Thu02222024

Poslednja izmena:01:58:24 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Gorica Marinković: Na tragu zaboravljenih slika

  • PDF

Gorica Marinković            Da li smo izgubili sposobnost prepoznavanja lepote seoskog ambijenta, njegovih specifičnih ritmova i ako jesmo, da li ćemo uspeti povratiti izmešten fokus interesovanja i osloboditi se nametnutog uticaja urbanog mnjenja. Proveru za to treba potražiti na pravom mestu, a to može da bude selo Bistrica, Petrovac na Mlavi, gde je ruralni turizam živ u idealnom odnosu, zadovoljstva obe strane.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Piznanje prvoj dami vojvođanskog zadrugarstva

  • PDF

Mr Jelena Nestorov    Mr Jelena Nestorov slavodobitnik je priznanja "Kapetan Miša Anastasijević" - nagrade ustanovljene 2000. godine u sklopu projekta "Put ka vrhu", pod pokroviteljstvom Privredne komore Vojvodine i u saradnji Novosadskog univerziteta, Javnog servisa RTV Vojvodine i Media Inventa d.o.o. Nagradu predsednici Zadružnog saveza Vojvodine uručio je predsednik Komisije za dodelu priznanja, prof dr Radovan Pejanović, nekadašnji rektor Novosadskog univerziteta, a sada predsednik Nadzornog odbora fonda za nauku Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Znak Najbolje iz Vojvodine za MEDLAB

  • PDF

Prof. dr Milan Ubavić sa prestižnim priznanjem            Blagoslov je biti zdrav. Zato je održavanje zdravlja obaveza a ne usputna manifestacija volje svakog od nas. O zdravlju i prevenciji, bezmalo tri decenije MEDLAB - laboratorija za medicinsku dijagnostiku vodeća je akreditovana privatna medicinska laboratorija u Vojvodini, koja se bavi kontrolom zdravlja građana. Na osnovu postignutih rezultata, 29. novembra 2023. godine, po odluci Pokrajinske vlade, prof. dr Milanu Ubaviću uručen je sertifikat o korišćenju Znaka Najbolje iz Vojvodine, za kvalitet usluge i razvoj laboratorijske dijagnostike u zdravstvenom sektoru.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nagrada za životno delo kao podstrek daljeg rada sa mladima

  • PDF

Prof. dr Ružica Igić            Prof. dr Ružica Igić sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, dobitnik je nagrade Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine za životno delo u oblasti visokoškolskog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada. U obrazloženju Upravnog odbora Udruženja dr Marijana Ačanski, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu UNS-a, navela je da ovo priznanje dobijaju vrhunski profesori i naučni radnici, koji su dali svoj doprinos unapređenju rada na Univerzitetu uvođenjem novih studentskih programa, ili akreditovanjem novih smerova i sl.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

O Sokačetu, hrani, filozofiji i još nečemu

  • PDF

Jovan Nikolić Njenovan sa najvišim priznanjem Privredne komore Vojvodine    U društvu neodoljive hrane, na mestu koje podstiče na razgovore van svakodnevnice, desila se magija zvana Sokače - kratke, uske ulice u kojoj su mimoilaženja nemoguća. Pravo mesto za one koji se kreću mimo glavnih puteva, onih sa otvorenim srcima koji poput kakvih lutalica traže srodne duše.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nagrada za životno delo kao podstrek daljeg rada sa mladima

  • PDF

Prof. dr Ružica Igić sa zasluženim priznanjem kolega iz struke            Prof. dr Ružica Igić sa Departmana za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Novom Sadu, dobitnik je nagrade Udruženja univerzitetskih nastavnika i naučnika Vojvodine za životno delo u oblasti visokoškolskog obrazovanja i naučno-istraživačkog rada. U obrazloženju Upravnog odbora Udruženja dr Marijana Ačanski, redovni profesor na Tehnološkom fakultetu UNS-a, navela je da ovo priznanje dobijaju vrhunski profesori i naučni radnici, koji su dali svoj doprinos unapređenju rada na Univerzitetu uvođenjem novih studentskih programa, ili akreditovanjem novih smerova i sl.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prvih deset godina Tamburaškog sastava La Banda

  • PDF

Tamboraški orkestar La Banda     Tamburaška muzika je proizišla iz mentaliteta ljudi vojvođanske ravnice. Tamburaške bande s početka XIX veka punile su gradske kafane u Novom Sadu, Subotici, Somboru... a u nekim sličnim lokalima, pod nekim drugim imenom, čuju se i danas. Zahvaljujući njima sačuvana je tamburaška muzika koja pripada Vojvodini. Kako nekada, tako i danas.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novi kvalitet kreiranja turističke ponude ruralnih područja

  • PDF

Goran Radosavljević    Goran Radosavljević vlasnik je Seoskog turističkog domaćinstva „Čalane“ u istomenom zaseoku sela Žabare, 3 - 4 km od Topole. Izuzetna ocena za novi nivo rada u domenu turizma ovog domaćinstva potvrđuju komentari najkompetentnijih (mogu se videti na sajtu www.apartmani-čalane), onih koji su u ovim apartmanima boravili, nisu proizvod slučajnosti. Goran Radosavljević, vlasnik Apartmana, iskusan je ugostiteljski radnik. Radio je u nekim od najboljih restorana u srpskoj prestonici, sa partnerima iz Srbije i Ruske federacije vodio petnaest restorana u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanju, Dnjepropetrovskoj oblasti, što je imalo ključnu ulogu u stvaranju pozitivnog profesionalnog iskustva, koje potom, kroz saradnju sa Vinarijom „Aleksandrović“ (projektom izvoza na rusko tržište 2010.), sa Savezom proizvođača rakije Srbije (kao njihov zastupnik), obogaćuje vinsko-rakijskom pričom. Prirodno, s obzirom da dolazi iz Šumadije, gde se proizvode vrhunska vina i kažu najbolja šljivovica na svetu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vila Živanović Topola: Miran odmor kakav tražite i dinamikom kakvu želite

  • PDF

Radoje Živanović    Visoko rangirani turistički objekat Vila Živanović, u mirnom kraju samog centra Topole, prebogatom kulturnim, umetničko-zabavnim dešavanjima, za godinu dana od otvaranja, izborio je mesto među najuglednijim u turističkom miljeu. Novoizgrađeni objekat raspolaže sa tri spavaće sobe i velikim dnevnim boravkom, dvorištem i pored kuhinje unutar objekta, prostorom za pripremu hrane na otvorenom. Priprema hrane je ostavljena gostima, a po želji moguć je i svaki drugi dogovor sa domaćinom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pristupačnost u turizmu u okviru projekta SMARTOUR predstavili profesori sa novosadskog PMF-a

  • PDF

Prof. dr Tatjana Pivac predstavila modul učesnicima projekta SMARTOUR u Ljubljani    Projekat SMARTOUR (SMART Tourism Skills Initiative) je ambiciozni projekat koji okuplja stručnjake iz različitih zemalja koji rade na razvoju obrazovnih materijala iz sledećih oblasti: pristupačnost, održivost, kulturna baština i kreativnost, saradnja i marketing i digitalizacija u turizmu. Navedene oblasti pokrivaju različite aspekte pametnog turizma i pružaju sveobuhvatno razumevanje ključnih tema. Glavni cilj SMARTOUR projekta pored kreiranja koherentnog i lako primenjivog skupa obrazovnih materijala je i njhova primena za obuku svih onih aktera koji se bave razvojem turizma kako bi primenili pametne pristupe ili pružili konsultantske usluge istoj ciljnoj grupi, pri čemu će i sami edukatori direktno imati koristi od upotrebe ovih obrazovnih materijala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com