Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

O podršci kreativnih vrednosti u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF

Dragana Milošević i Boško Vučurević na KZN u PKV            Konferencije na temu „Podrži kreativne vrednosti“, održana u u četvrtak, 16.12. u Privrednoj komori Vojvodine.
            Pozdravljajući učesnike panel-diskusija, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Dragana Milošević, obratila se u uvodnom delu i istakla da je sintagma kreativne industrije, koja je suština ovog skupa, sama po sebi kontradiktorna jer je čine dve naoko potpuno suprotne reči - prva podrazumeva imaginaciju, misaonost i inovativnost, a druga jednoličnost, nemaštovitost i hladnu racionalnost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ko-kreacija: način za uključenje potrošača u razvoj prehrambenih proizvoda

  • PDF

Učesnici radionice Cirkularna ekonomija na Zapadnom Balkan            Koncept cirkularne ekonomije je prepoznat kao ključan za ekonomski post Covid oporavak, a potrošači sa svojim svakodnevnim izborima su prepoznati kao osnova cirkularne ekonomije. S tim u vezi, a uzimajući u obzir i potrebu za promovisanjem odgovorne potrošnje i poboljšanje upravljanja otpadom, kao i uzimajući u obzir trendove koji su uočeni tokom Covid pandemije u vezi sa naručivanjem hrane za poneti, Univerzitet u Varšavi je osmislio standardizovani koncept za generisanje ideja o novim konceptima pakovanja hrane za dostavu koji zadovoljavaju specifične zahteve potrošača.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

BESPLATNA PRIPREMNA NASTAVA NA PMF-U

  • PDF

Uvek veliko interesovanje za pripremnu nastavu            Pripremna nastava je namenjena svim učenicima koji za prijemni ispit na fakultete u Srbiji polažu test iz biologije i obuhvata sadržaje koji su obrađeni u gimnazijskim udžbenicima biologije za prirodno-matematički smer.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ruralni turizam u funkciji razvoja ruralnih područja Republike Srbije

  • PDF

Prof. dr Drago Cvijanović sa koleginicom Jelenom P. Petrović i studentima na Sajmu turizma u Kragujevcu            U prelomnoj fazi razvoja turizma, u trenutku kada personalizacija, posebna interesovanja i specifični, nedovoljno eksploatisani turistički proizvodi dobijaju trku sa masovnim turizmom na poznatim destinacijama, pojavljuje se mogućnost za razvoj unikatne turističke ponude. Ruralni turizam nije novina i u velikom broju zemalja beleži konstantnu stopu rasta turističke tražnje čineći jednu od važnih komponenti razvoja turizma i ruralnih područja u celini. U Republici Srbiji on se još uvek ne odvija adekvatno mogućnostima kojima raspolaže. Stručnjaci smatraju, a praksa potvrđuje, da je u Srbiji afiramacija ruralnog područja realna razvojna šansa turističke privrede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U januaru korisne radionice na projektu PRONACUL

  • PDF

Međunarodni projekat PRONACUL naglašava ideju o promociji i očuvanju prirodnog i kulturnog nasleđa            Međunarodni Interreg V-B, ADRION 2014-2020 projekat pod nazivom: “Promocija prirodnog i kulturnog nasleđa za razvoj održivog turizma u zaštićenim područjima” (akronim: PRONACUL) http://www.dgt.uns.ac.rs/pronacul-lat/ realizuje se kroz konzorcijum dvanaest partnera i dva pridružena, iz šest država (Slovenije, Italije, Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine i Srbije). Vodeća institucija na projektu je Regionalna razvojna agencija Zasavje iz Slovenije a rukovodilac projekta je Andraž Malovrh.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vesti iz Zadružnog saveza Vojodine

  • PDF

Mr Jelena Nestorov Bizonj i Miloš Petrović            ZZ Agročoka sertifikat Farma dobre poljoprivredne prakse
            U sredu, 01.decembra 2021. godine na farmi zemljoradničke zadruge „Agročoka“
 iz Čoke upriličena je svečanost povodom uručenja sertifikata „Farma dobre poljoprivredne prakse“ zadruzi, u organizaciji nevladine organizacije za podsticanje poljoprivredne proizvodnje „Agroprofit“ i zemljoradničke zadruge „Agročoka“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Četvrti Regionalni poslovni forum održan u Privrednoj komori Vojvodine

  • PDF

Forum u PKV najprestižnija manifestacija organizovana od strane pokrajinskih institucija            U Privrednoj komori Vojvodine održan je Četvrti Regionalni poslovni forum. Na inicijativu Skupštine evropskih regija forum je pokrenut pre četiri godine, i ove godine organizovali su ga zajedno sa Skupštinom AP Vojvodine, Pokrajinskom  vladom, Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine, Evropskom preduzetničkom mrežom i Fondom Evropski poslovi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kvalitetan profesor, još bolji učenik

  • PDF

Sa predstavljanja projekta na novosadskom PMF-u            Svesni ključne uloge nastavnika praktičara (mentora) u procesu obuke i obrazovanja budućih nastavnika i potrebe za podrškom nastavnicima početnicima u njihovom zadržavanju u profesiji, stručnjaci sa Univerziteta Konstantin Filozofski u Nitri, Slovačka (nosilac projekta), Univerziteta Janoš Seli u Komarnu, Slovačka, Univerziteta u Ostravi, Češka, Univerziteta za ekonomiju i biznis u Pragu, Češka, Karoli Eszterhazi Univerziteta u Egeru, Mađarska i Univerziteta u Novom Sadu, tačnije Prirodno-matematičkog fakulteta, okupili su se oko projekta “MENTOR TRAINING” - “MenTra”. Projekat je predstavljen u amfiteatru „Mihajlo Pupin” Prirodno-matematičkog fakulteta, Deparmana za fiziku i Departmana za matematika u subotu, 20. novembra 2021. godine i traje do 2023. godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marija Šabić: Verna sebi i svom talentu

  • PDF

Marija Šabić i Svetlana Horvat            Potpisivanju Sporazuma o saradnji između Serbia Fashion Week-a (SFW) i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, kojim je ova prestižna modna manifestacija ponela oznaku „Najbolje iz Vojvodine“, održana 28. oktobra u Tržnom centru ,,Promenada" u Novom Sadu, prisustvovala je i modna dizajnerka Marija Šabić, od prvog, nultog Fashion Week-a prisutna sa svojim kolekcijama na najvećoj Srpskoj nedelji mode.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SFW i zvanično sa oznakom Najbolje iz Vojvodine

  • PDF

Dr Nenad Ivanišević i Svetlana Horvat            Svečanost povodom potpisivanja Sporazuma o saradnji između Serbia Fashion Week-a (SFW) i Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, povodom promocije oznake kvaliteta proizvoda i usluga „Najbolje iz Vojvodine“, upriličena je 28. oktobar 2021. u novosadskom tržnom centru ,,Promenada" i predstavlja svojevrsnu krunu rada najveće manifestacije posvećene modnoj industriji u Srbiji, koja se dva puta godišnje održava upravo u ovom gradu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com