Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE NAJAVA

Najava

Velikogospojinski dani – deset, devet, osam…

  • PDF

Sada već tradicionalni Velikogospojinski dani, godinama važe za istinski vojvođanski brend. Novi Bečej je u ovoj proslavi spojio različita novobečejska kulturno-zabavna dešavanja: tradicionalno i moderno, kulturu i sport, prošlost i vremena koja dolaze – gradsku slavu i današnje zvezde. Stvorili smo zabavu za sve generacije.
Oni koji su nas ranije posećivali, znaju da na Velikogospojinskim danima ima ponečeg za svakoga: nastupi na Paradi konjskih zaprega, takmičenje u kuvanju riblje čorbe, programi za decu u Dečijoj ulici i Avliji zabavliji, Vinska ulica, takmičenje tamburaških bandi, Etno bazar ili atraktivni pop koncerti.
Trudili smo se da ove godine program bude još kvalitetniji i raznovrsniji, pa smo pripremili i različite kulturne i muzičke sadržaje, sportska takmičenja, dečije programe... Sve što je potrebno za odličan provod! Svi događaji odvijaju se u ambijentu prelepog Tiskog keja, u Domu kulture, Biblioteci, sportskoj hali, na letnjoj pozornici, u okrilju starog manastira na Tisi ili na prostorima uz reku.
Nedostajete samo Vi!


 Dobrodošli!

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vikend na Ljubavnom ostrvu

  • PDF

Krstarenje Dunavom, najlepšom rekom Evrope je nešto što se ne zaboravlja, a uvek može da se ponovi. Kažu da je gledanje u tzv. “crveno sunce” u smiraj dana, lekovito, za zdravlje i čovekovu energije, nešto poput punjenja akumulatora. A sve to je još intenzivnije, na Ćirinom katamaranu, gde vas, što bi vinogradari rekli, greju dva sunca, jedno se neba, a drugo sa vode. Ova romantična plovidba, koliko god da sam puta na njoj bio, uvek se, nakon zalaska sunca, završavala spontanim uzdasima, a potom i dugotrajnim aplaouzom.
Upravo na takav doživljaj, poziva zainteresovane i ovog vikenda, 18. i 19. avgusta, “Dunavski rafting”, a naravno i narednih nedelja, da dođu i prepuste se uživanju, potpunom pražnjenju od svakodnevnog stresa i napetosti. Na programu je uobičajena ponuda - krstarenja rekom na katamaranu „Plivajuće ostrvo“ i rekreativno veslanje u kanuima i kajacima, interesantnija tim pre, što je glavni cilj “Ljubavno ostrvo”, nazvano tako, s razlogom.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Bogat program Šidskog kulturnog leta

  • PDF

Jasmina LatasJasmina Latas direktorka koju smo sreli na Zlatiboru, kao gosta Zlatiborskog kulturnog leta sa svojim štićenicima KUD     u vrlo posećenom i toplo primljenom nastupu.

Tradicionalno, od 1. do 19. avgusta, održava se Šidsko kulturno leto. Manifestacija koja je ustanovu Kulturno-obrazovni centar dovela do najvišeg rejtinga u ogranizaciji ovakvog tipa manifestacija u okolini, po kojoj su postali poznati širom Vojvodine.

-Mediji iz Vojvodine nas sve više i više pozivaju da promovišemo naše kulturno leto, a to je verovatno znak da je ono dobrog kvaliteta – uz osmeh kaže direktorka Kulturno-obrazovnog centra iz Šida Jasmina Latas. - Ekipa Kulturno-obrazovnog centra je svih devetnaest dana trajanja festivala dostupna publici, Šiđanima, ali i svim onim ljudima dobre volje koji odvoje vreme da dođu u naš lep grad i da provedu svoje slobodno vreme na nekom od naših programa. Kao i svake godine program je usklađen sa ciljem manifestacije da zadovolji sve ukuse i uzraste i da ponudi brojne programe kao što su koncerti pop, rock i narodne muzike, Dan vina, u kojem se uz zvuke tambure mogu degustirati najbolja vina sa teritorije Vojvodine, Etno dan, na kojem pokazujemo kulturnu baštinu i tradiciju naroda i narodnosti naseljenih u našem gradu. Pored toga, tu su i sportska dešavanja na bazenima Posejdon Inn-a, prvi put Međunarodna revija paradnih zaprega koja se održava na fudbalskom stadionu „Jednota“ u Šidu, tzv. „Fijakerijada“. Međunarodni festival folklora - Srem folk fest, je koji se svake godine održava u Sremskoj Mitrovici, će nam po tradiciji, i ove godine podariti gostovanje jednog od najboljih ansambala sa tog festivala i prirediti koncert u našem gradu. Ove godine će to  biti ansambli iz Turske i Bugarske.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Lažijada u Drlačama, ko slaže bolje, biće nagrađen

  • PDF

Dvadesetu godinu za redom Mesna zajednica Drlače i Udruženje lažova Drlače, opština Ljubovija, organizuju "Lažijadu" u Drlačama 9. avgusta. Program počinje u 17:00 časova. Ova neobična manifestacija obuhvata nadmetanje u:
- lažima,
-nošenju sopstvene žene na 50 m (nagrada je pečeno prase),

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Sedmi festival etno stvaralaštva ETNOS u Bečeju

  • PDF

Sedmi festival etno stvaralaštva „ETNOS“ održaće se od 3-5. avgusta 2012. godine na Zelenom korzou, u blizini reke Tise u Bečeju. Organizator festivala je udruženje građana „Biber“ u saradnji sa Opštinom Bečej.
Program ovogodišnjeg festivala ponudiće ljubiteljima tradicije šarenoliku lepezu aktivnosti. Tokom tri dana na bečejskom šetalištu biće postavljene dve izložbe: Vredne ruke i Izložba ručno pravljenog nakita u okviru koje će svoje radove izložiti rukotvorci i stare zanatlije iz cele Srbije. Prvog dana festivala posetiocima će se predstaviti i bečejske pekare u okviru Izložbe hleba.
 Kreativne radionice (tkanje, pustovanje, duborez, izrada predmeta od gline, dekupaž i heklanje) održavaće se svakog dana u terminu od 17.00 – 19.00 časova.
U okviru modne revije „Etno shik“ svetlost dana ugledaće „Biber“ kolekcija. Pamuk, lan , srpsko i tetra platno su materijali od kojih je ova odevna kolekcija šivena. Pored ovih modela kolekciju će upotpuniti unikatni nakit, šeširi i tašne koji su napravili članovi sekcije rukotvoraca udruženja i učesnici izložbe Vredne ruke. Ovogodišnju reviju će otvoriti male manekenke iz vrtića „Labud Pejović“ iz Bečeja koje će prikazati deo modela modne revije koja je održana u ovom vrtiću prvom polovinom ove godine. Naime, u okviru radinica veza koje je organizovao ovaj vrtić, mlade mame su od novembra 2011. do aprila 2012. godine savladale tehniku veza . Steknuto umeće primenule su na haljinicama i košuljama koje su na modnoj reviji prikazali njihovi mališani.
Po završetku revije biće organizovana degustacija KUGLOFA - najstarijeg modeliranog kolača na svetu i tradicionalne hrane Podunavskih Švaba.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Velikogospojinski dani u Novom Bečeju, sedmi put

  • PDF

Tradicionalna manifestacija ''Velikogospojinski dani'' biće održana od 23. do 27. avgusta u Novom Bečeju pod sloganom ''Za neku novu ljubav'', uz bogat takmičarski i muzički program.
Program će početi takmičenjem u kuvanju riblje čorbe, potom takmičenjem tamburaških orkestara, pa sledi revijalni nastup orkestra Radio televizije. Petak je rezervisan za nastup hrvatskih pevača Jelene Rozge i Tonija Cetinskog. U subotu, 25. i nedelju 26. avgusta, biće organizovani Etno bazar, Dečija ulica, Vinska ulica, takmičenje u ribolovu ''Velikogospojinska bućka'', a zatim i teniski turnir. U večernjim satima biće održan koncert grupe ''Van Gog'' i benda ''Omega'', a u nedelju Lepe Brene.
Po sedmi put organizatori manifestacije Velikogospojinski dani dočekaće goste sa umivenim gradom, odličnim raznolikim programom i u najboljem raspoloženju koje nepogrešivo šire na sve koji se odluče da im se pridruže. Sada već svi znaju - najbolja zabava i provod preko leta su u Novom Bečeju posebno tokom Velikogospojinskih dana. Mnogi ljubitelji dobre zabave upućuju se krajem avgusta u ovu pitomu vojvođansku varošicu, krećući logikom: „ Kada je dobro Severini, Zdravku Čoliću, Vladi Georgijevu, Loši i drugim zvezdama naše scene što ne bi i mi proverili šta to ima Novi Bečej.“ A ima svega! Za svakog po nešto, ali lepo!
Vešto kombinujući spoj tradicionalmnog i modernog u programu koji je namenjen svim generacijama uz besprekornu organizaciju Velikogospojinski dani su se svojim kvalitetom nametnuli kao jedna od najboljih menifestacija u Srbiji, za šta su organizatori dobili i najprestižnija priznanja: Turistički cvet, Priznanje kolega organizatora turističkih manifestacija i još mnoge druge. Ali najveće priznanje ipak je pohvala publike koja iz godine u godinu dolazi u sve većem broju. U grad koji ima samo 14 hiljada stanovnika za 4 dana manifestacije Velikogospojinski dani dođe oko 180 hiljada ljudi, a ipak ne bude neprijatne gužve i do sada nikada nije bilo nikakvih incidenata.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zvonko Bogdan na Rumfestu 2012.

  • PDF

Zvonko BogdanGlavni  gradski trg u Rumi 2. avgusta biće mesto lepog, zanimljivog, sadržajnog i veselog događanja, zahvaljujući  naporima Turističkoj organizaciji opštine, koja  je uspela da po  drugi u tom terminu priredi „Rumfest“,  manifestaciju posvećenu  vinu, hrani, rukotvorinama iz domaće radinosti i vojvođanskoj pesmi.

Za tu priliku,  na centralnom gradskom trgu, koji u ove letnje večeri  vrvi od   Rumljana i brojnih gostiju, biće postavljena prava Vinska ulica u kojoj će se sa  svojim pitkim proizvodima od različitih sorti grožđa  predstaviti vinari sa južnih i severnih padina  Fruške gore, koje je još u  III.  veku rimski car Prob prepoznao kao plodno vinogorje i na njima zasadio prvu  vinovu lozu.
Sremskim proizvođačima - Podrum Ačanski iz Banoštora, Radojčić iz Čerevića, Vinariji Adžić iz Čortanovaca, Kiš i Aleks iz Sremskih Karlovaca. Mačkov podrum iz Iriga, Vinat iz Erdevika, Plantaže Grofa Rofonci sa Bisernog ostrva, Žabić iz Beočina,  pridružiće se Vinoteka Medijana iz Novog Sada, organizatori Dana vina u Rivici, kao i Vinarija Antić iz Orahovca, ali i najpoznatiji  ovdašnji proizvođači  mesnih i sličnih đakonija  karakterističnih za ovo podneblje - Klanica Radić, Mesopromet, Riblji restoran Konoba iz Rume, SRP Zasavica, Turijska kobasicijada, Agrospona i Sredarski sir iz Novog Sada, kao i Kurtos kolači iz Srbobrana, zaduženi da posetiocima  obezbede tu neophodnu podlogu  pred degustaciju kvalitetnih vina. Predviđeno je da druženje u Vinskoj ulici i na Bazaru kreativnosti, na kome će se predstaviti oko 40 izlačača iz čitave Srbije, učesnici Manifestacija Rumski bazar kreativnosti – u organizaciji Regionalne ženske inicijative Panonka iz Rume, te Gerontološkog centra Srem iz Rume, trajaće od kasnih prepodnevnih pa do ponoćnih sati 2. avgusta.
Svečano  otvaranje „Rumfesta“  zakazano je za 19 časova i 30 minuta. U tom činu učestvovaće i predstavnici Udruženja Evropski vinski vitezovi  „Sveti Georgije“ iz Novog Sada, koji na najbolji mogući način neguju vinsku kulturu i promovišu vino, ali i umerenost pijenja božanskog napitka. Poseban dodatak na užitak, koji će posetiocima ponuditi brojni izlagači, biće koncert  Zvonka Bogdana i njegovih tamburaša sa pesmama  koje tako dobro idu uz raznovrsnu ponudu „Rumfesta“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Youth Fair - Prvi festival omladinskog turizma od danas u Novom Sadu

  • PDF

Prvi sajam regionalnog omladinskog turizma će svečano biti otvaren u utorak, 10. jula sa početkom od 19:45 časova, prigodnom svečanošću u Sali Gradske kuće u Novom Sadu. Povodom svečanog otvaranja ove manifestacije govoriće prof. dr Goran Petković, Državni sekretar za turizam, MERR; prof. dr Goran Pitić, Predsednik UO Societe generale banke i potpredsednik UO Saveta stranih investitora; prof. dr Miroslav Vesković, rektor UNS i MSc Dušan Kovačević, osnivač EXIT festivala.
Nakon zvaničnog otvaranja Youth Fair-a, program se seli na Trg Slobode, gde će, te večeri, u okviru programa Get EXITed, nastupiti čuvena grupa Van Gogh uz ska bendove Mamurlook (Novi Sad) i Proces (Niš).
 U cilju upoznavanja što većeg broja mladih ljudi sa interesantnim destinacijama i festivalima širom regiona, sajam će okupiti najvažnije predstavnike industrije zabave i turističke privrede iz regiona Zapadnog Balkana, kao što su festivali EXIT (Novi Sad), Papaya (Hrvatska- jedan od najatraktivnijih evropskih klubova, poznatiji kao jadranska Ibica), Beerfest (Beograd), White sensation (Beograd) i brojne turističke organizacije- Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Niša (zajedno sa festivalom Nišvil), Turistička organizacija Crne Gore i mnoge druge.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Interfest 2012. – sve je spremno za najveću vinsku smotru

  • PDF

Organizatori Interfesta 2012. su tokom prethodnih meseci imali pune ruke posla. Medijska promocija najveće vinske smotre u Srbiji, a verovatno i u regionu, ispraćena je sa više konferencija za novinare, od kojih je završna bila 4. jula u prostorijama Turističke organizacije Grada Novog Sada, koja posebno podržava i promoviše vinski turizam i vinske manifestacije. Tom prilikom najavljeno je da će od 5-7. jula na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu, svoje proizvode predstaviti 120 vinarija iz zemlje i inostranstva, a prvi put biće predstavljena i vina tzv. „novog sveta“ iz Australije, Južne Afrike i Latinske Amerike. Biće tu i vinari iz Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Španije, Italije, Portugalije...
Ono što posebno raduje je nastup srpskih vinara koji dolaze iz gotovo svih krajeva zemlje. Tako će se uz čuvena fruškogorska vina, ovde moći da probaju i „vina sa peska“ i ona koja su sa zemljanih terena sa Palića i Hajdukova, negotinska vina, vina sa juga Srbije...

Kako vino ne ide bez hrane, na ovogodišnjem Interfestu naći će se i proizvođači hrane, a akcenat je stavljen na mediteransku hranu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Noć istraživača , prilika za zaljubljivanje u nauku

  • PDF

altEvropski projekat NOĆ ISTRAŽIVAČA 2012 održaće se u petak, 28. septembra 2012. godine u Novom Sadu, Beogradu, Zrenjaninu, Nišu i mnogim drugim mestima u Srbiji, u organizaciji Fakulteta tehničkih nauka, Prirodno-matematičkog fakulteta, Kreativno edukativnog centra, Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu, Centra za promociju nauke, Festivala nauke i Instituta "Mihajlo Pupin".
Noć istraživača predstavlja najveću i najzabavniju promociju nauke i naučnika na svetu, namenjenu populaciji svih starosnih doba i obrazovnih profila. To je jednodnevni spektakl koji se na isti dan održava u celoj Evropi. Ovaj projekat se realizuje kroz 7. Okvirni program EU (FP7) i predstavlja edukativno-zabavnu promociju rada i života naučnika. Organizatori Noći istraživača POZIVAJU istraživače i naučnike iz Novog Sada, Vojvodine i cele Srbije da uzmu aktivno učešće u NOĆI ISTRAŽIVAČA 2012, koja će se održati 28. septembra ove godine.
 Ove godine, lajt motiv Noći istraživača je "zaljubljivanje u nauku" i zato se pozivaju istraživači i naučnici da uzmu aktivno učešće i prijave svoje nove, kreativne i interaktivne radionice koje će posetiocima približiti globalne izazove i druge naučne koncepte.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com