Mon02062023

Poslednja izmena:11:42:01 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

FTN Novi Sad: Novi menadžment za nove uspehe

  • PDF

S leva na desno: Filip Kulić, Srđan Kolaković,Rade Doroslovački, Vladimir katić i Dragiša vilotićFakultet tehničkih nauka u Novom Sadu je u maju proslavio 52. godišnjicu postojanja, a 28. septembra dobio novo rukovodstvo, koje sačinjavaju: dekan prof. dr Rade Doroslovački, prodekan za nastavu prof. dr Dragiša Vilotić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju prof. dr Filip Kulić, prodekan za finansije i razvoj prof. dr Vladimir Katić i prodekan za investicije i saradnju sa privredom prof. dr Srđan Kolaković, i koje će ovu visokoškolsku ustanovu voditi naredne tri godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Održan Sajam zapošljavanja na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu

  • PDF

Sajam edukacije, prakse i poslova „Moj prvi posao“ u organizaciji Saveza studenata Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu,održan je po prvi put, 21. i 22. novembra 2012. godine. Na svečanom otvaranju, prisutnim gostima obratili su se prodekan za nauku i međunarodnu saradnju Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Filip Kulić, član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski, kao i Juvenal Bispo Monteiro, strani investitor, sa zajedničkom porukom da studenti moraju biti ti koji ne samo što svakodnevno uče, već svakodnevno treba da misle na budućnost i da sami traže posao.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Goran Sečujski: Sa idejom preduzetništva treba započeti još u osnovnoj školi

  • PDF

Mr Goran SečujskiMr Goran Sečujski, član Gradskog veća za privredu Novog Sada, imao je čast i zadovoljstvo da otvori Prvi sajam zapošljavanja na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu u školskoj 2012/2013. godini, a mi priliku da sa njim porazgovaramo o ovom događaju i drugim temama vezanim za rad i zapošljavanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Filip Kulić: Sa FTN lakše do posla

  • PDF

Prof. dr Filip KulićProf. dr Filip Kulić, prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, trogodišnji mandat počeo je radno i žestoko, ne zbog toga što prethodna uprava nije dobro radila, već zato što je u pitanju veliki fakultet (11.ooo studenata, 1.223 zaposlena, 73 akreditovana studijska programa. 13 departmana, 47 katedri, 75 malih i srednjih preduzeća...). Zatekli smo ga na otvaranju Sajma edukacije, prakse i poslova "Moj prvi posao" u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka i zamolili za kratak razgovor.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marketing tim za rekordan upis brucoša na FTN

  • PDF

FTN tim na Sajmu knjiga u Novom Sadu 2012.Za postignute uspehe u prethodnoj školskoj godini, Univerzitet u Novom Sadu nagradio je ukupno 917 akademaca, među kojima je gotovo svaki peti bio sa Fakulteta tehničkih nauka sa prosečnim ocenama od 9,5 do 10. Činjenica da su studenti FTN-a među najuspešnijima na Univerzitetu, samo je jedan od razloga što je čak 2000 devojaka i mladića poželelo da budu brucoši 53. generacije, tj. školske 2012/2013. godine, ove izuzetno cenjene visokoškolske i naučne ustanove.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Razvijeno zadrugarstvo je spas za selo i poljoprivredu

  • PDF

Uvodno izlaganje podneo je akademik prof. dr Dragan ŠkorićRešenje za opstanak malih gazdinstava u Srbiji, kojih je i najveći broj, nalazi se u udruživanju u zadruge. Samo udruženi seljaci mogu imati racionalno poslovanje, koje podrazumeva smanjenje troškova uz povećanje prinosa i poboljšanje konkurentnosti
Godinama se u Srbiji smanjuje proizvodnja žitarica, prazne se obori, zemljoradnici nemaju kome da ponude i ono malo viškova robe, nemaju novca da kupe đubrivo, seme.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zemljoradnička zadruga u Azanji, najstarija u Srbiji, očekuje bolje dane

  • PDF

Rodoljub StanimirovićO potrebi i neophodnosti udruživanja, zadrugarstvu, u poslednje vreme se sve više govori, a Okrugli stolo na temu "Zadruga – faktor održivog razvoja poljoprivrede i sela u Srbiji", održan nedavno u Kragujevcu u organizaciji Odbora za selo Srpske akademije nauka,  uz podršku Privredne komore Srbije i grada Kragujevca, privukao je ne 40 koliko se očekivalo, već više od 120 zainteresovanih učesnika, pa je konferencijska sala Šumadija sajma bila tesna da primi sve posetioce, što je još jedan dokaz da je porasla svest o neophodnosti međusobne saradnje među malim poljoprivrednim proizvođačima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Snežana Živanović-Katić: Agrarni budžet Kragujevca oko milion evra

  • PDF

Dr Snežana Živanović-KatićSa dolaskom italijanskog (srpskog) Fiata, pratećih automobilskih, ali i drugih firmi, Kragujevac je ponovo vratio epitet industrijskog grada. Malo se zna da su Kragujevcu izuzetno mnogo vodi računa o poljoprivredi i selima, kojih u ovoj opštini ima 56. O tome šta se, kako i koliko radi u sektoru poljoprivrede, razgovarali smo sa dr Snežanom Živanović-Katić, pomoćnikom gradonačelnika grada Kragujevca za oblast poljoprivrede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Branislav Gulan: Sela odumiru sa nestajenjem zadruga

  • PDF

Branislav GulanBranislav Gulan, član Odbora za selo Srpske akademije nauke i umetnosti, dugodišnji novinar, čovek koji je sprema da objavi knjigu na temu o sudbini oduzete imovine i zadrugarstvu, je idealan sagovornik za razgovor na ovu temu. Na skupu o zadrugarstvu u Kragujevcu, zamolili smo ga da da intervju za TOPSRBIJU.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Otvoren renovirani podrum Departmana za vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima

  • PDF

Brojne zvanice uveličale su otvaranje renoviranog podruma Departmana u Sremskim KarlovcimaDrugog novembra 2012. godine upriličena je prigodna svečanost otvoranja renoviranog vinskog podruma Departmana za voćarstvo, vinogradarstvo i pejzažnu arhitekturu u Sremskim Karlovcima i otkrivena postavljena spomen ploča osnivaču i prvom direktoru dr Dragoslavu Milisavljeviću. Ovu ustanovu rešenjem predsedništva i glavnog odbora Narodne skupštine AP Vojvodine 1947. godine osnovao je Pokrajinski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo sa sedištem u Sremskim Karlovcima. Posle nekoliko decenija, tokom kojih je Institut manjao naziv i delatnost 10. jula 1971. godine je pripojen Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. On je 18. oktobra 2006. godine preimenovan u Departman za voćarstvo, vinogradarstvo, hortikulturu i pejzažnu arhitetkturu, a na njegovom čelu je prof. dr Zoran Keserović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com