Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA MUZIKA

Muzika

Tambura je duša Novog Sada

  • PDF

Dr Jovan Pejčić            Tambura je univerzalni instrument na kojem se mogu izvesti svi muzički pravci, od narodne pesme i igre, do pop-a, kao i najkompleksnija dela klasične muzike. Zvaničan početak Tamburica festa vezuje se za 2007. godinu i realizaciju ideje da se na jednoj bini okupe najbolji tamburaši iz celog sveta. Godine 2014. u Novom Sadu osnovana je Svetska tamburaška asocijacija (STA), gde joj je i danas sedište, koja je već sledeće, 2015., priredila Zbornik stručnih radova, iz potrebe bavljenja tamburaštvom na naučnim osnovama. U cilju promocije ovog instrumenta i tamburaške pesme, u Evropskoj prestonici kulture, otvorena je sredinom decembra 2022. izložba Tamburaške tradicija u Vojvodini, u novim prostorijama STA, koje se nalaze u Menratovoj palati podignutoj 1908. po projektu Lipote Baumhorna, u samom centru grada, pod čijom je zaštitom i spada u red kulturnih spomenika Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

BASSIONA AMOROSA - Sve boje zvuka magičnog kontrabasa

  • PDF

Sa spektakularnog nastupa kvarteta BASSIONA AMOROSA u Inđiji            Egzotično očaravajuće muziciranje kvarteta „Bassiona Amorosa”, u sastavu Andrej Šinkevič (Andrej Shynkevich, Belorusija), Šimon Marčinjak (Szymon Marciniak, Poljska/Nemačka), Onur Oskaja (Onur Özkaya, Turska) i Ljubinko Lazić (Srbija), nakon dvanaest godina, ispratila je publika u Srbiji krajem oktobra. Prvi koncert održan je 25. oktobra u sali Kulturnog centra Inđija, a poslednji 30. oktobra u Slovačkoj evangeličkoj crkvi u Staroj Pazovi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mr Ljubinko Lazić: Inspirativna priča o kontrabasu i tamburi, radu i ljubavi

  • PDF

Mr Ljubinko Lazić            Život umetnika je život bez kompromisa. Kod onih sa velikim slovo „U“, granice se potiru, a podređenost cilju podrazumeva. Zbog ličnog doživljaja savršenstva i veličanstvenog deljenja tog osećanja sa drugima. Mr Ljubinko Lazić je od najranijih dana bio svestan svoje neraskidive veze sa muzikom. Uporedo je pohađao Nižu muzičku školu „Isidor Bajić“ u Novom Sadu na Odseku kontabas, kod profesora Gorana Kerlete, kao redovan đak, i tamburu u Subotici, jer u „Bajiću“ tog odseka nije bilo, kao vanredni učenik profesorice Galine Subotin. Završio je istovremeno dva odseka, vredno radio i uživao u stalnim nastupima, po domovima penzionera, klubovima književnika, galerijama, tržnim centrima, oranizovanih od strane profesora, pripadnika „stare garde“, poput Anike Gavrila, Zime Čabe, kojih više nema i već pomenutog Gorana Kerlete, kao jedinog pravog puta kaljenja mladih muzičara.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ramiza Milkunić saradnji, muzici i pravim vrednostima

  • PDF

Ramiza Milkunić i Jovan Pejčić potpisali ugovor o saradnji Tamburice i Sevdalinke         Potpisivanje Protokola o saradnji novosadskog „Svetskog Tamburica fest-a„ i bosanskohercegovačkog Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ iz Tuzle, u avgustu ove godine, pobudilo je veliko interesovanje ljubitelja tradicionalne, izvorne muzike, čuvara i zaštitnika pravih vrednosti od zaborava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stvaralačka snaga tamburaškog pokreta - Decenija i po Svetskog tamburica festa

  • PDF

Tamburica fest priredio spektakl kakav Srbija do sada nike doživela            Bogat program „Tamburica festa“ 2022. nisu omeli ni varljivi vremenski uslovi koji su pratili ovaj jedinstven događaj, koji polako i brižljivo oblikuje identitet najvećeg vojvođanskog brenda. „Tamburica fest“ 2022 obilovao je novinama, od „selidbe“ u centar grada, mimo dosadašnje prakse održavanja na Petrovaradinskoj tvrđavi, pružio je publici, ljubiteljima tamburaške muzike nesvakidašnji doživljaj.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

SVETSKI A NAŠ - TAMBURICA FEST 2022.

  • PDF

Veliko finale ovogodišnje spektakularne Tamburice            Jubilarni, 15. po redu „Tamburica fest 2022“ završen je u nedelju uveče 21.avgusta na Trgu slobode spektakularnim koncertom „Tamburaške filharmonije“, u kojoj je prvi put u istoriji više od 200 izvođača iz 11 zemalja uz ovacije publike izvodilo dela čuvenih svetskih kompozitora. Ovogodišnji festival protekao je u slavljeničkom duhu a za četiri spektakularne večeri ljubitelji muzičke umetnosti i poštovaoci tradicije su uživali u premijeri dokumentarnog filma „Zaustavite Dunav i skazaljke stare“, na „Reviji mladih tamburaša“, tradicionalnom takmičenju orkestara iz pet zemalja i prvoj „Mondoviziji“, vokalnih solista iz 15 država, kao i koncertima simfonijsog orkestra „Johan Štraus“ iz Austrije i Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodina.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Delegacija Tamburica Festa na prijemu u ambasadi Republike Austrija

  • PDF

arin Traunmüller  i Jovan Pejčić            Ovogodišnji, jubilarni XV put po redu,  Svetski Tamburica Fest održava od 18. do 21. avgusta u centru Novog Sada na Trgu slobode. U bogatom četvorodnevnom programu će se pored takmičenja međunarodnih tamburaških sastava održati prvi put na svetu Tamburaška Mondovizija sa učesnicima iz 15 zemalja, Tamburaška Filharmonija koja broji 200 članova  i projekcija dugometražnog dokumentarnog filma o Tamburica Festu ,,Zaustavite Dunav i skazaljke stare“. Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo i svečani koncert čuvenog Ansambla „Johan Strauss“ iz Linca koji je ovogodišnji reprezent Republike Austrije, zemlje prijatelja Tamburica Fest-a 2022.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tamburica fest na jedinstven način predstavljen u Turskoj

  • PDF

Detalj sa svečanosti u Izmiru            Uvodno veče osme po redu smotre dokumentarnog filma, „Balkan panorama film festival“, koji se održava u turskom gradu Izmir, po svemu je proteklo u znaku našeg „Tamburica festa“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tamburaški spektakl za jubilej

  • PDF

Gradski tamburaški orkestar Branko Radičević Ruma             Na ovogodišnjem, jubilarnom, 15. po redu „Tamburica festu 2022“, koji će biti održan od 18. do 21. avgusta u centru Novog Sada, po prvi put u istoriji nastupiće Međunarodna tamburaška filharmonija sa više od 230 izvođača iz 15 zemalja sveta. To će, kako se očekuje, biti više od spektakla, s obzirom na činjenicu da se niko na planetarnom nivou nije usudio da upriliči grandiozni koncert tamburaša u tolikom obimu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Tamburica pod svoje okrilje pozvala mandolinu, balalajku, buzuki, gitaru...

  • PDF

Učesnici  6. Kongresa Svetske tamburaške asocijacije održanog u Novom Sadu            Minulog vikenda u amfiteatru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, održan je šesti Kongres Svetske tamburaške asocijacije. Na trodnevnom Kongresu odlučeno je da ta organizacija objedini sve srodne trzalačke instrumenta pa da na globalnom nivou doprinosi razvoju muziciranja na balalajki, buzukiju, gitari, mandolini… Po rečima dr Jovana Pejčića, predsednika STA, letvica je podignuta i činjenicom da je na stručnom skupu predočeno  12 naučnih, istraživačkih radova najeminentnijih stručnjaka iz Srbije, Austrije, Bugarske, Severne Makedonije, Hrvatske i Slovenije, koji su govorili o različitim segmentima tamburaške muzike.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com