Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

FINS, pokretač tehnološkog i ekonomskog razvoja u proizvodnji hrane

  • PDF

Svake godine, tokom nekoliko meseci, uoči početka svakog, pa i ovogodišnjeg Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, komisije za ocenjivanje kvaliteta proizvoda imaju pune ruke posla. Vrlo cenjena oznaka kvaliteta Novosadskog sajma, potom, služi kao dobra preporuka potrošačima pri kupoprodaji prehrambenih proizvioda. Upravo u tim komisijama, sede stručnjaci iz naših vodećih naučno-stručnih ustanova. Ovom prilikom, predstavljamo Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, ili skraćeno – FINS, ime nastalo sklapanjem početnih reči skraćenog naziva „Food Institut Novi Sad“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novosadski sajam izabrao najbolje u agrobiznisu

  • PDF

MK Goup, najbolja Regionalna kompanija u oblasti poljoprivredne proizvodnjeKomisija za priznanja “Najbolji u Agrobiznisu” Direkcije za ocenjivanje kvaliteta Novosadskog sajma na 79. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, u sastavu: predsednik prof. dr Radovan Pejanović, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad, član Siniša Lazić, podpredsednik Skupštine AP Vojvodina i sekretar Mr.Miroslav Plančak, Novosadski sajam A.D.  je na osnovu pristiglih i pregledanih prijava, a na osnovu Pravilnika za nagradu “Najbolji u Agrobiznisu”, dodelila sledeća priznanja, Pehar Novosadskog sajma, firmama i pojedincima.

Prof.dr Dragoslav Petrović, Vlada Vojvodine i Univerzitet Novi Sad, priznanje je zaslužio za projekte uvođenja visokih tehnologija u Agroindustriji Vojvodine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

79. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

  • PDF

Najveća poljoprivredna izložba u regionu, 79. Međunarodni poljoprivredni sajam, na kojem do petka, 18. maja nastupa oko 1.500 kompanija, koje predstavljaju proizvode i usluge iz 58 zemalja sveta, svečano je otvorena u subotu, 12. maja u 10h uz prisustvo brojnih zvanica, posetilaca i medija. Prisutne je pozdravio direktor Novosadskog sajma Goran Vasić, koji je izrazio zadovoljstvo što je ova institucija uspela da u teškim vremenima za celokupnu svetsku privredu, organizuje jednu ovako posećenu manifestaciju.
Ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović naglasio je da je najveća poljoprivredna smotra u našoj zemlji prilika da pokažemo šta sve možemo da uradimo u ovoj važnoj oblasti privrede, ali i da se uvežemo sa svetom. On je podsetio da su prošle godine srpska poljoprivreda i prehrambena industrije, ostvarile izvoz vredan 2,7 milijardi dolara, kao i uverenje da Srbija može i više, ako se dobro bude organizovala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novosadski sajam uručio priznanja za kvalitet mleka i mesa

  • PDF

mleko i meso nagradjeni„Srbija ne treba da se boji za sebe. Srbija ima hranu. Srbija mora da shvati da je poljoprivreda, proizvodnja hrane, ono što treba da prikaže evropskom tržištu. Kazaću vam jedan primer. Ne tako davno MK Group je preuzela Kompaniju Carnex i na jednom skupu, obratio mi se jedan kolega i rekao: „Da se upoznamo, mi smo sada konkurencija“. Ja sam mu odvratio: „Ne, mi nismo konkurencija. Pitanje da li će neko od nas biti sa 1% ili 2% učešće u nekom proizvodu na srpskom tržištu ne znači ništa.“

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PMF: Realizacija projekta SY_CULTour u opštinama Sombor i Apatin

  • PDF

apatinNa osnovu bilateralne saradnje Naučno-istraživačkog centra pri Geografskom institutu Anton Melik, Slovenačke akademije nauka i umetnosti iz Ljubljane i Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, još tokom 2009. javila se ideja za ovim projektom. Od tada skoro punih godinu dana pripremana je aplikacija za projekat u okviru 2. poziva Transnacionalnog programa saradnje za Jugoistočnu Evropu (South East Europe – Transnational Cooperation Programme). Projekat SY_CULTour je počeo 01.03.2011. a završava se 28.02.2014. godine velikom Međunarodnom konferencijom u gradu Heraklionu na Grčkom ostrvu Krit, gde će biti predstavljeni krajnji rezultati i završni dokument projekta. U Srbiji pored PMF-a na projektu učestvuje kao partner Privredna komora Vojvodine, koja pomaže u identifikaciji lokalnih zainteresovanih strana i izradi gastronomskog vodiča.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gimnazijalci iz Bečeja: Verovali smo u sebe, i, pobedili

  • PDF

Ekipa Gimnazije iz Bečeja nije krila svoje oduševljenje pobedom na takmičenju maturanata Vojvodine „FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE“ tradicionalno. Prvo su radost podelili njih troje, a potom i sa dvadesetak svojih drugarica, drugova i nastavnika u publici. Zanimljivo je da su trijumfovali više nego ubedljivo u prvom od tri polufinala, a i u finalnom nadmetanju sa ekipama iz Inđije i Sombora. U tom opštem metežu, sa brdom dobijenih nagrada i pregrštom emocija, bilo je teško doći do njih po intervju. Ipak, uz mnogo strpljenja, uspeli smo da dobijemo i izjavu za TopSrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE tradicionalno: Gimnazija iz Bečeja pobednik

  • PDF

Ekipa Gimnazije iz Bečeja, pobednik je ovogodišnjeg jedinstvenog takmičenja za maturante Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno, koje je održano na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski mendžment u Novom Sadu. Veliko finale održano u utorak, 24. aprila 2012. godine, proteklo je u izuzetnoj borbi maturanata iz Bečeja, članova ekipe Gimnazije iz Inđije i Srednje ekonomska škola iz Sombora. Maturanti su tokom finalnog takmičenja odgovarali na 30 pitanja iz oblasti opšte kulture i informisanosti, koje je proteklo u znaku Bečejaca. Oni su takođe, za neverovatnih 90 sekundi, rešili mozgalicu „Doris”, čiji je kreator mr Zdravko Živković, pomoćnik predsednika Vlade AP Vojvodine, 2009. godine od strane najprestižnijeg američkog časopisa „Games“, dobio nagradu za rekreativnu matematiku i logičke igre i ušao u antologiju najboljih mozgalica svih vremena po preporuci američke Fondacije G4G.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Finale takmičenja FIMEK nagrađuje znanje 24. aprila

  • PDF

Veliko finale takmičenja za sve maturante Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno na Fakultetu za ekonomiju i ineženjerski menadžment u Novom Sadu, održaće se u utorak, 24.04.2012. godine. Od 55 prijavljenih škola iz 26 gradova Vojvodine do finala su stigle samo tri koje su pokazale najbolje znanje. To su ekipe Gimnazije iz Bečeja, Gimnazije iz Inđije i Ekonomske škole iz Sombora. U finalu takmičari će, pored pitanja iz opšte kulture i informisanosti, pokazati i svoje preduzetničke veštine i kompetencije rešavanjem zadatog poslovnog problema, koji će im zadati predstavnik iz privrede. Pored toga, mr Zdravko Živković će takmičarima zadati dodatni zadatak, da reše slagalicu „Doris” koja je proglašena za najbolju slagalicu u 2009. godini od strane najprestižnijeg američkog časopisa „Games“, za rekreativnu matematiku i logičke igre i ušla u antologiju najboljih mozgalica svih vremena po preporuci američke Fondacije G4G.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FIMEK NAGRAĐUJE ZNANJE tradicionalno: Bečejska Gimnazija prvi finalista

  • PDF

becejska gimnazijaPrvo od tri polufinalna takmičenja u okviru manifestacije „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno, u organizaciji Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, održsno 19. aprila, donelo je radost članovima ekipe Gimnazije iz Bečeja, koja je pokazala više znanja i spretnosti od svojih vršnjaka iz Ekonomske škole “9. maj” iz Sremske Mitrovice, Hemijsko - tehnološke škole iz Subotice i Srednje stručne škole “Branko Radičević” iz Rume.
Drugo je na programu 20.04. (4 škole), a treće 23.04 (3 škole). U finale, koje će se održati 24.04.2012. godine, od jedanaest polufinalista, plasiraće se samo tri škole, koje će predstavljati najbolje od najboljih i dobiti vredne nagrade za pokazano znanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FTN: Indeks za visoko mesto u društvu najboljih

  • PDF

marketing tim ftn-aMaturanti će se uskoro naći pred jednom od najvažnijih odluka u životu, koja će u velikoj meri uticati na njihovu budućnost. Opredeljenje za jedno od zanimanja i fakultet, nije samo izbor onoga što će se raditi i što će se dešavati sledećih nekoliko godina, već se izborom zanimanja i fakulteta bira ono čime će se većina baviti čitavog svog života.
U želji da svršenim srednjoškolcima “otvore oči”, pruže im sve informacije važne za izbor fakulteta, i upoznaju ih sa mogućnostima studiranja na ovoj visokoškolskoj ustanovi, novosadski Fakultet tehničkih nauka je i ove godine organizovao seriju promocija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com