Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Vinska tura Walk’n’wine, početak velike promocije Fruške gore i Srema

  • PDF

Hodaj Fruškom i uživaj - novi turistički proizvod u najavi            Značaj manifestacija ili svetkovina, kojima se na privlačan i atraktivan način animira dolazak posetilaca iz drugih mesta, je sve veći. Želja da se nešto pokaže i podeli sa drugima, takođe. Turistička organizacija Vojvodine je u cilju promocije i popularizacije vrednosti Fruške gore, osmislila vinsku, i ne samo vinsku turu - „Walk’n’wine“, kroz irišku opštinu u dužini od 12 kilometara, namenjenu ljubiteljima prirode, vina i sremačkih đakonija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šest decenija hemije u Novom Sadu

  • PDF

Detalj sa svečanosti u Rektoratu novosadskog Univerziteta         Još jedan lep jubilej na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta u Novom Sadu. Ovoga puta obeležavanje 60 godina Departmana za hemiju biohemiju i zaštitu životne sredine, održan u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, u petak, 23. septembra 2022. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

TwinSubDyn - novi projekat novosadskog PMF-a

  • PDF

Novi projekat prilika za dalje učenje i usavršavanje            Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu je koordinator projekta „Podizanje kapaciteta i izvrsnosti u oblasti uticaja primene organskih suplemenata na zemljište u pogledu dinamike nutrijenata  i kontaminanata u podzemlju” - TwinSubDyn (Twinning excellence on organic soil amendments effect on nutrient and contaminant dynamics in the subsurface), koji se realizuje u okviru Horizont Evropa programa specijalno namenjenog za jačanje kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana. Konzorcijum čine, pored PMF-a, University of Vienna, Forschungszentrum Jülich, Spanish National Research Council -Instituto de Recursos Naturales y Agrobiología de Sevilla i Martin-Luther-Universität Halle-Wittenberg. Projekat traje od 1. avgusta 2022. do 31. jula 2025. Ukupan budžet projekta iznosi skoro 1,5 milona eura.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Izabran najbolji mladi poljoprivrednik i najbolje poljoprivredno gazdinstvo u Srbiji

  • PDF

Zajednički snimak slavodobitnika sa organizatorima            Pobednik ovogodišnjeg Izbora za najbolje poljoprivredno gazdinstvo Srbije je Aleksandar Žilić iz Martinaca. Drugo mesto u izboru za najbolje gazdinstvo pripalo je Bojanu Ceniću iz Dublja, a treće Slaviši Stojkoviću iz Male Reke. Za najboljeg mladog poljoprivrednika proglašen Radivoj Lagundžin iz Iđoša. Direktan prenos proglašenja emitovan je na Prvom program Radio-televizije Vojvodine, u novoj zgradi na Mišeluku, gde je i upriličen događaj dodele nagrada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

TOURCOMSERBIA

  • PDF

Turizam može biti jedan od ključnih sektora koji doprinosi sveukupnom ekonomskom i društvenom rastu i razvoju            Fond za nauku Republike Srbije krajem 2021. godine je odobrio projekt TOURCOMSERBIA (Tourism destination competitiveness - evaluation model for Serbia), a realizacija je otpočela u januaru 2022. godine. Predviđeno trajanje projekta je tri godine.Projekat je dobio podršku ključnih zainteresovanih strana u razvoju turizma Srbije među kojima se izdvajaju Turistička organizacija Srbije, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije - YUTA, kao i Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede - HORES.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Rezime XIII Dana vrganja na Kopaoniku

  • PDF

Gljivare ni kiša nije sprečila da odu u gljivarenje            Tradicionalna manifestacija - XIII „Dani vrganja“, održana je u intervalu od 02. do 04. septembra na našoj, prirodnim darovima najuzbudljivijoj planini - Kopaoniku. Na ovaj način organizatori MK Mountain Resort, Nacionalni park „Kopaonik“ i Turističke organizacije „Raška" i „Brus" sadržajnim i atraktivnim programom, uspevaju da zadrže goste nekoliko dana duže, boravak učine dinamičnijim, a zvaničnu letnju sezonu produže. Iako ove godine vreme nije bilo posebno naklonjeno, to nije smetalo turistima, niti omelo gljivare da gljivare po kiši.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

LIFEdu za bolje terensko obrazovanje i učenje van učionice

  • PDF

Zajednički snimak učesnika na projektu u Novom Sadu            U periodu od 01.09.2019. do 31.08.2022. Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, bio je partner na realizaciji projekta “Learning through Interdisciplinary Field Education” (LIFEdu); br. 2019-1-CZ01-KA203-061379. Partneri koji su učestvovali na projektu su Univerzitet Palacky iz Olomouca (kao koordinator) i  Univerzitet u Mariboru (partnerska institucija).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PanSpa za razvoj banja Vojvodine

  • PDF

Novi projekat istraživača sa novosadskog PMF-a            Među velikim brojem značajnih projekata čiji je nosilac Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu 2022. godine se može izdvojiti projekat „Istraživanje preduzetničkih potencijala lokalnog stanovništva u korišćenju resursa termomineralnih voda Vojvodine“ (PanSpa). Partnerska institucija na ovom projektu je Ekonomski fakultet u Subotici (Univerzitet u Novom Sadu).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Šangajska lista: PMF među 300 najboljih svetskih fakulteta, Univerzitet u Novom Sadu među 1000

  • PDF

Novosadski PMF - fabrika elitnih naučnika i stručnjaka            Univerzitet u Novom Sadu rangiran je između 901. i 1000. mesta na najnovijoj globalnoj rang listi najboljih svetskih univerziteta The Academic Ranking of World Universities (ARWU) koju objavljuje Univerzitet Šangaj Đao Tong (Shanghai Jiao Tong) u NR Kini, a odnosi se na 2022. godinu. Svake godine se za potrebe rangiranja ocenjuje više od 1800 univerziteta, a u okviru rang liste objavljuju se rezultati za najboljih 1000 među njima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Novosadski sajam na korak do veka

  • PDF

Plakat za Prvi Poljoprivredni sajam, 1931            Novosadski sajam će u 2023. godini obeležiti 100 godina postojanja, organizovaće i devedeseti Međunarodni poljoprivredni sajam, a pažnju će posvetiti i ocenjivanju kvaliteta.
            Posle 1918. godine, kad su Bačka, Banat, Srem i Baranja ušli u okvire zajedničke države, grupa bogatih novosadskih preduzetnika, veleposednika i industrijalaca, na inicijativu Đule Hajoša, direktora jednog pogona za proizvodnju užadi, pokrenula je akciju za održavanje izložbi i sajmova zanatskih i industrijskih uzoraka i poljoprivrednih proizvoda.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com