Wed10042023

Poslednja izmena:11:58:31 AM

Hrana

Mlekara Farmer - radionica u kojoj nastaju kvalitetni, ukusni sirevi

  • PDF

Zorica Radišić            Čuruška radionica za izradu sira „Farmer“ nudi ukusne sireve od prvoklasnog mleka: gauda, parmezan, mocarela, halumi, rolovani sir, meke sireve, sitan sir... Ovo ugledno poljoprivredno gazdinstvo primer je kako ulaganje u sopstveno znanje, radom i trudom može započeti ili nadograditi postojeći biznis i ostvariti vrednost i otvoriti novu perspektivu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zalogaj juga je sinonim za kvalitet, zdravlje i uživanje

  • PDF

Aleksandra Milošević sa mladim gastronomima Niša            Udruženja ugostitelja i turističkih poslenika „Zoran Mirašević“ Niš (UUTP) svoju svestranu aktivnost usmerava ka promociji turističkih vrednosti i gastronomske ponude juga Srbije, obogaćujući je, čineći je poželjnom destinacijom. U južnim delovima naše zemlje se uvek jelo dobro, ukusno i obimno. Da bi se turistima ponudio jedinstven kvalitet, od namirnica do usluge, pobrinulo se UUTP, koje aktivno radi na popularizaciji struke, unapređenju i promociji turizma i izvornih vrednosti destinacije, te stvaranju uslova za aktiviranje ugostiteljskih i turističkih resursa na teritoriji grada Niša i regiona.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Niste posetili Niš ako niste probali gradski brend - burek

  • PDF

Bratislav Vukadinović            Niški region, koji obuhvata Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, slovi za mesto gde se jedu najbolji hleb i peciva. Niški burek pak nosi epitet veličanstvenog i ukusom neprevaziđenog. Majstorstvo niških pekara je sigurno jedan od bitnih faktora za tu odrednicu, kao i mesto grada na raskrsnici puteva i uticaja. Jedan od najvažnijih je sirovina, zapravo sir sa kojeg se ne „skida“ kajmak, po čemu su poznati proizvođači iz užičkog, rudničkog, kruševačkog i čačanskog kraja, ali ne i Niša.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Radaljac Company d. o. o.: Imidž izgrađen kvalitetom

  • PDF

Zorica Vasković            Jedan od pravih bisera na niski zanatskih proizvoda koji su Lozničani posvojili kao vrhunski proizvod je pekara, poslastičarnica, restoran „Perla“, Radaljac Company d. o. o., koja je kvalitetom svojih proizvoda postavila visoke standarde u ovoj delatnosti.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Temerinski kolač Sanje Trbojević

  • PDF

Sanja Trbojević            Mada su mnogi pokušavali, niko nikada do kraja nije otkrio metafiziku slatkiša, njihov uticaj na raspoloženje koje izaziva sjaj u očima i osmeh. Kažu da devet od deset ljudi priznaju da uživaju u konzumiranju poslastica, dok deseti uvek laže.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dragan Vukotić: Vojvođanskoj hrani je teško odoleti

  • PDF

Dragan Vukota Vukotić            Bitno se najesti dobre hrane. Mapa mesta u kojima se od novembra do februara, u Vojvodini održavaju svinjokolji, disnotori, ili disnatori po banatski, je sve popunjenija. Jedno od najatraktinijih mesta za ovu manifestaciju, koju ovde nazivaju zabijačka, odnosno Salašarski svinjokolj, je Salaš 137 na Čeneju, od pre dve decenije, možda i začetnik ovakve prakse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Veliki sirevi Sardinije - 1927 u Novom Sadu

  • PDF

Sa degustacije Veliki sirevi Sardinije u restoranu Korpa Deli Market& Bistrou Novom Sadu            Ovo je priča o složnom radu i zajedničkim ciljevima porodice Mannoni, koja je od čivara stada - pastira, tokom jednog veka prerasla u vrhunskog proizvođača Pecorino sireva.     Prisustvo nesvakidašnjem događaju „Grandi Formaggi Sardi Dal 1927“ (Veliki sirevi Sardinije od 1927.), u restoranu Korpa Deli Market& Bistro (Veselina Masleše 2, Novi Sad) bila je privilegija jer, u centru je bio biznis porodice Mannoni, koji je svaka od pet prethodnih generacija kumulativno nadograđivala, i danas je jedan od perspektive razvoja ovog kraja. Pre svega kvalitetom 35 vrsta PECORINO sireva od čistog ovčjeg mleka. U preradi 12 miliona litara mleka od autohtone rase sardijske ovce, na godišnjem nivou, učestvuje 50 radnika, koji na tradicionalan način, ručno, proizvode „jedan od najboljih sireva od ovčjeg mleka u celoj Italiji, izrazito orašastog mirisa, delikatnim zemljanim ukusima i beskonačno malim mrljama krustala soli, Pecorino Sardo je velkovima simbol Sardinije - i to s razlogom“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gurmanski ručak je najbolji imidž Vojvodine

  • PDF

Kuvari Vojvođanski ručak 2021. i 2022.            Pored brojnih specifičnosti prostora dinamične kulture i prošlosti koja seže do samih početaka ove civilizacije, sasvim je neopravdano da Vojvodina nije u žiži svetskih trendova, kao što je gastronomija. Kako bi ispravili taj propust, Turistička organizacija Vojvodine, uz podršku Pokrajinske vlade i Privredne komore Vojvodine, pokrenula je gastro-turističku kapmanju: Vojvođanski ručak - Neodoljivi ukusi ravnice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aqua Doria otvorila sezonu svinjokolja u Vojvodini

  • PDF

Proslavljena još jedna uspešna godina Čarde Aqua Doria            Raskoš gastro ponude Čarde Aqua Doria sastoji se u sveobuhvatnosti namirnica, njihovoj smeloj kombinaciji, izuzetnom ukusu, uz veliki trud majstora kihinje da sve to i vrhunski izgleda, a zašto je to tako, objašnjenje je jednostavno. Smeštena na obali Dunava, i nazivom čarda, orijentisana je na riblje specijalitete, ali na granici Bačke i Srema, Novog Sada i Petrovaradina, jelovnik se širi, a obaveza ispunjenja „jela sa terena“ podrazumeva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gastro ponuda poslednje evropske peščare

  • PDF

Sa promocije na Roglju 2022            „Pre i posle jela, treba dobro jesti“ poruka je jedinstvenog svojezičnog (srp.-engl,) kuvara: „Ukusi Deliblatske peščare - Gastronomsko nasleđe“ (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, 2022). Sve što jedan turista iz Vojvodine i Srbije, treba da zna, vidi, doživi, a vezano je za Deliblatsku peščaru, nalazi se na 130 bogato ilustrovanih strana, i sa tekstom koji podstiče na pakovanje i kretanje na put ka ovoj destinaciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com