Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Besparica uticala na promet na Produktnoj berzi

  • PDF

Cena pšenice na klackaliciNelikvidnost tražnje i jačanje kursa dinara bila su dva najuticajnija faktora na izgled tržišta roba iz primarnog agrara u Srbiji u protekloj nedelji. Oba ova faktora uticali su na stvaranje opšte slike o padu cena najznačajnijih roba na berzanskom tržištu u Novom Sadu. Promet od 875,36 tona robe više nego duplo je veći u odnosu na prethodnu nedelju, ali to je i dalje ispod prosečnih nedeljnih vrednosti. Finansijska vrednost prometa je u nedelji za nama iznosila 31.600.540 dinara, što je 2,45 puta više od upoređujućeg podatka iz prethodne nedelje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Božidar Drinić: Agrarni novinari u poseti južnom Banatu

  • PDF

Božidar DrinićBožidar Drinić, glavni odgovorni urednik časopisa „Agrar“, bio je i glavni organizator putovanja članova Udruženja agrarnih novinara mestima u južnom Banatu u sredu, 30. januara 2013. godine.
Obišli smo opštinu Kovačica, gde nas je u Skupštini opštine primala rukovodilac Odeljenja za privredu i razvojMarija Benka Hrješik, Zemljoradničku zadrugu “Plugarul“ iz Uzdina, ZZ „Crepaja“, ZZ „Kooperacija“ , „Fotos Almeks“, ZZ“Dionis“, Poljoprivrednu apoteku „Vitamix-Klas“ u Crepaji, te„Uvitu“, proizvodnju hladnoceđenih ulja Ištvana Mohačija u Debeljači. Lepo organizovanu i korisnu agrarnu priču smo završili u restoranu na jezerima u Debeljači.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novosadski univerzitet među 750 najistaknutijih svetskih univerziteta

  • PDF

Na mladima nauka ostaje„U ovom trenutku Univerzitet u Novom Sadu je uspeo da u okviru svetske baštine najeksluzivnijeg znanja, poveća svoj rejting za faktor 4, čime je ušao u grupu od 750 najistaknutijih svetskih univerziteta. Ako se uzme u obzir da se radi o 20.000 renomiranih naučnih i obrazovnih ustanova, to govori o tome da on može predstavljati vrlo značajan činilac afirmacije ne samo Vojvodine nego i naše države.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svečano uručena priznanja Kapija uspeha Privredne komore Vojvodine

  • PDF

Vinariji Kovačević druga Kapija uspeha Privredne komore Vojvodine"Vinska kuća Kovačević" iz Iriga u kategoriji restorana, Vinarija "Zvonko Bogdan" sa Palićau kategoriji vinskih kuća, hotel "Master" u Novom Sadu u kategoriji hotelsko kongresnog i poslovnog centra i hotel "Best Western Prezident" u Novom Saduu kategoriji sveobuhvatna turistička ponuda, dobitnici su godišnje nagrade Privredne komore Vojvodine za dostignuti kvalitet usluga u ugostiteljstvu i turizmu u 2012. godini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zaharije Trnavčević: Povrtari, ujedinite se, da Srbija bude bašta Evrope

  • PDF

Zaharije Trnavčević-Ovo je zaista jedna lepa prilika i radostan sam što vas vidim u ovolikom broju. Rekao sam dr Vladi Markoviću, vi ste jezgro, vrh, kao što je Institut za ratarstvo i povrtarstvo dijamantski vrh agrara Srbije, vi ste vrh ratarske privrede. Vi radite jedan posao koji je na putu da dobije na značaju kao jedan od najvažnijih privrednih poslova obzirom na mogućnosti koliko mi možemo da Evropi ponudimo i prodamo povrća. Prof. dr Žarko  Ilin je izneo ohrabrujuće podatke za 2012.godinu, ali to je samo nagoveštaj onoga što bismo mogli da uradimo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Miroslav Malešević: Država Srbija nije iskoristila svoje potencijale u povrtarstvu

  • PDF

Prof. dr Miroslav MalešvićProf. dr Miroslav Malešević, direktor naše najveće naučno-istraživačke kuće, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, koji ove godine slavi jubilej, 75 godina postojanja, zahvalio se na prilici da pred uvaženim i brojnim skupom, kakvo je bilo subotnje Savetovanje povrtara na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu,  kaže neku reč o saradnji dve institucije i naporima naučne ustanove koju vodi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Српска пољопривреда на Сајму Зелена недеља у Берлину

  • PDF

Државни секретар Данило Голубовић, предводи српску делегацију на сајму у БерлинуМинистарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије под слоганом „Fruitful Investment“ традиционално наступа на Међународном сајму „Зелена недеља“ у Берлину који се одржава од 18. до 27. јануара 2013. године.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Zoran Keserović: Očekuje nas rodna godina u voćarskoj proizvodnji

  • PDF

Prof. dr Zoran KeserovićNovinari i mediji imaju veliku i značajnu ulogu u kreiranju javnog mnjenja. Njihov  doprinose  razvoju ekonomske politike u poljoprivredi je od krucijalne važnosti i zato je za srpsku poljoprivredu važno da ima što više informativnih članaka i vesti koje će neposrednim proizvođačima pomoći da na vreme dobiju dragocene informacije i obave pravovremene poslove na njivama ili u voćnjacima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Miloš Milovanović: Ministarstvo daje potreban impuls razvoju poljoprivrede

  • PDF

Miloš MilovanovićMiloš Milovanović, pomoćnik Ministra poljoprivrede Republike Srbije, u dva maha je govorio o tome šta nadležno ministarstvo planira za 2013. godinu kada je poljoprivreda u pitanju, posebno povrtarstvo, na 13. Naučno-stručnom skupu „Savremena proizvodnja povrća“ u Novom Sadu, koji je svečano i otvorio, kao i na Pres konferenciji upriličenoj za predstavnike medija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu motor razvoja srpske poljoprivrede

  • PDF

Prof. dr Milan Popović i prof. dr Žarko IlinNa Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, u subotu, 19. januara, održan je 13. Naučno-stručni skup pod nazivom „Savremena proizvodnja povrća“. Tim povodom, u Dekanatu fakulteta, održana je konferencija za novinare, na kojoj je na sažet način predstavljen ovaj stručni skup. Prisutnim novinarima obratio je dekan Poljoprivrednog fakulteta, prof. dr Milan Popović i tom prilikom izjavio:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com