Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Dobri rezultati matematičara u rešavanje problema u industriji

  • PDF

Matematičari dokazali da uvek imaju dobra rešenja za privreduPočetkom prošle nedelje na Departmanu za matematiku i informatiku novosadskog Prirodno matematičkog fakulteta, otvoren je 99. skup Evropske studijske grupe za rešavanje aktuelnih problema u industriji, organizovan u saradnji sa resornim Evropskim konzorcijumom (European Consortium for Mathematics in Industry, http://www.ecmi-indmath.org/).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Komercijalna banka učesnik jedinstvene Evropske studijske grupe na PMF-u u Novom Sadu

  • PDF

Marija BogdanovićDepartman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerzita u Novom Sadu, od 3.-7. februara 2014. godine, po prvi put je domaćin 99. Evropske studijske grupe za rešavanje problema u industriji.
Tako je više od 45 matematičara iz Srbije, Austrije, Mađarske, Poljske, Bugarske i Makedonije putem matematičkog jezika modernog poslovanja pokušalo da nađe rešenja za probleme koje je pred njih postavilo šest kompanija, učesnika Studijske grupe za industriju.
Jedna od njih je i Komercijalna banka, lider u bankarstvu Srbije ali i šire.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PMF Departman za matematiku i informatiku: Kraljica nauke-matematika pomaže industriji

  • PDF

Prof. dr Nada Krejić (levo) i dekan, prof. dr Neda Mimica Dukić pozdravljaju učesnike skupaDepartman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, domaćin je 99-te Evropske studijske grupe za rešavanje aktuelnih problema koji se javljaju u industriji. Ovaj skup se održava od 3. do 7. februara 2014., u saradnji sa Evropskim konzorcijumom za matematiku u industriji (European Consortium for Mathematics in Industry), sa ciljem interaktivnog povezivanja akademskog znanja i potreba privrede odnosno, razmene znanja i ideja između matematičara i industrije. To je pokušaj da se na inovativan način pomogne unapređenje poslovanja u gotovo svim oblastima privređivanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mlade naučnice sa novosadskog PMF-a osvajaju prestižne nagrade

  • PDF

Jelena Marković sa kolegama na Festivalu naukeNa konkursu Fondacije "Goran Ljubijankić" za dodelu nagrade za najbolje doktorske disertacije i master radove iz oblasti molekularne biologije, odbranjenih u prošloj godini, za svoj doktorat, dobila je Jelena Marković sa na novosadskog PMF-a. Jelena je docent na histologiji i embriologiji, Departman za biologiju i ekologiju, a naslov njene teze je "Molekularni mehanizmi regulacije ekspresije gena za CXCL12 u beta celijama pankreasa pacova".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Evropski matematičari na PMF-u rešavaju probleme u industriji

  • PDF

Prof. dr Neda Mimica DukićDepartman za matematiku i informatiku novosadskog PMF-a, domaćin je 99. po redu Evropske studijske grupe za rešavanje aktuelnih problema koji se javljaju u industriji. Ovaj skup se organizuje u saradnji sa Evropskim konzorcijumom za matematiku u industriji (European Consortium for Mathematics in Industry, http://www.ecmi-indmath.org/), a cilj je promovisanje interakcije između akademskih i industrijskih učesnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dobar dan domaćine, peti put

  • PDF

Iznenađujuće veliko interesovanje ratara za savetovanje pred prolećnu setvuUz prisustvo oko 1000 poljoprivrednih proizvođača, na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu je 24. januara održano naučno-stručno savetovanje pod nazivom „Dobar dan domaćine“, petu godinu zaredom. Dekan, prof dr Milan Popović, izjavio je da je ovako veliko prisustvo proizvođača najbolja potvrda opravdanosti održavanja ovakve manifestacije, koja je bila i doprinos obeležavanju jubileja ove institucije - šest decenija postojanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stefanu Đurđeviću Svetosavska nagrada Fakulteta tehničkih nauka

  • PDF

Rektor prof. dr Miroslav Vesković, slavodobitnik Stefan Đurđević i dekan prof. dr Rade DoroslovačkiTradicionalna Svetosavska svečanost kao i dodela diploma magistrima tehničkih nauka i master inženjerima, održana je u ponedeljak, 27. januara 2014. godine sa početkom u 12 časova u Svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka. Svečanosti su pored uprave Fakulteta tehničkih nauka na čelu sa dekanom, prof. dr Radetom Doroslovačkim, prisustvovali i rektor Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Miroslav Vesković i Protojerej Stavrofor Nedeljko  Zubović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Carlsberg Tuborg i EXIT, osam godina poverenja

  • PDF

Jovana MladenovićPivara u Čelarevu, tokom svoje duge istorije beležila je nekoliko uzleta. Osnovao ju je 1892. godine veleposednik Lazar Dunđerski. Posle Drugog svetskog rata pivara je nacionalizovana. Godine 2003. otkupila ju je kompanija Carlberg i od 2005. nekadašnja pivara ”Čelarevo” prerasta u Carlsberg Srbija i postaje deo međunarodne Carlsberg Group-e, jedne od najvećih pivarskih porodica u svetu, za koji se vezuje slogan "Probably the best beer in the world" (Verovatno najbolje pivo na svetu). Poznati konzumenti Carlsberg piva su između ostalih Vinston Čerčil i kraljica Elizabeta II, za koje su se pravile posebne serije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pametno iskoristi dan na PMF-u

  • PDF

Nova akcija za nova saznanjaNakon kraće pauze za vreme praznika i školskih raspusta, Prirodno matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, i u ovoj godini nastavlja sa zanimljivim aktivnostima.
Osim BESPLATNE PRIPREMNE NASTAVE, koja više od 10 godina okuplja zainteresovane srednjoškolce, ove zime Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, prvi put organizuje manifestaciju "Hemijski vikend - pametno iskoristi dan".

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Eko Agrar unapređuje poljoprivredu Zlatiborskog okruga

  • PDF

Vladimir BojovićZlatiborski Eko Agrar DOO je u saradnji sa tradicionalnim proizvođačima pršute i suvomesnatih proizvoda, organizator Sajma suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, manifestacije koja je po XIV put za redom, održana sredinom januara u ovom zlatiborskom selu. Direktor Privrednog društva za razvoj poljoprivrede - Zlatiborski Eko Agrar u opštini Čajetina, Vladimir Bojović, rekao je da se ova manifestacija pozicionirala kao prepoznatljiv brend, i izrazio uverenje da će se dalje razvijati, a da će u tome imati punu podršku Eko Agrara. Polje njihovog delovanja obuhvata sve segmente poljoprivrede, a podrška proizvođačima suvomesnatih proizvoda samo je deo delatnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com