Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Grad piva na temerinskoj manifestaciji Prosto k’o pasulj

  • PDF

Marica Kosanović            Zrenjanin nije morao da traži svoj simbol, obeležje, identitet. On je pronašlo njega, ne samo kroz tradiciju njegovog ispijanja već i na osnovu tradicije njegove proizvodnje. Pivo je poteklo u Velikom Bečkereku 1745. godine i preko Petrovgrada se ulilo u Zrenjanin. Od pivarskog majstora Sebastijana Krajcezena, vlasnika prve radionice za proizvodnju piva, preko 1878., kada je preuzima Lazar Dunđerski, jedan od najvećih veleposednika u Vojvodini, do sedamdesetih godina prošlog veka, kada dostiže vrhunac kvaliteta i tehničkog maksimuma deset godina kasnije, sa proizvodnjom 406.000 hl piva i tut-guta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Api komora SANUS - još jedan poklon u ime zdravlja

  • PDF

Dr Aleksandra Paunović novim vidovima pčelarstva nastavlja porodičnu tradiciju dugu 100 godina            U idiličnom ambijentu sela Brestovac kod Negotina, zvanično je ove godine na Đurđevdan, otvorena Api komora SANUS (lat. zdrav), kao prva u Istočnoj Srbiji i jedna od desetak u овом делу našеzemljе. Ispred projekta SANUS stoji dr Aleksandra Paunović, lekar specijalista urgentne medicine, apiterapeut sa sertifikatom Pčelarske akademije Srbije. Od ideje do realizacije dr Paunović ima podršku svog supruga DejanaPaunovića.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srećne, zadovoljne i lepe - Udružene ŽENE Srema

  • PDF

Predsednik SO Irig Tihomir Stojakoviće sa članicama udruženja žena Srema            One su tačka na i (u obliku srca), a zanimljiv kolorit svakog njihovog nastupa, pravi je mamac za posetioce. Opravdanje svog prisustva nalaze u priprepremanju, često i tokom cele noći, svakojakih đakonija, slatko-slanih zalogaja, onoga što se odvajkada priprema u njihovom mestu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gleb Fils: Život na selu je lep ali nije lak

  • PDF

Gleb Fils            Gost/učesnik Mini sajma SA SRBIJOM NA TI, u organizaciji Udruženja turizmologa PMF „Novi SAD“, i uz podršku Udruženja „Sa Srbijom na TI“ ove godine održanog pod nazivom „VIDIMO SE NA SELU“, bio je Gleb Fils (@glebfeels), koji je na temu „Priče sa sela kroz oči stranca“ dao jedan svež, drugačiji pogled na srpsko selo, uopšte na život u ruralnom području.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vredne, druželjubive i srećne - članice UŽ GRADNULIČKI BISERI

  • PDF

Članice UŽ Gradnulički biseri na festivalu Banatske vredne ruke             Značaj osnaživanja žena je korak ka ekonomskoj ravnopravnosti, a koristi koje iz toga proizlaze su neosporne. U praksi se često dovode u pitanje tradicionalni odnosi, podele uloga, odnosi moći, interesi i neprikosnovenost privilegija. Osim toga, postoje znatne razlike u nivou i tipu ekonomskog angažovanja žena, u zavisnosti od starosti, stepena obrazovanja i mesta gde žive. Posebno je značajno pitanje pozicije žena iz ruralnog područja sa daleko slabijim izborom aktivnosti van kuće.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gljivari su oni koji vole gljive i klanjaju se prirodi

  • PDF

Dragica Zarić            NAJČUDESIJIM BIĆIMA NA PLANETI BEZ KOJIH SVET NE BI MOGAO DA POSTIJI - natpis je na, prvom u Srbiji i Evropi, spomeniku podignutom 2006. posvećen gljivama. Nalazi se u centru Banje Koviljače a podiglo ga je Gljivarsko društvo „Ljubomir Vuksanović  Barle“ Banja Koviljača. To goovori mnogo o gljivarima lozničke opštine, ljubiteljima prirode, gljiva i života uopšte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vinska priča večnog sanjara

  • PDF

Sava Jojić            Malo je osloviti ga gospodinom, pre vinskim bardom ili iriškim knezom kako ga oslovaljavaju njegovi sugrađani. Tek, Sava Jojić, vlasnik Vinarije „Mačkov podrum“ Irig, jedan za drugim ostvaruje svoje snove, svestan da nikada neće ostvariti sve, jer sanja svake noći. Vinoteka „Hopovo“, na putu Novi Sad - Irig, specijalizovana prodavnica za degustaciju vina iz „Mačkovog podruma“ i drugih iriških vinarija, rakija, suvomesnatih i mlečnih sremačkih proizvoda, po kojima je ovaj kraj poznat, samo je jedan san koji je ostvaren. Otvorena je 09. maja, uz prisustvo brojnih zvanica, podržana od lokalne samouprave koja ima ambiciju da maksimalno koliko je moguće, pomogne razvoj ovakvih i sličnih ideja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Put kojim se ređe ide

  • PDF

Gordana Nikolić            „Uzmi jednu ideju. Učini je svojim životom”, reči su Švami Vivikenande, hinduističkog monaha, sledbenika indijskog mistika Ramakrišne iz XIX veka, koje doslovno opisuju profesionalni put Gordane Nikolić iz Tršića, koja je odlučila da osmisli i ispriča svoju priču. Naime, ona je kao preduzetnik, vlasnik trgovačke radnje poslednjih 11 godina, u svom domaćinstvu organizovala proizvodnju domaćih proizvoda, bez aditiva i drugih dodataka i plasira ih na tržište.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jakim Jaša Bakov - Olimpijac iz Đurđeva

  • PDF

Miroslav Čakanj kraj biste Jaše Bakova u Đurđevu            Skrajnuti, neretko zaboravljeni, heroji svog vremena, isplivavaju na svetlost istorije menjajući suštinu doba u kojem su živeli. Slučajno ili namerno potisnuta istina o istinskim junacima sa naših prostora srećom, sačuvana je u sećanjima pojedinaca, ili više njih, kao što je Miroslav Čakanj, predsednik Skupštine KUD „Taras Ševčenko“ iz Đurđevo, hroničar i živi svedok događaja i ljudi vezanih za ovo mesto, u opštini Žabalj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Agencija BIN Marketing 10 godina sa vama

  • PDF

Dragan Vukota VukotićEkskluzivni beli šatori i pagode modernog svetskog izgleda za proslave kao što su rođendani, krštenja, svadbe, proslave firmi, sajmovi, muzičke, sportske, kulturne i dr. manifestacije.
Šatori i pagode su vrhunskog kvaliteta, stabilne konstrukcije i kvalitetno izrađene cerade.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com