Sat12022023

Poslednja izmena:08:03:58 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Udruženje građana Prijatelji Pavlovaca, druženje je najvažnije

  • PDF

Glavni hit prošlogodišnje VII Pasuljijade u Temerinu bila ja ekipa iz malog sremskog mesta Pavlovaca, koja je skuvala pobednički pasulj. Ista ekipa, pojavila se i ove godine na Bean festu, skromno tvrdeći da nisu došli da pobede, već da vide prijatelje, da ih ugoste i da sa njima pojedu pasulj. Pavlovci, ako neko nije čuo, nalaze se nadomak Rume i prema zvaničnim podacima u selu živi 460 duša. Na festival u Temerin došlo je njih petnaestak članova Udruženja građana „Prijatelji Pavlovaca“, osnovanog početkom 2012. godine sa osnovnim ciljem da promovišu svoje lepo mesto, inspirativno za umetnike ali i za nalaženje prijatelja. Temerinska pasuljijada samo je jedna od manifestacija koju pohodi ova aktivna grupa Pavlovčana, rešena da Pavlovce postave na turističku kartu pre svega domaćih gostiju. U vezi sa tim meštani Pavlovaca peti put za redom organizuju „Pavlovački kotlić“ u kojem se kuva riblja čorba.

No, priča o Pavlovcima i Pavlovčanima sledi, a sada nešto o njihovom pasulju. Nikolić Dušan zvani Duda i Milan Mića Subotić su bili i ove, kao i prošle godine, glavno-odgovorni za kuvanje pasulja ispred ekipe iz Pavlovaca. Ista ekipa je prošle godine zabeležila fenomenalan uspeh ponevši titulu najboljih za svoje kuvarsko umeće u pripremi pasulja i od 286 uzoraka osvojila prvo mesto, čime su bili iznenađeni, zatečeni ali neizmerno srećni.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ilija Uzurov, čovek sa hiljadu interesovanja

  • PDF

Radi, radi svašta radi samo da nije obično, otprilike je prvi utisak koji steknete pri susrtu  sajednim neobičnim čovekom, Ilijom Uzorovim. Šta sve može da stane u jedan ljudski život, od aktivnosti, pokušaja i dobitaka, pokušaće da pokaže letimična lična karta ovog nesvakidašnjeg „večitog mladića“..

Ilija Uzurov će biti upamćen kao čovek sa najneobičnijim šeširom na VIII temerinskoj pauljijadi, a tako smo ga i mi upoznali, mada smo shvatili da se znamo od ranije.  Ilija Uzurov je rodom iz Bača a živi i radi u Subotici. Po profesiji je građevinac, ali taj posao ne radi godinama. Godine 1997. dolazi u Suboticu i počinje da radi kao špediter. Već sledeće godine postaje zvanični carisnko-pravni logističar kompanije British American Tobacco,i to je radio do 2000 godine., Posle je postao carisnko-pravni savetnik Asocijacija lizing kuća, i dan danas vodi neke lizing kuće, kao što je građevinska austrijska kuća „Por“(Por  tehnobau und umvelt akcijengezelšaft), koja je izgradila most preko Ade, vodi kompletnu logistiku „Lafarge“za Balkan, zvanični je diler poljske firme Wielton za traktorske i kamionske prikolice i poluprikolice, takođe za Balkan, vlasnik firmeProfectus DOO.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svetski šampion Vladan Subotin na temerinskoj Pasuljijadi

  • PDF

Vladan SubotinUdruženim snagama ekipa „Tiski dani“ iz Bečeja i ekipa „Orhideja“ iz Sanada, uzeli su učešće na VIII Temerinskoj pasuljijadi i izazvali veliko interesovanje iz dva razlog. Prvi je bio taj što je vođa ekipe iz Sanada bio svetski prvak u kuvanju sa titulom osvojenom u Mađarskoj prošle godine,Vladan Subotin. Drugi razlog je bilo zemljano posuđe koje je „štrčalo“ između klasičnih kotlića u kojima su svi ostali kuvali pasulj.

Vladan Subotin iz Sanada, već se duže vreme zanima za kulinarske manifestacije na kojima kulinarske sposobnosti dolaze do izražaja. Nekada, kao član FK „Jadran“ iz Sanada, navikao je na druženja, okupljanja i zajedničke rabote, pa kada je prerastao omladinski fudbalski tim, učlanio se u kulinarski i sa prijateljima počeo da kuva prvo po Vojvodini i Srbiji, potom Rumuniji i Mađarskoj. Prvi kotlić riblje čorbe skuvao je zarad druženja a danas se ubraja u one magove kulinarstva, koji osim ukusnih i raznovrsnih jela osvaja i vrunksa priznanja. Godišnje osvoji do petnaest prvih mesta. Povoda za kuvanje je napretek, jedan do dva dana u nedelji. Bez obzira na godišnje doba, prema turističkom kalendaru TO Vojvodine, svake nedelje se održava bar po jedno a nekada i dva takmičenja u kuvanju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragan Jakovljević, motor, brod i rock’n’roll

  • PDF

Krupan momak sa varjačom u ruci kojeg su njegovi pajtaši nekoliko puta zvali da promeša, doda začin i nadgleda pasulj koji se lagano, na tihoj vatri kuvao, u roku od 5 minuta koliko je trajalo naše upoznavanje i razgovor je Dragan Jakovljević.  Gospodin  Jakovljević, je profesionalno direktor Bačka puta,  poslovni čovek koji se nikada nije odrekao svojih mladalačkih strast, samo ih je, sticajem okolnosti, privremeno stišao. Odlučio je da kuvajući  pasulj  provede vikend na VIII Bean fest-u sa svojim prijateljima iz Temerina i Bačkog Jarka.

-Volim da kuvam ali sam  prvi put ovde i takmičim se. Kuvam sve i rado to činim ali slabo imam vremena za neko javno kuvanje, više je to u sopstvenoj režiji , za svoju dušu i svoje društvo., kaže Dragan Jakovljević.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aktiv žena MZ Bački Jarak: Srce na prvom mestu

  • PDF

Aktiva žena Bački JarakHAJDE DA ZAJEDNO vezemo, heklamo i pletemo, krojimo i šijemo u kreativnim radionicam, stoji poziv na sajtu Aktiva žena Bački Jarak. Dođi, nauči, nastavi je geslo jednog od pet, ali
najaktivnijeg udruženja žena opštine Temerin,
Aktiv žena Bački Jarak natao je 1979. Godine, i sa 33 godine trajanja jedno je od najtarijih udruženja ove vrste Južnobačkog okruga. Trenutno okuplja 40-tak žena, različitih interesovanja, dobi i obrazvanja koje povezuje socijalno humanitarni rad, negovanje kulturne baštine, tradicije i običaja, širenje ženskog aktivizma, te promocija volonterskog rada u pravcu stvaranja aktivne i odgovorne lokalne zajednice. Najmlađa članica Aktiva, Mina Tomin, ima samo 9 godina, a najstarija članica je tetka Ljubica Adamović kojoj je 77 godina.
Ove aktivistkinje, sreli smo na VIII Bean festu u Temerinu, gde su svojom veselošću, brojnošću i interesantnom bojom majica kuvale pasulj po sedmi put za redom (propustile su samo prvi festival), za dvadesetak štićenika Doma za decu i omladinu u Veterniku. Tom prilikom smo razgovarali sa predsednicom Aktiva žena Bački Jarak, Bosiljkom Vukotić, koja nas je bliže upoznala sa aktivnostima žena ove opštine:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivana Jerkov: Četiri godine Kancelarija za mlade opštine Temerin

  • PDF

Da se na narodnim svetkovinama može postići i druga dimenzija osim zabavne dokazali su mladi. Ivana Jerkov, ispred Kancelarije za mlade opštine Temerin, obrazložila je motiv učešća mladih na manifestaciji kao što je temerinski Bean fest, koji su se ravnopravno takmičili u kuvanju pasulja sa ostalim „iskusnijim“ ekipama. Kancelarije za mlade opštine Temerin se takmiči po treći put, samo sada podržana od kolega iz Kancelarije za mlade iz Novog Bečeja i tu se usput odvija i saradnja jer ove dve KZM dele dva  zajednička projekta. Njihova ideja je bila da se ovde okupe i druže, ali isto tako i da kuvaju zdravu hranu.

-Prvi put ekipa KZM je nastupili pod motom „Zdravo kuvamo-zdravlje čuvamo“ i toga se pridržavamo i danas, kaže Ivana Jerkov.

Šta je zdravo u vašem kuvanju?

-Jednostavno zdrav je sam način kuvanja pasulja, bez suvišnih dodataka i začina, bez vegete sa prirodnim dodacima. Šargarepa, krompir, luk, šareni pasulj, bez mesa, ukratko je to sadržina koju preporučujemo. Kada smo prvi put nastupili bili smo 27. od 300 ekipa, a kuvali smo makrobiotički pasulj. Ovo je zdravi pasulj, i očekujemo takođe da bude prepoznat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Salaš Kinga: Povratak seoskoj idili

  • PDF

„Ići u korak sa vremenom“ je sintagma koja je na izvestan način pogrešno shvaćena, pa je živeti u sadašnjosti razumelo odbacivanje bilo kakave veze sa onim što je prošlo, eliminisanje iz naših života sve što je podsećalo na juče. Danas, kada smo dostigli to sutra, videli smo da smo iz naših života izbacili one divne mirise, ukuse zadužene za stvaranje posebnih doživljaja na naše detinjstvo, sećanje na naše drage. A i život kao život, pokazalo se da je nekada bio lepši, zdraviji, povezaniji sa prirodom, a mi bolji i jednostavniji. Sada se vraćamo opet svojim korenima, kućama i krajolicima od kojih smo dragovoljno pobegli.

Jedan od lepih primera vraćanja „lepim vremenima“ je i salaš „Kinga“, koji se nalazi na nekada meuđnarodnom putu Beograd-Budimpešta, između Malog Iđoša i Bačke Topole. Mnogi još uvek pamte ovaj salaš po imenu prethodnog vlasnika Üveges (Uvegeš), ili i kao Salaš 273. Salaš „Kinga“ je izgrađen 1899.godine i „niko od današnjih vlasnika nema toliko godina koliko ima ovaj salaš“, u šali kaže gospodin Sabo Pos Ferenc, otac vlasnice mlađane Sabo Pos Kinge.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivana Jerkov: Četiri godine Kancelarija za mlade opštine Temerin

  • PDF

Ivana JerkovDa se na narodnim svetkovinama može postići i druga dimenzija osim zabavne dokazali su mladi. Ivana Jerkov, ispred Kancelarije za mlade opštine Temerin, obrazložila je motiv učešća mladih na manifestaciji kao što je temerinski Bean fest, koji su se ravnopravno takmičili u kuvanju pasulja sa ostalim „iskusnijim“ ekipama. Kancelarije za mlade opštine Temerin se takmiči po treći put, samo sada podržana od kolega iz Kancelarije za mlade iz Novog Bečeja i tu se usput odvija i saradnja jer ove dve KZM dele dva  zajednička projekta. Njihova ideja je bila da se ovde okupe i druže, ali isto tako i da kuvaju zdravu hranu.

-Prvi put ekipa KZM je nastupili pod motom „Zdravo kuvamo-zdravlje čuvamo“ i toga se pridržavamo i danas, kaže Ivana Jerkov.

Šta je zdravo u vašem kuvanju?

-Jednostavno zdrav je sam način kuvanja pasulja, bez suvišnih dodataka i začina, bez vegete sa prirodnim dodacima. Šargarepa, krompir, luk, šareni pasulj, bez mesa, ukratko je to sadržina koju preporučujemo. Kada smo prvi put nastupili bili smo 27. od 300 ekipa, a kuvali smo makrobiotički pasulj. Ovo je zdravi pasulj, i očekujemo takođe da bude prepoznat.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vladimir Radovanović iz Bogatića: Lipicaneri, duševna hrana

  • PDF

Vladimir RadovanovićVladimir Radovanović, privrednik iz Bogarića, i vlasnik Konjičkog kluba “Evro Mačva”, na ovogodinjem, 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, okitio se velikim šampionskim peharom. Njegov belac, deset godina stara, Lipica, je pobednik, a drugo izloženo grlo, Najtan je šampionski pehar poneo 2008. godine, a sada je elita.

Gospodin Vladimir Radovanović se uzgojom konja bavi petnaestak godina, i može se reći da je to njegova mladalačka ljubav, nasleđena od roditelja. Ali, dok je u roditeljskoj kući drugovao sa radnim konjima, a strast mu bili galoperi, posle vojske se sve više interesovao za paradne konje i ostao im veran do danas. Trenutno ima desetak lipicanera, koje je sam odgajio od roditeljskog para poreklom iz Karađorđeva. Planira da uveća broj grla, i od šampionskih grla, Vladimir i njegovi sinovi, Ognjen i Aleksandar, od ovih šampiona, prikazanih na sajmu, praviće nove šampione.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sava Segedinski: Informacije iz prve ruke

  • PDF

Sava SegedinskiJedinstvenost Novosadskog sajma, ono što nema ni jedan drugi sajam u okruženju, jeste unikatni sistem informisanja unutar same kuće, sa bazom preko 10.000 podataka o sajmovima, izlagačima, firmama koje učestvuju na ocenjivanju, i isto toliko priča o ljudima i firmama, učesnicima sajamskih priredbi.

Kada je pre dvadeset godina Sava Segedinski, mašinac po struci, tražio „mesto pod suncem“, za sebe i svoju porodicu, polazeći od želje da se bavi nečim korisnim, a da nikome ne smeta i da radi nešto što niko drugi ne radi, to je rezulturalo formiranjem agencije „Apis“, čija je osnovna delatnost pravovremena, tačna i potpuna informisanost vezana za Novosadski sajam. Za osamnaest godina rada na Novosadskom sajmu, agencija „Apis“ je od jedne no name firme postala mala institucija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com