Tue12052023

Poslednja izmena:11:36:23 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE

Institucije

Humanitarni Evrovizijski vremeplov studenata novosadskog PMF-a

  • PDF

Zajednički snimak učesnika događaja            Kako se počelo sa reformom nastavnih planova i programa i približavanja načina studiranja naših studenata evropskom trendovima (gde je 30% praktična nastava), javila se ideja da se to obezbedi i studentima i kroz redovnu nastavu na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Ideja da se to uradi i u okviru predmeta Animacija i logistika u turizmu i hotelijerstvu je potekla od predmetnog profesora prof. dr Anđelije Ivkov-Džigurski, koja je sa svojim asistentom prof. dr Igor Stamenković i studentima do sada organizovala 55 tematskih događaja na kojima su studenti, predstavljali razne narode i države, odnosno njihove turističke vrednosti ili organizovali edukativne radionice za najmlađe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Saveta Bikić: Budućnost srpske gastronomije u sigurnim rukama

  • PDF

Saveta Bikić         Od 19. do 22. februara, na obalama Jadranskog mora, u Riminiju, održano je i prestižno kulinarsko takmičenje Global Chefs Challenge - Evropsko regionalno polufinale „Velika nagrada Evrope 2023“. Global Chefs Challenge je takmičenje u organizaciji Svetske kulinarske organizacije (World Chefs)., gde se sastaju najbolji kuvari nacionalnih timova da se takmiče u četiri kategorije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milana Čugalj: Prva pa zlatna

  • PDF

Milana Čugalj            Kada neko jelo dosegne vrhunac, ili čak nadraste kategorije dobrog ukusa i mirisa, i ako pri tom ovlada drugim čulima, neosporno govorimo o umetnosti. Studenti gastronomije, budući Chef-ovi, menadžeri, preduzetnici, osim teorijskog, tokom četvorogodišnjih redovnih studija, stiču praktična znanja kroz praksu u kuhinjama hotela, restorana u zemlji i van nje. Na brojnim takmičenjima na kojima učestvuju, prave iskorake u zadovoljavanju svih čula, materijalizujući svoje fantazije stvarajući jedinstvene kreacije svojstvene umetnicima. Milana Čugalj, student četvrte godine gastronomije Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF), Univerziteta Novi Sad, sa XII International Culinary Competition of Southern Europe, održanog od 17. do 20. februara 2023. godine, pod pokroviteljstvom Svetske kulnarske asocijacije (WACS) i Nacionanog udruženja kuvara iz Grčke. u Solunu, u konkurenciji od 540 učesnika iz 22 zemlje, vratila se sa dva odličja: zlatnom medaljom u kategoriji - restoranski desert i bronzanom u kategoriji - jelo od peradi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nikolina Grahovac: Put od hiljadu milja počinje jednim korakom

  • PDF

Nikolina Grahovac            Korak. Korak. Korak. Dokoračala sam danas ovde pred vas da vam ispričam jednu priču. Priču od hiljadu milja. I da vam postavim jedno bitno pitanje o putu kojim koračamo. Putu kojim hodamo, vi i ja. Život.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Okrugli sto: Otpadna ulja - sirovine ili otpad

  • PDF

Sa okruglog stola u Privrednoj komori Vojvodine            Okrugli sto na aktuelnu temu o kojoj se još uvek nedovoljno priča - „Otpadna ulja - sirovina ili otpad“ održan je u Privrednoj komori Vojvodine (PKV) u četvrtak, 16.03.2023. godine, kao jedan od važnih koraka u tretmanu opasnog materijala na adekvatan način i sprečavanja zloupotrebe istog.
            Životna sredina nije obaveza već potreba - moglo se čuti od učesnika skupa, koje je pozdravio Boško Vučurević, direktor PKV i između ostalog istakao:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Udruženje ugostitelja Vojvodine: Konstruktivno-pragmatičan pristup stvaranja novih kadrova

  • PDF

Sa promocije na Sajmu turizma u Beogradu            Udruženje ugostitelja Vojvodine (www.vojvodina.top) registrovano 02. decembra 2022. godine, sa novim modelom turističko-ugostiteljskog koncepta obuke i edukacije budućih kuvara i konobara, ugostiteljskih radnika uopšte, sa široko postavljenim ciljevima da na odgovoran i stručan način reši probleme u deficitarnoj profesiji i podigne nivo postojeće usluge, i zadatkom da svojim članovima pruži smernice i olakša poslovanje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivana Popović: Osnaživanje žena je interes razvoja savremenog društva

  • PDF

Ivana Popović sa Mirjanom Hemun (levo) i Goranom Vukas            Ravnopravnost žena sa fokusom na ekonomski i socijalni status, bila je tema skupa ŽENE NA SELU - DANAS I SUTRA, održanog u Privrednoj komori Vojvodine (PKV), u organizaciji Udruženja poljoprivrede PKV i Novinsko-izdavačkog preduzeća „Dnevnik-Poljoprivrednik”, u utorak, 07. marta.
            Otvorena su brojna pitanja, bilo je i predloga o načinima njihovog rešavanja, a razgovor, pre svega na skupovima, susretima, konferencijama, način su da se dopre do svih onih, koji bi mogli da pomognu u izmeni duboko uvrežene svesti o ženama kroz istoriju, oslobađanja predrasuda kroz brojne pozitivne primere iz prakse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Žene su garant opstanka srpskog sela

  • PDF

Sa konferencije za medije u privrednoj komori Vojvodine            Tematski skup ŽENE NA SELU - DANAS I SUTRA, održan u Privrednoj komori Vojvodine, u organizaciji Udruženja poljoprivrede PKV i novinsko-izdavačkog preduzeća „Dnevnik-Poljoprivrednik”, u utorak, 07. marta, otvorio je brojna pitanja i njhovog rešavanja kroz pozitivne primere iz prakse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

PMF gastronomima medalje na prestižnim međunarodnim takmičenjima

  • PDF

PMF ekipa u Solunu    Studenti gastronomije osnovnih i doktorskih studija sa Katedre za gastronomiju u periodu od 17. do 20. februara, učestvovali su na međunarodnom klinarskom takmičenju International Culinary Competition of Southern Europe u Solunu. Takmičenje je održano pod pokroviteljstvom Svetske kulinarske asocijacie (WACS) i Nacionalnog udruženja kuvara iz Grčke.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu dobija namensku učionicu kroz saradnju sa KITE d.o.o

  • PDF

Prof. dr Aleksandar Sedlar i Đorđe Mišković    Jedna od novina izneta na 49. Simpozijumu Agro-tehnika-precizna poljoprivreda, održanog u periodu od 30. januara do 03. februara 2023. godine na Zlatiboru, u organizaciji Departmana za poljoprivrednu tehniku Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Nacionalnog naučnog društva za poljoprivrednu tehniku i preciznu poljoprivredu, u saradnji sa Zadružnim savezom Vojvodine (ZSV) i Poslovnim udruženjem uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, je formiranje Učionice za preciznu poljoprivredu u okviru Poljoprivredog fakulteta u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com