Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO

Predstavljamo

Jelena Marić: Srećna sam što proizvodim zdravlje

 • PDF

 Jelena MarićBivši student Poljoprivrednog fakulteta, diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, Jelena Marić iz Srbobrana, odlučila se da osnuje poljoprivredno gazdinstvo, kako bi počela da se bavi kozarstvom. Iako je prošao vrlo kratak vremenski period, u kozjim sirevima sa ove farme mogu da uživaju i najveći znalci.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Miloš Tucović o konceptu razvoja ugostiteljsko-turističke privrede Srbije

 • PDF

Dr Miloš TucovićRečima: „Dobrošli u Srbiju, zemlju bogatih motiva, bogate kulture, običaja i tradicije“, dr Miloš D. Tucović, profesor Ugostiteljsko-turističke škole u Beogradu i moderator skupa o neiskorišćenim potencijalima Srbije, obratio se prisutnima na III Business Summit-u, održanom od 27-29. juna u hotelu „Breza“ u Vrnjačkoj Banji, u organizaciji Etno centra Gegula. Predavanjem „Koncept razvoja ugostiteljsko-turističke privrede“, dr Miloš Tucović dao je viđenje stanja i perspektive srpskog turizma sa pozicije iskusnog znalca godinama angažovanog na ovim pitanjima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Goran Đaković: Vikendi dobrog ukusa, dobro prihvaćeni

 • PDF

Goran ĐakovićUjedinjene nacije su 2014. godinu proglasile za godinu malih poljoprivrednih gazdinstava. Inicijativu je podržalo više od 6.000 međunarodnih organizacija, a među njima i Udruženje novinara za poljoprivredu Agropress. Produkt te inicijative su, između ostalog, i manifestacije „Vikend dobrog ukusa“, održane u Beogradu, Nišu, a nedavno i u novosadskom tržnom centru BIG, gde je svoje proizvode izložilo 22 izlagača iz cele Srbije, počevši od Velikog Gradišta, Valjeva, Bačkog Petrovca, Bečeja, Kruševca, Novog Sada... Tako su posetioci ovog sve posećenijeg centra imali priliku da degustiraju i kupe proizvode od kozjeg i kravljeg mleka, razičita vina i rakije...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Dragan Marković: Znanje treba da bude moto razvoja Srbije

 • PDF

Prof. dr Dragan Marković (prvi s leva) sa svojim najbližim saradnicima na dodeli nagradaPotvrda da se i u našoj sredini, u vladajućim uslovima, može proizvoditi kvalitetno i za svetsko tržište je kompanija ITN d.o.o iz Beograda, koja je na 81. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu ponela laskavo priznanje - Najbolji u agrobiznisu.
Na Novosadskom sajmu, posetioci su na štandu ITN-a mogli videti veliki izbor mašina i opreme najvećih svetskih proizvođača: Krone, Manitou, Hardi, Grimme, Komgskilde, Joskin, Goldini, BVL, Cosnet i dr. i upoznati se sa ponudom i kvalitetom istih.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FSH Proteinka tradicija kvaliteta u proizvodnji stočne hrane

 • PDF

Zoran Petković u društvu saradnica na sajmu u Novom SaduFabrika stočne hrane „Proteinka“ u Šapcu, jedna je od deset najvećih fabrika za proizvodnju stočne hrane u Srbiji. Posluje od 1965. godine, na današnjoj lokaciji, u severozapadoj industrijskoj zoni (Agroindustrijska zona b.b) u Šapcu, od 1983. godine. U septembru 2012. godine FSH "Proteinka" DOO, prodajom 100 % udela "Magnavita Holding"-a, postaje vlasništvo Privrednog društva "Kartonval" DOO Beograd, čime počinje nova etapa u životu fabrike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Farmerima neophodna nova mehanizacija, ali i bolja obuka

 • PDF

Đorđe MiškovićBezbednost rukovaoca poljoprivrednih mašina u saobraćaju, bila je glavna tema stručnog skupa pod nazivom "Unapređenje nivoa bezbednosti učešća poljoprivrednih mašina u saobraćaju", održanog 21. maja 2014. godine, na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, koji je organizovalo Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije, između ostalog i zbog toga što je lane gotovo svaki deseti od ukupno 650 poginulih na putevima u Srbiji, bio izazivač sudara, a smrtno je stradalo čak 27 traktorista. Statistički podaci ne postoje za one koji su stradali na njivama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ergela Kelebija: Zemaljski raj i za konje i za ljude

 • PDF

Keresteš Terez na takmičenju dovprega u Zobnatici


“Lipicanac je kao tamburica na kojoj se svira himna ravnice i neba”, zapisano je na jednoj tabli na ergeli “Kelebija”, koja se nalazi na najsevernijoj tački vojvođanske ravnice, nedaleko od graničnog prelaza prema Mađarskoj.
Na ovoj ergeli uzgajaju se “carski konji” – lipicaneri, koje su opšte osobine, uz naglašenu lepotu, odredile za paradne konje pogodne za visoke škole jahanja i dresure i za vuču kočija u svečanim trenutcima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Branislav Borovac: Mladi, u mehatronici je budućnost

 • PDF

Prof. dr Branislav BorovacPrisustvo prof. dr Branislava Borovca sa fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu na 12. Nacionalnom takmičenju u robotici „Eurobot“ 2014., nedavno održanog u Sportskom i poslovnom centru Vojvodina, iskoristili smo za razgovor sa ovim izuzetno cenjenim stručnjakom o ovoj oblasti koja je zahvatila sve pore savremenog društva. Iako smo danas svedoci izuzetnog interesovanja mladih za ovu oblast obrazovanja, profesor Borovac misli drugačije:
-Ocenjujem da starija generacija nema puno razumevanja za ono što mlade interesuje. Trebalo bi da imaju mnogo veću podršku, pre svega, vlasti, koje treba da prepoznaju koliko je značajno da se deca bave naukom, a ne da idu po ulicu i rade nešto čega se svi stidimo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Ana Backović: Nova generacija probiotika za novu generaciju jogurta

 • PDF

Dr Ana BackovićKrajem marta održan je Naučno-stručni skup „Dan mleka“ u čast šezdesetogodišnjice Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, koji je svečano otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede prof. dr Dragan Glamočić. „Dan mleka“je okupio vodeće domaće i međunarodne eksperte iz nauke i tehnologije, prerade, farm-menadžmenta i EU politike. Domaćin i organizator „Dana mleka“, bio je Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, Departman za stočarstvo, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Nacionalnom asocijacijom prerađivača mleka - SEDA, Centralnom asocijacijom proizvođača mleka Vojvodina i Centralnim udruženjem odgajivača goveda simentalske rase.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Branislav Maričić: Učenje za XXI vek

 • PDF

Branislav Maričić i Nataša UroševMeđu brojnim vrednim nagradama, koje su finalisti takmičenja „FIMEK nagrađuje znanje“ osvojili na nedavno završenom petom „okršaju“ srednjoškolaca/maturanata iz Vojvodine, bile su i seminari brzog čitanja Edukativnog centra Finesa iz Beograda i Edukativnog centra Memoria iz Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com