Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Dejan Gojković: Biglovi, biglijade

  • PDF

Najpoznatiji bigl na svetu i danas je, inteligentni i nestašni pas dečaka Čarlija Brauna-Snoopy. Snoopy je planetarnu popularnost postigao kao junak crtanih filmovaThe Charlie Brown and Snoopy Show, iako nikada nije progovorio ni jednu jedinu reč.

Bigl što znači mali, je druželjubiv, inteligentan, poslušan, temperamentan pas koji obožava decu. Bio je cenjen kao lovački pas i u kraljevskoj porodici.

Mada njegovo poreklo potiče iz antičke Grčke (V vek p.n.e.), i smatra se najstarijim goničem, i jedna je od najmlađih „otkrivenih“ rasa kod nas.

Ali, kada se na novosadskom keju pojavila mala biglica Kala, prvi bigl u Novom Sadu, rođena 2004. godine, mnogi su odlučili da njihov prvi ili naredni kućni ljubimac bude jedan od predstavnika te rase. Kala je ubrzo imala toliko poklonika da su biglovi “preplavili” grad i učinili ga lepšim i veselijim, a zaslužna je i za pokretanje foruma “Moj bigl”. Ove godine 10. aprila Kala je proslavila rođendan,  a 26. maja nas je napustila.

Dosta biglova je bilo prisutno i tadaje začeta i ideja za osnivanje bigl drušva i kluba, ali to još nije realizovano.

Na V međunarodnoj izložbi pasa svih rasa na Iriškom vencu, koju je organizovalo Kinološko društvo “Irig”,  pojavilo se i pet biglova, a nas je privukao kraljevski tretman biglova vlasnika Dejana Gojkovića iz Batajnice, koji su se baškarili ispod šatora, zaštićeni od sunca.  

Dejan Gojković je ranije držao dalmatince, pa se onda zbog lepote ili „nečeg drugog“ preorijentisao na biglove, i već dve godine ima odgajivačnicu. Privukli su ga kaže,  ovi živahni psi, vrlo pametni i tvrdoglavi, kojima je potrebno malo više rada da bi se postigao željen rezultat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivan Bušljeta: Papaya, jedan od vodećih hrvatskih turističkih simbola

  • PDF

Ivan BušljetaPapaya, jedan od najpoznatijih festivala muzike u Hrvatskoj, predstavila se Novosađanima na minulom Prvom regionalnom festivalu omnladinskog turizma. Boravak idejnog tvorca ove manifestacije, Ivana Bušljete, u Novom Sadu, bio je prilika da se upoznamo sa ovim festivalom. Ipak, prvo pitanje je bilo o utiscima na Youth Fairu.

-Sa zadovoljstvom smo prihvatili inicijativu da učestvovanjemo u organizaciji udruživanja najznačajnijih manifestacija u regiji, vezanih za turizam, za glavne festivale. Smatram da je Hrvatska mala da bi ostala po strani  i da je vrlo interesantno i višestruko korisno da se udružimo svi mi sa prostora bivše Jugoslavije, da surađujemo sa najznačajnijim manifestacijama u BiH, Srbiji, Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori, jer ćemo samo na taj način u budućnosti doći do boljih efekata.

Hrvatska je zemlja partner Novosadskog sajma turizma 2012. godine, na kome će biti predstavljene sve regije. Da li će i vaš festival doći na sajam?

-Ostavio sam podatke nadležnima. Naravno da smo zainteresovani, pa se iskreno nadam da će nam se obratiti, pa ćemo u tom slučaju sa zadovoljstvom učestvovati, pogotovo što Novosadski sajam turizma ima dobru reputaciju. Pre par godina smo bili u Beogradu na Sajmu turizma i tamo smo se predstavili lokalnom tržištu. Prošlo je sve u najboljem redu, tako da sigurno u budućnosti smatramo ovu regiju vrlo interesantnom da dolaze k nama i da razvijamo iskustva iz turizma u krajnjoj liniji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

ARK Fruška gora, promoter Dunava, Fruške gore, rekreacije...

  • PDF

Dejan NikolićAtletsko rekreativni klub „Fruška gora“ je u sklopu Međunarodne manifestacije Dan Dunava, u subotu, 23. Juna, po treći put organizovao noćni maraton. Oginalnost svojstvenu najelitnojim svetskim gradovima u Novi Sad donela je grupa mladih entuzijasta, rekreativaca, zaljubljenika u Dunav, Frušku goru i sve što je lepo i prirodno, kako podvlači naš sagovornik, Dejan Nikolić, član kluba, i dodaje:

- Ovo je jedina trka na Balkanu koja se održava noću, konkretno od 20 časova do 3 časa ujutru. Ovom prilikom bi se zahvalio Republičkoj direkciji za vode pri Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede , što je prepoznala značaj manifestacije i promocijom sporta vezanim za ekologiju neposredno uticala na podizanje svesti ljudi o reci koja protiče kroz naš grad.

Dejan Nikolić ne krije zadovoljstvo organizacijom i rezultatima ostvarenim na ovogodišnjem maratonu, koji je okupio rekordnih 500 trkača-rekreativaca iz Mađarske, Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije i Srbije. Oni su se takmičili u tri discipline: mini maratonu dužine 4 kilometra, polumaratonu dužine 21.099 metara i olimpijskom maratonu od 42.195 metara. Idok su se osnovci i srednjoškolci oprobali u rekreativnoj trci, oni malo iskusniji trčali su takmičarski maraton i polumaraton. Razlika u godinama je bila ogromna, od najmanje dece do 60-togodišnjaka u punoj formi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragan Ćoso, Agencija MISS UMD: Lepota u službi pameti

  • PDF

Dragan Ćoso (levo) na izboru za Mis mature u Barutani„Svaka lepota je senzacija“, pisao je M. Kessel. O lepoti kao obećanoj sreći, ispunjenju smisla ili čistom smislu, bavili su se pisci, mislioci, uglavnom muškarci, i suočeni sa njom priznavali kapitulaciju intelekta. Svako vreme imalo je svoju viziju lepog, i uvek je bilo nadaleko čuvenih lepotica čija je lepota, dugo pošto je iščezla, prepričavana i sanjana, ostala zamrznuta u vremenu.

Kako se definiše lepota danas, i kako izgleda lepa devojka i žena XXI veka, pokušao je da nam kroz svoj rad približi čovek koji se godinama bavi modnom fotografijom, Dragan Ćoso, osnivač i vlasnik  Agencije "MISS UMD", Udruženja modnih delatnosti, organizator prvog Izbora za „Mis mature“ u Vojvodini.

-Ove godine, moja Agencija vodi kampanju podeljenu na četiri izbora za najlepšu devojku. Prvi se desio na Međunarodnom festivalu „Šunka fest“, koji je održan na Novosadskom sajmu 9. juna. Drugi je bio 15. juna, i to je novina ove godine, jer je to bio Prvi izbor za „Mis mature Vojvodine“, čije je super finale održano u popularnom novosadskom restoranu Barutana. S tim u vezi, radili smo kampanju po svim vojvođanskim školama. Našu ideju o izboru za „Miss mature“ podržale su 132 škole u Vojvodini i Ministarstvo prosvete AP Vojvodine. U sklopu izbora za najlepše, biramo i najbolje učenice, pa smo u okviru manifestacije održali i to proglašenje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Udruženje građana Prijatelji Pavlovaca, druženje je najvažnije

  • PDF

Glavni hit prošlogodišnje VII Pasuljijade u Temerinu bila ja ekipa iz malog sremskog mesta Pavlovaca, koja je skuvala pobednički pasulj. Ista ekipa, pojavila se i ove godine na Bean festu, skromno tvrdeći da nisu došli da pobede, već da vide prijatelje, da ih ugoste i da sa njima pojedu pasulj. Pavlovci, ako neko nije čuo, nalaze se nadomak Rume i prema zvaničnim podacima u selu živi 460 duša. Na festival u Temerin došlo je njih petnaestak članova Udruženja građana „Prijatelji Pavlovaca“, osnovanog početkom 2012. godine sa osnovnim ciljem da promovišu svoje lepo mesto, inspirativno za umetnike ali i za nalaženje prijatelja. Temerinska pasuljijada samo je jedna od manifestacija koju pohodi ova aktivna grupa Pavlovčana, rešena da Pavlovce postave na turističku kartu pre svega domaćih gostiju. U vezi sa tim meštani Pavlovaca peti put za redom organizuju „Pavlovački kotlić“ u kojem se kuva riblja čorba.

No, priča o Pavlovcima i Pavlovčanima sledi, a sada nešto o njihovom pasulju. Nikolić Dušan zvani Duda i Milan Mića Subotić su bili i ove, kao i prošle godine, glavno-odgovorni za kuvanje pasulja ispred ekipe iz Pavlovaca. Ista ekipa je prošle godine zabeležila fenomenalan uspeh ponevši titulu najboljih za svoje kuvarsko umeće u pripremi pasulja i od 286 uzoraka osvojila prvo mesto, čime su bili iznenađeni, zatečeni ali neizmerno srećni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ilija Uzurov, čovek sa hiljadu interesovanja

  • PDF

Radi, radi svašta radi samo da nije obično, otprilike je prvi utisak koji steknete pri susrtu  sajednim neobičnim čovekom, Ilijom Uzorovim. Šta sve može da stane u jedan ljudski život, od aktivnosti, pokušaja i dobitaka, pokušaće da pokaže letimična lična karta ovog nesvakidašnjeg „večitog mladića“..

Ilija Uzurov će biti upamćen kao čovek sa najneobičnijim šeširom na VIII temerinskoj pauljijadi, a tako smo ga i mi upoznali, mada smo shvatili da se znamo od ranije.  Ilija Uzurov je rodom iz Bača a živi i radi u Subotici. Po profesiji je građevinac, ali taj posao ne radi godinama. Godine 1997. dolazi u Suboticu i počinje da radi kao špediter. Već sledeće godine postaje zvanični carisnko-pravni logističar kompanije British American Tobacco,i to je radio do 2000 godine., Posle je postao carisnko-pravni savetnik Asocijacija lizing kuća, i dan danas vodi neke lizing kuće, kao što je građevinska austrijska kuća „Por“(Por  tehnobau und umvelt akcijengezelšaft), koja je izgradila most preko Ade, vodi kompletnu logistiku „Lafarge“za Balkan, zvanični je diler poljske firme Wielton za traktorske i kamionske prikolice i poluprikolice, takođe za Balkan, vlasnik firmeProfectus DOO.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svetski šampion Vladan Subotin na temerinskoj Pasuljijadi

  • PDF

Vladan SubotinUdruženim snagama ekipa „Tiski dani“ iz Bečeja i ekipa „Orhideja“ iz Sanada, uzeli su učešće na VIII Temerinskoj pasuljijadi i izazvali veliko interesovanje iz dva razlog. Prvi je bio taj što je vođa ekipe iz Sanada bio svetski prvak u kuvanju sa titulom osvojenom u Mađarskoj prošle godine,Vladan Subotin. Drugi razlog je bilo zemljano posuđe koje je „štrčalo“ između klasičnih kotlića u kojima su svi ostali kuvali pasulj.

Vladan Subotin iz Sanada, već se duže vreme zanima za kulinarske manifestacije na kojima kulinarske sposobnosti dolaze do izražaja. Nekada, kao član FK „Jadran“ iz Sanada, navikao je na druženja, okupljanja i zajedničke rabote, pa kada je prerastao omladinski fudbalski tim, učlanio se u kulinarski i sa prijateljima počeo da kuva prvo po Vojvodini i Srbiji, potom Rumuniji i Mađarskoj. Prvi kotlić riblje čorbe skuvao je zarad druženja a danas se ubraja u one magove kulinarstva, koji osim ukusnih i raznovrsnih jela osvaja i vrunksa priznanja. Godišnje osvoji do petnaest prvih mesta. Povoda za kuvanje je napretek, jedan do dva dana u nedelji. Bez obzira na godišnje doba, prema turističkom kalendaru TO Vojvodine, svake nedelje se održava bar po jedno a nekada i dva takmičenja u kuvanju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragan Jakovljević, motor, brod i rock’n’roll

  • PDF

Krupan momak sa varjačom u ruci kojeg su njegovi pajtaši nekoliko puta zvali da promeša, doda začin i nadgleda pasulj koji se lagano, na tihoj vatri kuvao, u roku od 5 minuta koliko je trajalo naše upoznavanje i razgovor je Dragan Jakovljević.  Gospodin  Jakovljević, je profesionalno direktor Bačka puta,  poslovni čovek koji se nikada nije odrekao svojih mladalačkih strast, samo ih je, sticajem okolnosti, privremeno stišao. Odlučio je da kuvajući  pasulj  provede vikend na VIII Bean fest-u sa svojim prijateljima iz Temerina i Bačkog Jarka.

-Volim da kuvam ali sam  prvi put ovde i takmičim se. Kuvam sve i rado to činim ali slabo imam vremena za neko javno kuvanje, više je to u sopstvenoj režiji , za svoju dušu i svoje društvo., kaže Dragan Jakovljević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aktiv žena MZ Bački Jarak: Srce na prvom mestu

  • PDF

Aktiva žena Bački JarakHAJDE DA ZAJEDNO vezemo, heklamo i pletemo, krojimo i šijemo u kreativnim radionicam, stoji poziv na sajtu Aktiva žena Bački Jarak. Dođi, nauči, nastavi je geslo jednog od pet, ali
najaktivnijeg udruženja žena opštine Temerin,
Aktiv žena Bački Jarak natao je 1979. Godine, i sa 33 godine trajanja jedno je od najtarijih udruženja ove vrste Južnobačkog okruga. Trenutno okuplja 40-tak žena, različitih interesovanja, dobi i obrazvanja koje povezuje socijalno humanitarni rad, negovanje kulturne baštine, tradicije i običaja, širenje ženskog aktivizma, te promocija volonterskog rada u pravcu stvaranja aktivne i odgovorne lokalne zajednice. Najmlađa članica Aktiva, Mina Tomin, ima samo 9 godina, a najstarija članica je tetka Ljubica Adamović kojoj je 77 godina.
Ove aktivistkinje, sreli smo na VIII Bean festu u Temerinu, gde su svojom veselošću, brojnošću i interesantnom bojom majica kuvale pasulj po sedmi put za redom (propustile su samo prvi festival), za dvadesetak štićenika Doma za decu i omladinu u Veterniku. Tom prilikom smo razgovarali sa predsednicom Aktiva žena Bački Jarak, Bosiljkom Vukotić, koja nas je bliže upoznala sa aktivnostima žena ove opštine:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivana Jerkov: Četiri godine Kancelarija za mlade opštine Temerin

  • PDF

Da se na narodnim svetkovinama može postići i druga dimenzija osim zabavne dokazali su mladi. Ivana Jerkov, ispred Kancelarije za mlade opštine Temerin, obrazložila je motiv učešća mladih na manifestaciji kao što je temerinski Bean fest, koji su se ravnopravno takmičili u kuvanju pasulja sa ostalim „iskusnijim“ ekipama. Kancelarije za mlade opštine Temerin se takmiči po treći put, samo sada podržana od kolega iz Kancelarije za mlade iz Novog Bečeja i tu se usput odvija i saradnja jer ove dve KZM dele dva  zajednička projekta. Njihova ideja je bila da se ovde okupe i druže, ali isto tako i da kuvaju zdravu hranu.

-Prvi put ekipa KZM je nastupili pod motom „Zdravo kuvamo-zdravlje čuvamo“ i toga se pridržavamo i danas, kaže Ivana Jerkov.

Šta je zdravo u vašem kuvanju?

-Jednostavno zdrav je sam način kuvanja pasulja, bez suvišnih dodataka i začina, bez vegete sa prirodnim dodacima. Šargarepa, krompir, luk, šareni pasulj, bez mesa, ukratko je to sadržina koju preporučujemo. Kada smo prvi put nastupili bili smo 27. od 300 ekipa, a kuvali smo makrobiotički pasulj. Ovo je zdravi pasulj, i očekujemo takođe da bude prepoznat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com