Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Hibridi Instituta Zemun polje za naknadnu setvu

  • PDF

Života JovanovićInstitut za kukuruz Zemun Polje tradicionalno izlaže na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Šta je novo ove godine, pitamo Životu Jovanovića iz marketing službe?
-Institut Zemun Polje je više od 40 godina prisutan na Novosadskom poljoprivednom sajmu. Svake godine se trudimo da imamo odgovarajuće ZP hibride koji su prilagođeni gajenju ne samo ovde u Srbiji nego i u zemljama u okruženju. Uglavnom imamo 20 do 25 hibrida koji se gaje na našem području.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Žarko Galetin: Uloga tržišta u podizanju konkurentnosti i privlačenju investicija

  • PDF

Žarko GaletinSrpska poljoprivreda u sistemu poljoprivredne politike Evropske Unije, je od momenta dobijanja datuma za pregovore sa EU, postala jedna od ključnih tema ne samo stručne, već i najšire javnosti. Sam proces pregovaranja ima svoju preciznu agendu. Međutim, ono što se postavlja kao ključno pitanje jeste : Kako podići kapacitete srpskog agrara do nivoa potpune adaptibilnosti sa agrarom EU , odnosno Zajedničkom agrarnom politikom EU?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ekologija kao činilac razvoja i opstanka jednog društva

  • PDF

Prof. dr Dragan Soleša u društvu budućih studenataFakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK) Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, od školske 2014/2015. godine uvodi novi studijski program, Ekologija. Prateći najnovije svetske i evropske tendencije, na zahtev mladih ljudi, budućih studenata, FIMEK u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Bolonjskom deklaracijom, uvodi studijski program iz ove oblasti, od osnovnih akademskih studija ekologije u trajanju od četiri godine i sticanje 240 ESPB bodova, master studije u trajanju od jedne godine, do doktorskih studija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FIMEK akreditovao tri nova kursa za edukaciju nastavnika osnovnih i srednjih škola

  • PDF

Prof. dr Dragan SolešaUniverzitet Privredna akademija u Novom Sadu osim što ove godine uvodi dva nova nastavna programa: ekologiju i informatiku, u okviru Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), otvorio je novu dimenziju svojih aktivnosti – kod Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i u Zavodu za unapređivanja obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije, akreditovao je tri kursa za nastavnike u osnovnim i srednjim školama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poziv zainteresovanim za učešće na 5. Srpsko-turskom forumu

  • PDF

Dr Milan JankovićUdruženje građana SITA (Serbian International Trade Association) i Privredna komora Beograda po peti put organizovaće u ponedeljak, 12. maja 2014. godine, sa početkom u 10 časova, u hotelu "M" (Hotel Mladost), Bulevar oslobođenja 56 a, Srpsko-turski poslovni forum. Učešće na ovom forumu uzeće članovi Federacije industrijalaca i biznismena Egejske oblasti iz Izmira - ESIDFF, koja broji preko 40.000 članova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ovčarstvo je isplativo samo uz znanje i ljubav

  • PDF

Udruženje Bikara apeluje da odgajivači pređu na mlečno ovčarstvoOvčarstvo u Srbiji i Vojvodini sve više uzima maha. U Srbiji trenutno ima oko milion i po do milion i šesto hiljada ovaca, dok samo u Vojvodini taj broj iznosi 170.000 grla. Iz godinu u godinu prisutan je evidentan rast broja ovaca, ali ne i broj onih koji se tim poslom bave. Naime, oni stočari koji su imali 30 sada imaju 50-60 ovaca, a ima dosta stočara koji imaju 500-1.500 komada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Miroslav Vasin: Svako od nas je deo turističke ponude

  • PDF

Miroslav Vasin (desno) u razgovoru sa gradonačelnikom Subotice, Jene MaglaijemPokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, Prvi maj, praznik rada, proveo je radno na Paliću. Tom prilikom je obišao Muški štrand, omiljeno kupalište Subotičana, a sredstva za njegovu rekonsturkciju izdvojila je upravo Vlada AP Vojvodine. Tom prilikom gospodin Vasin je ocenjujući uređenje ovog dela Palića kao doprinos poboljšanju turistile ponude Palića, izjavio:
-Meni je zadovoljstvo da kažem da je 2013. godina bila godina izuzuzetnih uspeha u oblasti turizma i u Vojvodini, i Srbiji. U Vojvodini smo za 21% povećali broj turista koji je posetio našu Pokrajinu. Broj noćenja je povećan i više od toga.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Miroslav Vasin: Godina 2014. u znaku Banata

  • PDF

Miroslav VasinMiroslav Vasin, pokrajinski sekretar za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova se dajući podršku manifestaciji “Crepajački fijaker”, koji je drugog dana Uskrsa imao jubilarnu dvadesetu godišnjicu trajanja, osvrnuo i i na banatsku zbilju, i njegovim mestom u privrednom i ekonomskom razvoju danas:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ratko Filipović: Naša šansa je u vrednim ljudima

  • PDF

Ratko FilipovićPrivredna komora Vojvodine ima dugu tradiciju, ali komorstvo je na ovim prostorima još starije. Ovih 95 godina je godina od kada je u okviru Kraljevine SHS organizovana Privredna komora Vojvodina, ali tradicija komorstva potiče iz austro-ugarskog perioda i ta tradicija u Vojvodini je jednaka tradiciji komorskog organizovanja u Evropi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivana Đurica: Fond Evropski poslovi za bolje korišćenje šansi koje nude fondovi EU

  • PDF

Ivana ĐuricaIvana Đurica, pomoćnik direktora za evropsku saradnju Fonda "Evropski poslovi" AP Vojvodine, potpisnik je memoranduma o saradnji Fonda sa Privrednom komorom Vojvodine, u cilju nastavljanja podizanja kapaciteta Pokrajine, ali i Republike Srbije, za što bolje korišćenje šansi koje pružaju fondovi EU, a koji se u narednom periodu fokusiraju svojim značajnim delom na mala i srednja peduzeća.
Ivana Đurica je objasnila da to u praksi znači da će Fond “Evropski poslovi” nastojati da, pre svega, obuči što više preduzetnika, što više malih i srednjih preduzeća i da ih osposobi za pisanje projektnih predloga i implementaciju istih tih projekata koji se finansiraju iz fondova EU.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com