Tue11302021

Poslednja izmena:12:33:19 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

I PMF-ovci na listi najcitiranijih naučnika

  • PDF

Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu rasadnik svetski priznatih naučnika            Na nedavno objavljenoj listi prvih 2% najcitiranijih naučnika u svetu prema citiranosti u 2019. godini, koja je rezultat najnovijeg istraživanja Univerziteta Stenford (Stenford University), Sjedinjene Američke Države, objavljenog krajem 2020. godine, nalazi se 63 naučnika iz Republike Srbije, među kojima je devet sa Univerziteta u Novom Sadu, a četiri sa Prirodno-matematičkog fakulteta: prof. dr Neda Mimica-Dukić, prof. dr Dušan Jakovetić, prof. dr Stevan Pilipović i prof. dr Biljana Abramović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nova šumska mehanizacija JP Vojvodinašume u Šumskoj upravi Morović

  • PDF

Nova mehanizacija umnogome će olakšati rad            Seča i izrada drvnih sortimenata predstavlja važan i neodvojiv deo integralnog gazdovanja i obnove šuma. Pri tome, posebno je značajno da se sve seče obnove šuma sprovedu blagovremeno i sveobuhvatno kako bi šume, kao dobro od opšteg interesa bile održivo korišćene, obnavljane i negovane sa ciljem unapređenja opšteg stanja istih. Imperativ i obaveza JP „Vojvodinašume“ jeste trajnost gazdovanja šumama uz zadovoljenje ekonomskih, ekoloških i socijalnih kriterijuma.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Miloš Vuković: Prerada i stvaranje novog proizvoda krajnji cilj ZZ Zadrugar

  • PDF

Miloš Vuković            Aktivnosti Ministarstva za brigu o selu, u okviru projekta „500 zadruga u 500 sela“ i akcije dodele bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološkog razvoja zadruga, koji je u saradnji sa Akademskim odborom za selo Srpske akademije nauke i umetnosti, ustanovljen 2017. godine, se nastavljaju. Organizator jedne od aktivnosti pomenutog projekta, bila je i poseta Zemljoradničkoj zadruzi „Zadrugar“ u Baču, u organizaciji Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), a povodom predstavljanja programa podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na teritoriji Republike Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Privreda iznela posledice Kovida 19

  • PDF

Sa KZN u Privrednoj komori Vojvodine            U Privrednoj komori Vojvodine održan je sastanak predsednika Privredne komore Vojvodine Boška Vučurevića i predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Održana onlajn konferencija Privredna komora Vojvodine - Privredna komora Kazablanke

  • PDF

Zajednički snimak učesnika konferencije u Privrednoj komori Vojvodine            U Privrednoj komori Vojvodine održana je onlajn konferencija“ Privredna komora Vojvodine - Privredna komora Kazablanke“. Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević  istakao je tom prilikom da je onlajn konferencija potvrda  više nego dobre saradnje sa Ambasadom Kraljevine Maroko u Srbiji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aleksandar Bogdanović: Kreditne linije Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede

  • PDF

Aleksandar Bogdanović            Specifična situacija izazvana pandemijom odredila je nove načine rada i komunikacije. Tako je u 19. februara, u prostorijama Privredne komore Vojvodine (PKV), ujedno i organizatora skupa, održana online konferencija o „Finansiranju poljoprivrede u 2021. godini“. Ozbiljnosti skupa, uz medijsku podršku lista „Dnevnik - Poljoprivrednik“ AD iz Novog Sada, doprineli su i učesnici: Boško Vučurević, direktor PKV, Biljana Petrović, direktorica Uprave za agrarna plaćanja, Mladen Petreš, v.d. pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vlade Vojvodine i dr.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jelena Trenkić: Dvanaest novih kreditnih linije Razvojnog fonda Vojvodine

  • PDF

Jelena Trenkić            Jelena Trenkić, šef odeljenja za analizu tržišta, razvoj kreditnih linija i marketing, Sektor za kredite, ispred Razvojnog fonda AP Vojvodine, na online konferenciji u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), 19. februara, gde je na dnevnom redu bila rasprava o „Finansiranju poljoprivrede u 2021. godini“ obavestila je o dvanaest novih kreditnih linija Razvojnog fonda namenjenih kako registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, tako i pravnim licima i preduzetnicima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vojvodina Metal Klaster prezentovala projekat SoK u Trsteniku

  • PDF

Sa prrezentacije projekta u Trsteniku

            Vojvodina Metal Klaster održao je u Trsteniku prezentaciju projekta „SoK - sinergija znanja i novo zapošljavanje u konkurentnim MSP". Na Narodnom univerzitetu Trstenik u četvrtak 18. februara 2021. godine od 13 sati predstavljen je ovaj projekat od izuzetnog značaja za metalsku industriju i njenu budućnost. Tom prilikom preduzeća  iz metalskog sektora Trstenika upoznata su sa mogućnostima udruživanja i brojnim podrškama koje projekat pruža.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Konkretni koraci u podsticanju razvoja vojvođanskih poljoprivrednika

  • PDF

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine            O rezultatima poljoprivrede APV tokom prošle 2020. godine, te osnovanosti ulaganja u ovaj sektor, bilo je reči na četvrtoj po redu konferenciji, održanoj u petak, 19. februara, u organizaciji Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine (PKV), uz medijsku podršku lista „Dnevnik-Poljoprivrednik AD“ na temu: „Finansiranje poljoprivrede u 2021. godini“. O ekonomskoj opravdanosti i dinamici finansiranja razvoja agrara u Vojvodini govorio je Boško Vučurević, predsednik PKV istakavši da je ovo značajan dan kojim je označen početak poljoprivredne sezone 2021.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

KURSEVI IZ JAVNE POLITIKE NA NOVOSADSKOM PMF-u

  • PDF

Prof. dr Jasna Atanasijević                Svedoci smo da se svakodnevno, na različitim nivoima vlasti, postavlja mnoštvo složenih pitanja i donose teške i odgovorne odluke koje se tiču boljitka celog društva, a koje nazivamo javnim politikama (Public policy).
            Iskustvo s epidemijom COVID19 je u fokus pažnje stavilo svu složenost odlučivanja o problemu kao što je zaštita javnog zdravlja. Odluke koje se donose moraju se zasnivati na podacima i naučnim saznanjima. Istovremeno, usredsređivanje samo na zdravstveni cilj i uvođenje mera potpune izolacije i ograničavanja okupljanja, preti da ugrozi neke druge važne ciljeve. Jedna od mogućih posledica smanjene privredne aktivnosti je rast siromaštva, socijalna ugroženost, a na makroekonomskom nivou - smanjenje prihoda u državnom budžetu kao osnovnog resursa za različite javne politike, a pre svega za borbu protiv epidemije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com