Pinćer            Pasulj je najpopularnija mahunarka na svetu s obzirom da se preukusna jela od nje pripremaju diljem zemaljskog šara, od Indije, Kine, Indonezije, do Brazila, Meksika i SAD-a. Iz Amerike u Evropu došao je u XVI, a u Srbiju vek kasnije i postao je tradicijom da se kuva svakog petka, čak i na dvoru. Tako je čorbast, vojnički, zapečen... pasulj postao jelo za sva godišnja doba i sve prilike, a srpska izreka „Pasulj junaka hrani“ - veliča ne samo njegovu široku upotrebu već i hranljivost i lekovita svojstva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Grad piva na temerinskoj manifestaciji Prosto k’o pasulj

  • PDF

Marica Kosanović            Zrenjanin nije morao da traži svoj simbol, obeležje, identitet. On je pronašlo njega, ne samo kroz tradiciju njegovog ispijanja već i na osnovu tradicije njegove proizvodnje. Pivo je poteklo u Velikom Bečkereku 1745. godine i preko Petrovgrada se ulilo u Zrenjanin. Od pivarskog majstora Sebastijana Krajcezena, vlasnika prve radionice za proizvodnju piva, preko 1878., kada je preuzima Lazar Dunđerski, jedan od najvećih veleposednika u Vojvodini, do sedamdesetih godina prošlog veka, kada dostiže vrhunac kvaliteta i tehničkog maksimuma deset godina kasnije, sa proizvodnjom 406.000 hl piva i tut-guta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Api komora SANUS - još jedan poklon u ime zdravlja

  • PDF

Dr Aleksandra Paunović novim vidovima pčelarstva nastavlja porodičnu tradiciju dugu 100 godina            U idiličnom ambijentu sela Brestovac kod Negotina, zvanično je ove godine na Đurđevdan, otvorena Api komora SANUS (lat. zdrav), kao prva u Istočnoj Srbiji i jedna od desetak u овом делу našеzemljе. Ispred projekta SANUS stoji dr Aleksandra Paunović, lekar specijalista urgentne medicine, apiterapeut sa sertifikatom Pčelarske akademije Srbije. Od ideje do realizacije dr Paunović ima podršku svog supruga DejanaPaunovića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srećne, zadovoljne i lepe - Udružene ŽENE Srema

  • PDF

Predsednik SO Irig Tihomir Stojakoviće sa članicama udruženja žena Srema            One su tačka na i (u obliku srca), a zanimljiv kolorit svakog njihovog nastupa, pravi je mamac za posetioce. Opravdanje svog prisustva nalaze u priprepremanju, često i tokom cele noći, svakojakih đakonija, slatko-slanih zalogaja, onoga što se odvajkada priprema u njihovom mestu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gleb Fils: Život na selu je lep ali nije lak

  • PDF

Gleb Fils            Gost/učesnik Mini sajma SA SRBIJOM NA TI, u organizaciji Udruženja turizmologa PMF „Novi SAD“, i uz podršku Udruženja „Sa Srbijom na TI“ ove godine održanog pod nazivom „VIDIMO SE NA SELU“, bio je Gleb Fils (@glebfeels), koji je na temu „Priče sa sela kroz oči stranca“ dao jedan svež, drugačiji pogled na srpsko selo, uopšte na život u ruralnom području.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vredne, druželjubive i srećne - članice UŽ GRADNULIČKI BISERI

  • PDF

Članice UŽ Gradnulički biseri na festivalu Banatske vredne ruke             Značaj osnaživanja žena je korak ka ekonomskoj ravnopravnosti, a koristi koje iz toga proizlaze su neosporne. U praksi se često dovode u pitanje tradicionalni odnosi, podele uloga, odnosi moći, interesi i neprikosnovenost privilegija. Osim toga, postoje znatne razlike u nivou i tipu ekonomskog angažovanja žena, u zavisnosti od starosti, stepena obrazovanja i mesta gde žive. Posebno je značajno pitanje pozicije žena iz ruralnog područja sa daleko slabijim izborom aktivnosti van kuće.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gljivari su oni koji vole gljive i klanjaju se prirodi

  • PDF

Dragica Zarić            NAJČUDESIJIM BIĆIMA NA PLANETI BEZ KOJIH SVET NE BI MOGAO DA POSTIJI - natpis je na, prvom u Srbiji i Evropi, spomeniku podignutom 2006. posvećen gljivama. Nalazi se u centru Banje Koviljače a podiglo ga je Gljivarsko društvo „Ljubomir Vuksanović  Barle“ Banja Koviljača. To goovori mnogo o gljivarima lozničke opštine, ljubiteljima prirode, gljiva i života uopšte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com