Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

BioSens centar Univerziteta u Novom Sadu dobio sredstva EU za projekat ANTARES

  • PDF

Obraćanje v.d. rektora Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Radovana PejanovićaU Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu, u četvrtak, 5. februara, predstavljen je projekat pod nazivom ANTARES (Centre of Excellence for Advanced Technologies in Sustainable Agriculture and Food Secutity).
Evropska komisija je prepoznala BioSens centar, naučni centar na Univerzitetu u Novom Sadu, i od 169 predloženih projekata, sredstva je dobilo dvadeset iz svih delova Evrope, a među njima se po prvi put našao i konzorcijum na čelu sa Univerzitetom u Novom Sadu, koji će razviti savremeni naučni centar. Za prvu fazu ovog projekta, dobijena su sredstva u iznosu od 433.000 evra, a ako bude prihvaćen biznis plan, predviđena sredstva iznosiće 29 miliona evra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Turizam i poljoprivreda veliki potencijali opštine Brus

  • PDF

Slobodan VidojevićBrus je opština u Rasinskom okrugu, koja obuhvata 58 naselja smeštenih na istočnim padinama Kopaonika, u dolini reke Rasine, kao i deo župskog vinogorja. Osamdesetih godina prošlog veka u gradu Brusu, živelo je 28 hiljada stanovnika, a danas samo 16 hiljada.
U podnožju najvećeg i najpoznatijeg skijaškog centar u Srbiji, gde se sprovodi elitni turizam, opština Brus, koju poslednje dve godine, kao njen predsednik vodi gospodin Slobodan Vidojević, trudi se da iskoristi svoje potencijale i da čitav kraj uključi u turističku ponudu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zapažena prezentacija Timočke krajine na MAK 2015

  • PDF

Tim Timočke krajineNa II Međunarodnoj agrobiznis konferenciji – MAK 2015., koju su organizovali opština Raška. Etno centar Gegula, Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti Beograd i klaster Putevi kulture iz Beograda, održanoj na Kopaoniku 30. i 31. januara 2015. godine, aktivno učešće uzela je i Regionalna privredna komora Zaječar.
Osim u radu Konferencije sa zapaženom prezentaciom Timočke Krajine i promocije Međunarodnog sajma „Zdravo – domaće – prirodno“ u Zaječaru, od strane predsednika Regionalne privredne komore Zaječara, gospodina Dejana Tešića, RPK je učestvovala i u izlagačkom delu, sa proizvodima iz tog kraja. Predstavljena su vina vinarije „Jović“ iz Potrkanja (Knjaževac), ADONIS čajevi iz Sokobanje, med iz Knjaževca, rukotvorine žena, preduzetnica, te sapuni iz Radionice za proizvodnju domaćih sapuna Lady Emilly iz Zaječara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Studenti PMF-a održali spektakularno salaško veče

  • PDF

Studenti PMF-a priredili veče za pamćenje I ove školske godine, studenti Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno matematičkog fakulteta, u okviru projekta “Animacija u turizmu grada Novog Sada”, nastavili su tradiciju održavanja zabavnih i maštovitih večeri za svoje sugrađane.
Prvo ovogodišnje veče, održano je u utorak, 3. februara, u restoranu “Ribarac” na Ribarskom ostrvu, na temu “Derani i snaše ‘ajd u provod na salaše”.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poljoprivreda i ruralni razvoj su prioritet i esencijalni nacionalni interes Srbije

  • PDF

Prof. dr Slobodan NeškovićZavršena je II Međunarodna agrobiznis konferencija „Srbija na putu ka Evropskoj uniji – MAK 2015“, koja je 30. i 31. januara održana u velelepnoj Kongresnoj dvorani Family hotel Angella, na Kopaoniku.
Organizatori skupa, opština Raška, Etno centar Gegula – centar za uspešni razvoj turizma i poljoprivrede Kraljevo, Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti CESNA B Beograd i klaster Putevi kulture, takođe iz Beograda, za kvalitet viđenog, pobrali su sve pohvale od učesnika Konferencije.
Ipak, najkompetentniji da da ocenu imao je akademik prof. dr Slobodan Nešković, predsednik naučnog komiteta MAK 2015. i rukovodilac Centra za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti iz Beograda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

II Međunarodna agrobiznis konferencija i Etno centar Gegula

  • PDF

Marija i Milan JovičićHelga DOO, Gegula DOO - preduzeće za otkup i preradu voća i povrća i proizvodnju rakije i Udruženje Etno centar Gegula – centar za uspešni razvoj turizma i poljoprivrede Kraljevo, ispred kojeg stoji bračni par Marija i Milan Jovičić, nosioci su zaštićenog projekta Agrobiznis konferencije, koja je održana po drugi put.
Prva međunarodna agrobiznis konferencija održana je u Vrnjačkoj Banji, u hotelu Breza, 24. i 25. januara 2014. godine, i nosila je naziv „Porodična poljoprivreda u kontekstu ruralnog razvoja zemlje”. Druga međunarodna agrobiznis konferencija održana je na Kopaoniku, u Family hotel Angella, pod nazivom “Srbija na putu ka Evropskoj uniji”. U organizaciji MAK 2015-te, uz Etno centar Gegula, učestvovali su i opština Raška, Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti iz Beograda i klaster Putevi kulture iz Beograda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

O strategiji razvoja kopaoničkog kraja

  • PDF

Ignjat RakitićOpština Raška svojim Strategijskim razvojem i politikom opredeljena pristupanju EU, svesna je da su pred njom brojni izazovi u procesu pridruživanja i da treba prevaliti dug put do punopravnog članstva u evropskoj porodici, ali je spremna za rad na podizanju kapaciteta i znanja u ispunjavanju neophodnih uslova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Državni sekretar za turizam Lukrecija Đeri otvorila MAK 2015. - Srbija na putu ka EU

  • PDF

Prof. dr Lukrecija ĐeriPrethodni vikend, 30. i 31. januara, na Kopaoniku održana je II Međunarodna agrobiznis konferencija pod nazivom Srbija na putu ka Evropskoj uniji – MAK 2015. Ova konferencija, održana u Kongresnoj sali Family hotela Angella (MK Resort), koju su zajedničkim naporima organizovali Opština Raška, Etno centar Gegula-centar za uspešni razvoj turizma i poljoprivrede Kraljeva, Centar za strateška istraživanja nacionalne bezbednosti Beograd i Klaster Putevi kulture, takođe iz Beograda, privukao je oko 500 najznačajnijih predstavnika prerađivačke industrije, poljoprivrednih proizvođača, udruženja poljoprivrednika, zadruga, turističkih organizacija, agencija i radnika, predstavnika kompanija, lokalnih samouprava, nevladinih i međunarodnih organizacija i medija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nagrađeni najuspšniji u okviru projekta Energija je svuda oko nas

  • PDF

Zajednički snimak za uspomenuOsnovna škola „Vuk Karadžić” iz Crvenke i Gimnazija „Dušan Vasiljev” iz Kikinde su dve najuspešnije vojvođanske škole u 2014. godini koje su se posebno istakle u realizaciji projekta „Energija je svuda oko nas“. Njima su na završnoj svečanosti projekta „Energija je svuda oko nas 2014”, održanoj 29. januara 2015. godine, u holu zgrade Pokrajinske vlade, uručene vredne nagrade u vidu računarske opreme koje je darovala beogradska firma „Simprolit“, dok su učenicima i njihovim mentorima dodeljene prigodne nagrade i diplome.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Uspešno sproveden projekat Energija je svuda oko nas

  • PDF

Veliko interesovanje mladih za učešće u projektu“Energija je svuda oko nas“ je manifestacija koja se odvijala u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2014. godine. Ova akcija je realizovana uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice i Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Organizator i realizator je bio Centar za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com