Sun03292020

Poslednja izmena:09:36:55 PM

Back REPORTAŽE PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Jedno selo, a mnogo nošnji

  • PDF

Mladost Belog Blata            Sara Kovač, učenica sedmog razreda OŠ „Bratstvo jedinstvo“ u Balem Blatu, slovakinja je obučena u slovačku naošnju. U njenoj kući tradicija se neguje tako što se priča slovački jezik. Ali, život u izmešanom selu nametnula je da van kuće svi pričaju i srpski, i slovački i mađarski jezik. Starije generacije Beloblaćana govore interesantnom mešavinom više jezika, koju nazivaju „beloblatiskim“. Sara voli da dolazi u „Klub žena“ zato što svašta može da nauči od iskusnih članica ovog društva. Posebno je privlači tradicija negovanja kultura svih nacija koje složno žive u jednom mestu sa manje od 1.500 stanovnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Drašković u Vršcu gradi jedinstveni vinski objekat

  • PDF

Izgled Vinarije Helvecija            Kompanija „Swisslion“ čiji je vlasnik Rodoljub Drašković, nedavno je otpočela radove na rekonstrukciji objekta „Helvecija“ u Vršcu, koji je „Swisslion“ kupio zajedno sa „Vršačkim vinogradima“. U pitanju je stari vinski podrum koga je 1880. godine podigao švajcarski trgovac vinom Štaub u periodu kada je Vršačko vinogorje bilo najveće u Ugarskoj, a po nekim podacima i u Evropi. Kako najavljuju iz „Swisslion“-a, objekat će predstavljati turističko-vinski objekat jedinstven u zemlji i regionu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vredne ruke žena Srpskog Itebeja jačaju selo

  • PDF

Ponos Srpskog Itebeja - članice Udruženja žena Vredne ruke            Udruženje žena „Vredne ruke“ iz Srpskog Itebeja, registrovano je 2005. godine, a već sledeće 2006. u Jošaničkoj Banji, na prvom nastupu van svoje opštine, predstavljajući raskošnu banatsku trpezu, njegove članice osvajaju prvu nagradu. Na svakom narednom nastupu su nastojale da ponove ovaj rezultat, svesno podižući nivo i kvalitet svojih proizvoda. Kada su i druga udruženja žena počela da reprezentuju tradicionalnu kuhinju svoga kraja, žene Itebeja su smislile da svoju ponudu obogate pekmezom od autohtoniih šljiva „Itebejki“i tako opet odu korak ispred konkurencije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Olgica Šikić u Srpskom Itebeju ispunjava životni san

  • PDF

Olgica Šikić            Životna priča gospođe Olgice Šikić je, moglo bi se reći, neuobičajena. Ali i mnogo više od toga. Darovita Zemunka, pohađala je Centar za likovno obrazovanje, jednu od najstarijih i najeminentnijih beogradskih ustanova kulture, u Šumatovačkoj ulici na Vračaru, gde su joj predavači bili akademski profesori, priznati slikari, a sve u želji da upiše Likovnu akademiju i postane jedna od njih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radmilo Bumber: Gastronaut na zadatku

  • PDF

Radmilo Bumber            Turistička zajednica otoka Krka i osam lokalnih turističkih zajednica, u saradnji sa Gastronautima, organizovala je od 16. do 18. aprila Gastronautsku šetnju „Od okusa do okusa" kao najavu manifestacije „Krk Food Fest - Okusi proljeća" traje od 19. aprila do 31. maja. Sa željom da predstave turističku i gastronimsku ponudu svog otoka, domaćini su na ovu manifestaciju pozvali 50 novinara iz osam zemalja, mahom jugoistočne i srednje Evrope. Turistički novinar, direktor Agencije za turizam, produkciju TV, radio i filmskih emisija, poznati kuvar - amater i autor serijala pod nazivom „Srbija koju volim“, gospodin Radmilo Bumber, bio je jedan od predstavnika Srbije i prijatno iznenađen modernim i novim načinom na koji je ova ponuda reprezentovana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljiljana Dudaković-Jovanović: Kako jedna porodična priča može da preoblikuje jedno selo

  • PDF

Porodična priča u pionirskom poslu duga jednu deceniju            Nedavno je velikom feštom obeleženo 10 godina rada „Lugarnice“ na Iriškom vencu, početne ideje iz koje će se razviti još jedna slična, ovoga puta nešto toplija, porodična priča nazvana „Fruškogorska lugarnica“ u Maloj Remeti. Upravo u prostoru „Fruškogorske lugarnice“ obeležen je i ovaj jubilej, uz oko 300 zvanica, prijatelja, redovnih gostiju i partnera. Posebno slavlje priređeno je za 60 zaposlenih i njihove porodice. Nekima od njih, sa stažom dugim kao i jubilej, dodeljene su zahvalnice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dijana Gagić: Pesme koje daju nadu u bolje sutra

  • PDF

Sestre Dijana (desno) i Dajana Gagić            Talentovana Dijana D. Gagić je na pesničku scenu Srbije izašla sa svojom prvom zbirkom pesama „Iznad svemira“ (Bajina Bašta 2018), uz blagoslov oca Luke Babića, igumana srebreničkog manastira Karno, posvećenog Pokrovu Presvete Bogrodice. Ona je čitaoce povela na transcedentalno putovanje između zemaljskog i beskonačnog, duhovnog i pojavnog, esencijalnog i nebitnog, nepotrebnog. Po putu koji vodi od nesavršenog ka savršenom, od zla prema dobru.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Održana prva Šetnja kroz nasleđe u Sremskim Karlovcima

  • PDF

U ambijentu Dvorske bašte u Sremskim Karlovcima            Tačno u podne, u četvrtak, 04. aprila, ispred Osnovne škole „23. oktobar“, u Sremskim Karlovcima krenula je povorka petih razreda ove škole u „Šetnje kroz nasleđe“. Zaputili su se ka karlovačkoj Dvorskoj bašti kako bi otkrili nove tajne tog zaboravljenog blaga ali i stekli drugačiji, zanimljiv pogled na nasleđe ovog sremskog naselja iz perspektive hortikulture i biljnog bogatstva Dvorske bašte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Razgovori o savremenom trenutku fotografije

  • PDF

Martin Candir, Aleksandar Plačkov i Jovan Popović            Retko kada se na jednom mestu skupi toliko fotografskih velikana, kao što je to nedavno bio slučaj na promociji foto opreme firme „Josipović“ d.o.o. u hotelu „Leopold I“ na Petrovaradinskoj tvđavi. To je bila jedinstvena prilika da sa nekima od njih porazgovaramo o savremenom trenutku u ovoj sve značajnijom oblasti rada.
            Govoreći na ovu temu, gospodin Jovan Joco Popović rekao je da fotografija takvim tempom ide napred i da je toliko je prisutna u svakodnevnom životu, da  misli da bi za mlade dan  bez fotografske slike bio kao dan bez sunca. Ipak, ima potpuno različito mišljenje o tzv. svakodnevnom fotografisanju i profesionalnom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Predrag Đurović: Moje dve decenije na čelu Žitoprometa

  • PDF

Predrag Đurović sa prestižnim priznanjem PKV            Povodom obeležavanja 100 godina rada Privredne komore Vojvodine po 56. put uspešnim kompanijama i privrednicima uručena je godišnja nagrada PKV „Kosta Mirosavljević“ za značajna privredna ostvarenja u 2018. godini. Među nagrađenima - tri privredna društva i dva pojedinca - za uspešno poslovanje i postignute vrhunske rezultate u oblasti industrije za najuspešnijeg privrednika proglašen je Predrag Đurović, vlasnik i predsednik Odbora direktora AD „Žitopromet“ iz Sente, koji se u ime laureata zahvalio PKV.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com