Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back KULTURA MUZIKA

Muzika

Maestro Aleksandar Kojić: Opera je IN u svetu

  • PDF

Aleksandar KojićLjubav i ljubomora, patnja i praštanje, žudnja, prevara, bol, strast, čast, sve je to sadržano u najkompleksnijem muzičko-scenskom delu, nekada voljenoj, danas manje popularnoj i uvek prestižnoj - operi.
Srpsko narodno pozorište osnovano 1861. godine je tek 1920-te dobilo prvi operski ansambl. Novosađani su imali prilike da prvu operu u svom gradu vide 17. februara 1921. godine. Bio je to Verdijev Trubadur. Samo tri godine kasnije, 14. oktobra 1924. godine SNP-u je ukinuta Opera, a marta 1927. i Opereta, da bi ponovo bile ustanovljene jula 1947. godine, i 16. novembra izvedena premijera Travijate Đ. Verdija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Srpski novogodišnji koncert u Beču

  • PDF

Suzana Šuvaković-Savić proslaviće u Beču istovremeno i Srpsku Novu godinu i rođendanSPKD Prosvjeta Austrija treću godinu zaredom organizuje Srpski novogodišnji koncert u Beču, 14. januara 2014. godine u Svečanoj sali Magistrata u trećem okrugu.
Koncert je ovog puta posvećen tradicionalnoj srpskoj i evropskoj muzici. SPKD Prosvjeta Austrija želi da gostima predstavi deo srpskog muzičkog stvaralaštva i ukaže da muzika može, a i povezuje različite evropske kulture.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Žika Jelić: Godine nisu prepreka

  • PDF

Žika JelićSa više od 43 godine staža u YU grupi, sa 51. aktivnom godinom u svetu Rok’n’Roll-a i sa preko 70 godina životnog iskustva, Žika Jelić, bas gitarista, i, sa svojim bratom Dragim, srce i duša najstarijeg rock benda na ovim prostorima, ispunjava svoj davnašnji san, svirajući Lap Steel gitaru, populano nazvanu „havajku“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Suzana Šuvaković Savić opčinila publiku u Sava centru

  • PDF

Suzana Šuvaković Savić i Romolo TizanoNovogodišnji gala koncert u Sava centru, na čelu sa kraljicom klasične muzike u Srbiji, sopranom Suzanom Šuvaković Savić, protekao je veličanstveno baš kao što i dolikuje jednoj kraljici koja priređuje nezaboravne zabave koje svi pamte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zvuci gitare opčinili Valjevce

  • PDF

Virtuoz na gitari Stevan JovićMuzička škola "Živorad Grbić" je prva srednja muzička škola osnovana u Zapadnoj Srbiji. Tradicija duga preko 55 godina iznedrila je brojne talentovane muzičare, magistre i profesore muzike, umetnike izvođače, estradne muzičare. Škola je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija u gradu, a u Valjevu je promovisala umetnike poput Nemanje Radulovića, Janoša Balinta, Aleksandra Tasića, Laure Levai Aksin, Smiljke Isaković...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jubilarni Festival muzičkih društava Vojvodine za vikend u Rumi

  • PDF

 Sa jednog od prethodnih takmičenja u RumiJubilarni 50. Festival muzičkih društava Vojvodine biće održan 26. i 27. oktobra u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi.
Programom je predviđeno da u subotu, 26.10.2013. od 19,30 časova nastupe: Srpsko pevačko drušvo Ruma; Mešoviti hor "Tilina" SKUD "Heroj Janko Čmelik", Stara Pazova; Devojački hor "Prepodobni Rafailo Banatski", Zrenjanin; Mešoviti hor AKUD "Sonja Marinković", Novi Sad;

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Glas za EXIT festival

  • PDF

EXIT festival je i ove godine nominovan za najbolji evropski festival u okviru European festival awards, najznajčajnijeg evropskog festivalskog priznanja.
EXIT je jedini festival iz regiona Balkana koji je nominovan u najprestižnijoj kategoriji velikih festivala "Major Festivals", u kojoj su svi najbolji i najveći evropski festivali kao što su Tomorrowland, Roskilde i drugi. Ovo je šesta po redu nominacija za EXIT, koji svake godine publika izglasa u krug 10 najboljih evropskih festivala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

EXIT 2014.: Odbrojavanje je počelo

  • PDF

Najposećeniji koncert benda The ProdigyKada se festival završi, i pre nego što krenemo u pripremu narednog festivala, mi razmenimo emocije, saberemo utiske ali još nešto.... Pre kratkog odmora, evo nekoliko brojki vezanih za ovogodišnje izdanje EXIT R:Evolucije.
EXIT festival 2013 spremao se 225 dana u godini, sa koncertom CeeLo Greena u Novom Sadu trajao je 6 noći, i oko 65 sati.
Ostvarena je poseta od preko 200.000 ljudi, koji su stigli iz čak 60 država sa 6 kontinenata, i koji su pričali na preko 40 jezika.
Najmlađi posetilac imao je 18 meseci, a najstariji 72 godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

EXIT: Mesto susreta, divljenja, ljubavi, radosti, ali i nade

  • PDF

Sa štanda Fakulteta tehničkih nauka u Novom SaduOvogodišnji EXIT je pored muzičkih zvezda i rekordne posećenosti obeležila i snažna društvena kampanja. EXIT je tako okupio vrhunske svetske eksperte iz oblasti brendiranja, organizacije festivala, produkcije u oblasti kreativnih industrija i uz snagu svoga brenda uticao na javno mnjenje i donosioce odluka u tri ključna segmenta svoga delovanja: 1. brendiranje zemlje, 2. promocija pozitivnih uzora za mlade i 3. regionalno povezivanje kroz kreativne industrije i turizam.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

EXIT R:Evolucija 2013. oborila sve dosadašnje rekorde

  • PDF

Nick CaveOvogodišnje izdanje EXIT festivala ostaće upamćeno kao najuspešnije u njegovoj istoriji. Ostvarena je poseta od oko 200.000 ljudi, što je istorijski maksimum i porast od čak 40% u odnosu na prošlu godinu. Uz nastup CeeLo Green-a i uvodnih žurki zagrevanja, ta brojka se penje na preko 250.000 ljudi, što je do sada nezabeležen rezultat u istoriji EXIT festivala.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com