Fri05242024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Svečanom akademijom obeleženo 50 godina Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo

  • PDF

Prof. dr Neda Mimica-Dukić pozdravila je gosteStudentskom himnom, Gaudeamus igitur, hora KUD “Svetozar Marković”, u petak 14. septembra,u Amfiteatru “Mihajlo Pupin” u zgradi PMF-a,započeta je Svečana akademija povodom obeležavanja 50 godina Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Ugledne goste, pozdravio je direktor Departmana prof. dr Lazar Lazić, koji je između ostalog rekao da je „najlepša stvar na svetu rad udružen s ljubavlju“ i da je lično počastvovan što obavlja ovu dužnost u vreme kada se na bogatom nasleđu pedesetogodišnjeg rada grade sve bolji uslovi, i za školovanje novih naraštaja i za rad profesora i istraživača.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof . dr Miroslav Vesković: DGHT izrastao u instituciju

  • PDF

Prof. dr Miroslav VeskovićPovodom proslave 50 godina ustanovljenja Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo (DGHT) u Amfiteatru „Mihajlo Pupin“ na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu,  u petak, 14. septembra 2012. godine, prisutnima se obratio i rektor Novosadskog univerziteta prof. dr Miroslav Vesković i tom prilikom rekao sledeće:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Lazar Lazić: Na bogatom nasleđu gradimo budućnost

  • PDF

Prof. dr Lazar LazićPovodom 50 godina postojanja Departmana za  za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, direktor prof. dr Lazar Lazić je rekao:
-Dve stvari treba da naučimo iz istorije – prvo, da nismo superiorni nad našim precima; drugo, da smo sramotno inferiorni, ako nismo daleko odmakli od njih. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, u 2012. slavi značajan jubilej – 50 godina postojanja. Time se obeležava pet decenija razvijanja studijskih programa i obrazovanja studenata, naučnih dostignuća i stremljenja, širenja znanja, saradnje sa privredom, a sve na dobrobit društva u celini.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a prati svoju viziju

  • PDF

Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta, 14. septembra 2012. godine, Svečanom akademijom obeležava izuzetan jubilej - pola veka od osnivanja! Tim povodom smo razgovarali sa direktorom Departmana prof. dr Lazarom Lazićem.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kazanjski sajam poziva privrednike iz Srbije na Povolški agrarni forum

  • PDF

Predstavnici iz agrarnog i privrednog sektora Srbije dobili su poziv da učestvuju na prestižnom Kazanskom poljoprivrednom sajmu – Povolški agrarni forum, koji će se održati u gradu Kazanj, u Tatarstanu od 24. do 26. oktobra 2012. godine. Sajam je međunarodnog karaktera i poznat je po velikom broju renomiranih učesnika iz Rusije i inostranstva.  
Poziv je lično uputio generalni direktor Sajma, L.L. Semonov (Л.Л. Семёнов), direktorki Asocijacije privrednika malog i srednjeg biznisa „Rusija“ u Srbiji, Marianni Viktorovnoj Mladenović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

APMSB Rusija iz Srbije gradi most saradnje između dve zemlje

  • PDF

Sajam u kazanju, nova šansa srpskih firmi za nove poslovePočetkom avgusta, na ime direktorke Asocijacije privrednika malog i srednjeg biznisa „Rusija“ u Srbiji, Marianni Viktorovnoj Mladenović, stigao je poziv od generalnog direktora Kazanskog poljoprivrednog sajma, gospodina, Л.Л. Семёнов-a za učešće srpskih firmi na „Povolškom agrarnom forumu“.
Sajam, koji se organizuje od 24. do 26. oktobra 2012. godine, pruža mogućnost poljoprivrednim kompanijama i preduzećima iz Srbije za zajedničko predstavljenje,  priliku da se u toku rada Foruma susretnu sa najperspektivnijim klijentima i kupcima, i promovišu svoju kompaniju na tržištu Tatarstana u skladu sa sopstvenim interesima: od neposrednje prodaje do dugoročnog razvitka, od istraživanja tržišta do stvaranja baze potencijalnih klijenata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pola veka Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu

  • PDF

Profesori redovno prate i podržavaju sve aktivnosti studenataSvečanom Akademijom 14. septembra, u 11.00 časova u Amfiteatru "Mihajlo Pupin", Trg Dositeja Obradovića 4, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu,  obeležiće 50 godina od osnivanja.   

Sve je počelo 1946. godine, na novootvorenoj Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu, od kada profesor Branislav Bukurov počinje drži kurs iz geografije koji je u jesen iste godine prerastao u dvogodišnje školovanje na formiranoj Katedri za geografiju i istoriju. Kada je 1961. godine Viša pedagoška škola ukinuta, ukinuta je i pomenuta Katedra, a nastava iz geografije se izvodila na Grupi za istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Naredne, 1962. godine, profesor Bukurov osnovao je Katedru za geografiju na Filozofskom fakultetu i s obzirom na činjenicu da se Katedra za geografiju prvi put pojavila kao samostalni subjekt i to na jednoj visokoobrazovnoj i naučnoj instituciji, početak razvoja današnjeg Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo beleži se upravo od te godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Vladimir Katić: FTN potvrđuje svetsku reputaciju

  • PDF

Prof. dr Vladimir KatićFakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu organizuje u periodu od 4-6. septembra 2012. godine u Master kongresnom centru Novosadskog sajma 15. Međunarodnu konferenciju i izložbu iz oblasti Elektroenergetike, odnosno Energetske elektronike i upravljanih pogona pod nazivom InternationalPowerElectronicsandMotionControlConferenceandExposition, koji će okupiti trenutno najveća imena u svetu u ovoj oblasti. Tim povodom razgovarali smo sa prodekanom za finansije FTN-a prof. dr VladimiromKatićem, predsedavajućim Konferencije, koji je izjavio:
-Glavna tema ove konferencije je oblast elektroenergetike, a konkretno to je oblast energetske elektronike i regulisanih ili upravljanih elektromotornih pogona. U tu oblast, u nekom širem smislu, spadaju i domeni efikasnog korišćenja električne energije, dakle, sve one situacije kada je potrebno procesuirati i na odgovarajući način obraditi električnu energiju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FTN organizator Svetske konferencije u oblasti elektroenergetike u Novom Sadu

  • PDF

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i EPE-PEMC Savet iz Budimpešte, kao i EPE Asocijacija iz Brisela i IEEE-PELS udruženje iz SAD, organizuju u periodu od 4-6. septembra 2012. godine u Master kongresnom centru Novosadskog sajma 15. Međunarodnu konferenciju i izložbu iz oblasti Elektroenergetike, odnosno Energetske elektronike i upravljanih pogona pod nazivom InternationalPowerElectronicsandMotionControlConferenceandExposition. Pokrovitelji ove, svetski značajne manifestcije su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Repoblike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Studenti FIMEK-a pobednici međunarodnog takmičenja u poslovnim simulacijama Piece of Cake

  • PDF

Pobednička ekipa novosadskog FIMEK-aDruga internacionalna konferencija o učenju o preduzetništvu čiji su organizatori bili Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu – FIMEK pri Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu, a suorganizator Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje „Nikola Šubić Zrinski“ iz Zagreba, održana je 28.06.2012. godine na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.
Primarni cilj ICEL 2 konferencije je bio da se javnost upozna sa doživotnim učenjem o preduzetništvu u ekonomskom, socijalnom i ekološkom okruženju, koje podstiče stvaranje novih vrednosti, sa naglaskom na društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj. Takođe, ova konferencija je imala za cilj da podstakne saradnju u međunarodnom i interdisciplinarnom smislu, jer je okupila stručnjake iz područja nauke i prakse. Pored toga, ICEL 2 konferencija podstiče razmenu iskustava i razvoj aktivnih metoda učenja i podučavanja.
 Konferenciju je otvorio dr Jožef Kabok u ime Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.
Na konferenciji je prezentovano preko 70 radova u kojima je obrađena problematika preduzetništva u zemljama EU, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. U radu konferencije učestvovalo više od 100 predstavnika privrede, javnog sektora i predavača iz EU i pomenutih zemalja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com