Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

APMSB Rusija iz Srbije gradi most saradnje između dve zemlje

  • PDF

Sajam u kazanju, nova šansa srpskih firmi za nove poslovePočetkom avgusta, na ime direktorke Asocijacije privrednika malog i srednjeg biznisa „Rusija“ u Srbiji, Marianni Viktorovnoj Mladenović, stigao je poziv od generalnog direktora Kazanskog poljoprivrednog sajma, gospodina, Л.Л. Семёнов-a za učešće srpskih firmi na „Povolškom agrarnom forumu“.
Sajam, koji se organizuje od 24. do 26. oktobra 2012. godine, pruža mogućnost poljoprivrednim kompanijama i preduzećima iz Srbije za zajedničko predstavljenje,  priliku da se u toku rada Foruma susretnu sa najperspektivnijim klijentima i kupcima, i promovišu svoju kompaniju na tržištu Tatarstana u skladu sa sopstvenim interesima: od neposrednje prodaje do dugoročnog razvitka, od istraživanja tržišta do stvaranja baze potencijalnih klijenata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pola veka Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo u Novom Sadu

  • PDF

Profesori redovno prate i podržavaju sve aktivnosti studenataSvečanom Akademijom 14. septembra, u 11.00 časova u Amfiteatru "Mihajlo Pupin", Trg Dositeja Obradovića 4, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu,  obeležiće 50 godina od osnivanja.   

Sve je počelo 1946. godine, na novootvorenoj Višoj pedagoškoj školi u Novom Sadu, od kada profesor Branislav Bukurov počinje drži kurs iz geografije koji je u jesen iste godine prerastao u dvogodišnje školovanje na formiranoj Katedri za geografiju i istoriju. Kada je 1961. godine Viša pedagoška škola ukinuta, ukinuta je i pomenuta Katedra, a nastava iz geografije se izvodila na Grupi za istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Naredne, 1962. godine, profesor Bukurov osnovao je Katedru za geografiju na Filozofskom fakultetu i s obzirom na činjenicu da se Katedra za geografiju prvi put pojavila kao samostalni subjekt i to na jednoj visokoobrazovnoj i naučnoj instituciji, početak razvoja današnjeg Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo beleži se upravo od te godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Vladimir Katić: FTN potvrđuje svetsku reputaciju

  • PDF

Prof. dr Vladimir KatićFakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu organizuje u periodu od 4-6. septembra 2012. godine u Master kongresnom centru Novosadskog sajma 15. Međunarodnu konferenciju i izložbu iz oblasti Elektroenergetike, odnosno Energetske elektronike i upravljanih pogona pod nazivom InternationalPowerElectronicsandMotionControlConferenceandExposition, koji će okupiti trenutno najveća imena u svetu u ovoj oblasti. Tim povodom razgovarali smo sa prodekanom za finansije FTN-a prof. dr VladimiromKatićem, predsedavajućim Konferencije, koji je izjavio:
-Glavna tema ove konferencije je oblast elektroenergetike, a konkretno to je oblast energetske elektronike i regulisanih ili upravljanih elektromotornih pogona. U tu oblast, u nekom širem smislu, spadaju i domeni efikasnog korišćenja električne energije, dakle, sve one situacije kada je potrebno procesuirati i na odgovarajući način obraditi električnu energiju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FTN organizator Svetske konferencije u oblasti elektroenergetike u Novom Sadu

  • PDF

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i EPE-PEMC Savet iz Budimpešte, kao i EPE Asocijacija iz Brisela i IEEE-PELS udruženje iz SAD, organizuju u periodu od 4-6. septembra 2012. godine u Master kongresnom centru Novosadskog sajma 15. Međunarodnu konferenciju i izložbu iz oblasti Elektroenergetike, odnosno Energetske elektronike i upravljanih pogona pod nazivom InternationalPowerElectronicsandMotionControlConferenceandExposition. Pokrovitelji ove, svetski značajne manifestcije su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Repoblike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za nauku, tehnološki razvoj i visoko obrazovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Studenti FIMEK-a pobednici međunarodnog takmičenja u poslovnim simulacijama Piece of Cake

  • PDF

Pobednička ekipa novosadskog FIMEK-aDruga internacionalna konferencija o učenju o preduzetništvu čiji su organizatori bili Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu – FIMEK pri Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu, a suorganizator Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje „Nikola Šubić Zrinski“ iz Zagreba, održana je 28.06.2012. godine na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.
Primarni cilj ICEL 2 konferencije je bio da se javnost upozna sa doživotnim učenjem o preduzetništvu u ekonomskom, socijalnom i ekološkom okruženju, koje podstiče stvaranje novih vrednosti, sa naglaskom na društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj. Takođe, ova konferencija je imala za cilj da podstakne saradnju u međunarodnom i interdisciplinarnom smislu, jer je okupila stručnjake iz područja nauke i prakse. Pored toga, ICEL 2 konferencija podstiče razmenu iskustava i razvoj aktivnih metoda učenja i podučavanja.
 Konferenciju je otvorio dr Jožef Kabok u ime Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice.
Na konferenciji je prezentovano preko 70 radova u kojima je obrađena problematika preduzetništva u zemljama EU, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. U radu konferencije učestvovalo više od 100 predstavnika privrede, javnog sektora i predavača iz EU i pomenutih zemalja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

6. CEFood: Ljudi, hrana i pića Srbije sa dušom

  • PDF

Prof. dr Jovanka Lević i prof. dr Viktor Nedović-Okupili smo se ovde, mi tehnolozi, brojni proizvođači prehrambenih proizvoda iz Srbije, srećni i ponosni, što večeras imamo priliku da strance, učesnike 6. Centralno-evropskog kongresa hrane (CEFood), uputimo na najbolji način kako se to u našoj zemlji radi i da budemo pravi domaćini, kao i da se od srca zahvalimo svima za sve što smo zajednički uradili na najbolji mogući način.

Ovim rečima, na praktično velikom finalu događaja svetskog kalibra, kakav je Centralno-evropski kongres o hrani, održanom u Sremskim Karlovcima, u hotelu Dunav, gde je upriličena nestvarna izložba najboljih srpskih proizvođača hrane i pića, dan uoči formalnog zatvaranja kongresa (23-26. maja), brojnim zvanicama obratila se prof. dr Jovanka Lević, direktorka Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, koja je potom dodala:

-Pošto imamo preko 200 stranaca iz 36 zemalja sa svih kontinenata izuzev australijskog, želeli smo da pokažemo najbolje proizvode iz naše zemlje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

CEFood svečano otvoren u Novom Sadu

  • PDF

Svečanom ceremonijom u Novosadskom hotelu Park, u sredu 23. Maja, započeo je šesti po redu Centralno-evropski kongres frane CEFood, koji je okupio više od 550 učesnika i oborio sve dosadašnje rekorde kako po broju učesnika, tako i po broju prijavljenih radova. Pozdravljajući brojne prisutne učesnike i zvanice, predsedavajući 6. CEFood kongresa prof. dr Viktor Nedović sa Poljopriverdnog fakulteta u Beogradu  izrazio je zadovoljstvo što ovom događaju prisustvuje veliki broj eminentnih kolege koje su došle kao gosti kongresa ispred državnih, naučnih, naučno-istraživačkih organizacija i naših instituta, nosilaca organizacije, da pozdrave naš kongres i njegov rad.

-Da bi ovaj kongres uspeo mi smo radili 4 godine posebno intenzivno poslednjih godinu dana. Iza organizacije kongresa stoje važne institucije: Poljoprivredni fakultet univerziteta u Beogradu, naučni Institut za prehrambene tehnoilogije u Novom Sadu, Tehnološki fakultet Univerziteta u novom sadu, Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta Beograd, ali i Srpska asocijacija tehnologa hrane asocijacija koju smo formirali 2009. godine. Posebno moram da naglasim da smo imali punu podršku međunarodnih organizacija, vladinih organizacija, kao i podršku srpske privrede. Tesna saradnja uspostavljena i sa svim prethodnim organizatorima kongresa u Sloveniji, Mađarskoj, Budimpešte, Bugarskoj, Hrvatskoj i Slovačkoj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Viktor Nedović: Najveći kongres CEFood-a ikada u Novom Sadu

  • PDF

Prof. dr Viktor NedovićProf. dr Viktor Nedović sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predsedavajući i član Organizacionog i Naučnog odbora 6. Centralnoevropskog kongresa o hrani (6th CEFood Kongress) koji se od 23. do 26. maja 2012. godine održava u Novom Sadu,  jedan je od najzaslužnijih za dobijanje organizacije ovako značajnog događaja. Kako je dobijen i koliko je dugo pripreman ovaj kongres? O tome i nekim drugim pitanjima razgovarali smo sa prof. dr Viktorom Nedovićem.

-Mi smo aplikaciju podneli još pre četiri godine, i tada, 2008. godine, na jednom od kongresa koji se održavao u Cavtatu, Hrvatska, je doneta odluka da za 4. godine, jer je za 2010. već bio isplanirana Bratislava, kongres bude održan u Srbiji. Ovakva vrsta kongresa koja okupljava veliki broj istraživača što inostranih što naših, zahteva izuzetno dobru organizaciju i dugotrajne pripreme, pogotovo što prevazilazi obim svih prethodnih po broju učesnika, odnosno radova.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Jovanka Lević: Kongres CEFood-a je svojevrsno priznanje našoj zemlji

  • PDF

Prof. dr Jovanka LevicCentralno-evropski kongres hrane (CEFood) će biti održan u Novom Sadu, od 23. do 26. maja 2012. godine u hotelu Park. Pred ovaj izuzetno značajni skup, rekli bismo, svetskog kalibra, koji se organizuje svake dve godine, a ovaj u glavnom gradu Vojvodine je šesti po redu, i njegovom značaju, razgovarali smo sa profesorkom dr Jovankom Lević, direktoricom Instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu – FINS. Ljubazno se odazvala na naš poziv za razgovor iako smo nju i njenu ekipu veče uoči početka kongresa, prekinuli u poslednjim pripremama tehničke prirode, pred akreditaciju gostiju koji su već uveliko pristizali.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Završen 79. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

  • PDF

Prisustvo Austrije, zemlje-partnera, izložbe poljoprivredne mehanizacije, prehrambene industrije, organske proizvodnje, Nacionalna izložba stoke i Veče šampiona obeležili su 79. međunarodni poljoprivredni sajam, koji je od 12-18 maja održan na Novosadskom sajmu. Sajam je ove godine posetilo 270.000 ljudi, što je nešto manje nego prethodne godine, a glavni razlog za to je vrlo loše vreme, kiša, koja je padala punih pet dana. Posetioci su se najviše interesovali za izložbu hrane i poljoprivredne mehanizacije, ali izložbu stoke. Sajam je ove godine posetilo oko 50 privrednih i državnih delegacija, a najbrojnije delegacije bile su iz Tunisa, Alžira, Indije, Indonezije, Austrije, Hrvatske i Belorusije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com