Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA IZLOŽBE

Izložbe

Stanko Rodić, umetnik bez ostatka

  • PDF

Stanko RodićStanko Rodić je prevalio put od rodnog Drvara, preko Opatije, Rijeke i Krškog, do Novog Sada, od diplome mašinskog inženjera, kojom je ispoštovao želju roditelja, do slikara, čime je ispoštovao sebe. Iza sebe ima 21 samostalnu izložbu i 50-tak grupnih, što u zemlji, što u inostranstvu (Austrija, Rumunija, Mađarska).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Đorđe Bujnović: Ljubav je večita inspiracija

  • PDF

Đorđe Bujnović, slikar sa čijih slika mirišu dunje„Slikari mogu da promene svet. Mi, slikari smo vanzemaljci i potpuno drugačije gledamo na svet, ljude, na prirodu, na travu i cveće, nego sav drugi, normalan svet.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radionica duše Ljiljane Milovanović Vorgić

  • PDF

Ljiljana Milovanović VorgićMogu da zamisle da su livade crvene, reke jarkožute, a trava plava. Gradovi kao i priroda mogu da imaju svoju maštu, i prepoznati je, privilegija je umetnika, slikara posebno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milan Radaković: Život u bojama ravnice

  • PDF

Milan RadakovićMilan Radaković je Dinarac, rođen i odrastao u Vojvodini, i slikar je Vojvodine, koju, verovatno zbog gena svojih predaka, vidi drugačije „u nekim sitnim detaljima“.
Vojvodina je večita inspiracija: i njene oranice, plavetnilo neba, zemlja, iz koje crpimo život i bitisanje, vojvođanski kanali i druge vode, kal, put, sneg, sve to daje neku mirnoću, ali ne i depresiju, kako to mnogi pogrešno tumače. U njegovim slikama ovekovečeni su krajolici oko njegovog rodnog Bačkog Gračaca, Sombora i Apatina, ka kojima danas najčešće gravitira.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Stanislava Bodiroga: Žene su najveća inspiracija i nema ničeg lepšeg od lepe žene

  • PDF

Stanislava BodirogaStanislava Bodiroga bila je učesnica drugog saziva likovne kolonije porodice Miljević, koja je od 16.-19. oktobra organizovana u etno domaćinstvu i vinariji „Podrum Miljević“ u Starim Ledincima, pozvana od selektora, akademskog slikara iz Novog Sada, Branislava Boškovića.
Stanislava Bodiroga živi i radi u Bačkoj Palanci. Slikarstvo je njena velika ljubav od ranog detinjstva, ali završila je učiteljski fakultet i tek kada se zaposlila u OŠ za decu sa posebnim potrebama “Heroj Pinki” u Bačkoj Palanci, koja takođe organizuje likovne susrete, “primetili” su je slikari iz ULS “Petar Tomić” iz Bačke Palanke, i od 2009- godine postala je njihov član. Od tada Stanislava redovno učestvuje na likovnim kolonijama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Promocija vitezova i vila na likovnoj koloniji u Podrumu Miljević

  • PDF

Zdravica Milana Milića JagodinskogDrugi deo drugog saziva kolonije Podrum „Miljević“, koji je održan od 16.-19. oktobra u Starim Ledincima, bio je jedinstven po nekoliko stvari.
Prva je ta što je umesto selektora, ova kolonija imala direktora, akademskog slikara Branislava Boškovića, koji je autoritativno i sa puno pažnje, vodio, kanalisao i iskusno pratio sve aktivnosti učesnika.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Slike Save Šumanovića viđene objektivom majstora fotografije

  • PDF

Majstor fotografije Željko Škrbić (desno) u društvu Save GraorcaEpilog ideje gospodina Roberta Čobana da deset fotografa, prema svom senzibilitetu, izaberu deset slika iz zbirke od 417 slika velikog umenika Save Šumanovića, koje se nalaze u Galeriji „Sava Šumanović“ u Šidu, bila je izložba „Jedan slikar, 10 fotografa, 20 umetničkih dela“. Veliki uspeh ovog projekta, bilo je okupljanje velikog broja gostiju iz Beograda i Novog Sada, koje je u petak, 12. septembra, kao domaćin ugostila Galerija slika „Sava Šumanović“ i Color Press Group.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vizelni projekat o vojvođanskoj multinacionalnosti i multikulturalnosti Baneta Radoševića

  • PDF

Prof. Miroslav Mušić, Bane Radošević i Mato Groznica-Ako neko nekada nije čuo za Vojvodinu, ili ako kojim slučajem ne zna šta je Vojvodina, bilo bi dovoljno da jednom dođe u Vojvodinu na ovakav jedan događaj i biće mu sasvim jasno. Večeras smo ovde da bi i sebe i druge podsetili na to - rekao je Mato Groznica, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice, otvarajući izložbu pod nazivom “Vojvodina - rasadnik multinacionalnosti i multikulturalnosti”, autora Branislava Baneta Radoševića, osnivača i direktora Galerije ITD, u utorak, 9. dana, devetog meseca u godini, u 19.09. časova, ispred ITD Galerije (Institut za transfuziju dizajna), na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz veliki broj prijatelja i zvanica.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Putujuća izložba fotografija ARLEMM-umetnički karavan na Gradskom trgu Požega

  • PDF

Sa otvaranja izložbe u PozegiPrelep ambijent Gradskog trga u Požegi postao je galerija pod vedrim nebom na kome je u nedelju 29. juna otvorena putujuća izložba fotografija „ARLEMM– umetnički karavan”. Ovakvo opredeljenje za otvoren prostor na kome se stanovništvu i posetiocima Požege podržava stavove pokretača ove muzičke manifestacije u Arilju, i kako je napisano u časopisu ARLEMM-a, njihovu „želju da muzika postane globalna i duboka realnost u zemlji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Kraljevski namesnici 1934-1941 u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima

  • PDF

Detalj sa izložbePovodom otvaranja izložbe Kraljevski namesnici 1934-1941., o trojici kraljevskih namesnika: knezu Pavlu Karađorđeviću, dr Radenku Stankoviću i dr Ivi Peroviću, autorke mr Gordane Petković višeg kustosa-istoričara, u sredu, 11. juna, u svečanoj Sali Patrijaršijskog dvora u Sremskim Karlovcima, priređena je prigodna svečanost.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com