Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Hrana

Veliki sirevi Sardinije - 1927 u Novom Sadu

  • PDF

Sa degustacije Veliki sirevi Sardinije u restoranu Korpa Deli Market& Bistrou Novom Sadu            Ovo je priča o složnom radu i zajedničkim ciljevima porodice Mannoni, koja je od čivara stada - pastira, tokom jednog veka prerasla u vrhunskog proizvođača Pecorino sireva.     Prisustvo nesvakidašnjem događaju „Grandi Formaggi Sardi Dal 1927“ (Veliki sirevi Sardinije od 1927.), u restoranu Korpa Deli Market& Bistro (Veselina Masleše 2, Novi Sad) bila je privilegija jer, u centru je bio biznis porodice Mannoni, koji je svaka od pet prethodnih generacija kumulativno nadograđivala, i danas je jedan od perspektive razvoja ovog kraja. Pre svega kvalitetom 35 vrsta PECORINO sireva od čistog ovčjeg mleka. U preradi 12 miliona litara mleka od autohtone rase sardijske ovce, na godišnjem nivou, učestvuje 50 radnika, koji na tradicionalan način, ručno, proizvode „jedan od najboljih sireva od ovčjeg mleka u celoj Italiji, izrazito orašastog mirisa, delikatnim zemljanim ukusima i beskonačno malim mrljama krustala soli, Pecorino Sardo je velkovima simbol Sardinije - i to s razlogom“.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gurmanski ručak je najbolji imidž Vojvodine

  • PDF

Kuvari Vojvođanski ručak 2021. i 2022.            Pored brojnih specifičnosti prostora dinamične kulture i prošlosti koja seže do samih početaka ove civilizacije, sasvim je neopravdano da Vojvodina nije u žiži svetskih trendova, kao što je gastronomija. Kako bi ispravili taj propust, Turistička organizacija Vojvodine, uz podršku Pokrajinske vlade i Privredne komore Vojvodine, pokrenula je gastro-turističku kapmanju: Vojvođanski ručak - Neodoljivi ukusi ravnice.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aqua Doria otvorila sezonu svinjokolja u Vojvodini

  • PDF

Proslavljena još jedna uspešna godina Čarde Aqua Doria            Raskoš gastro ponude Čarde Aqua Doria sastoji se u sveobuhvatnosti namirnica, njihovoj smeloj kombinaciji, izuzetnom ukusu, uz veliki trud majstora kihinje da sve to i vrhunski izgleda, a zašto je to tako, objašnjenje je jednostavno. Smeštena na obali Dunava, i nazivom čarda, orijentisana je na riblje specijalitete, ali na granici Bačke i Srema, Novog Sada i Petrovaradina, jelovnik se širi, a obaveza ispunjenja „jela sa terena“ podrazumeva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Gastro ponuda poslednje evropske peščare

  • PDF

Sa promocije na Roglju 2022            „Pre i posle jela, treba dobro jesti“ poruka je jedinstvenog svojezičnog (srp.-engl,) kuvara: „Ukusi Deliblatske peščare - Gastronomsko nasleđe“ (Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, 2022). Sve što jedan turista iz Vojvodine i Srbije, treba da zna, vidi, doživi, a vezano je za Deliblatsku peščaru, nalazi se na 130 bogato ilustrovanih strana, i sa tekstom koji podstiče na pakovanje i kretanje na put ka ovoj destinaciji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

FOOD TALK 2022. Konferencija: Ono si što jedeš

  • PDF

Sa jednog od panela            Na Salašu 137 na Čeneju, održana je jubilarna deseta po redu Regionalna konferencija posvećena hrani i vinu „Food Talk“ pod sloganom „Ono si šta jedeš“. Konferenciju je organizovalo Udruženje građana The Best Fest uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i partnersku podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Grada Novog Sada - Gradske uprave za privredu, kompanije Imlek i Gold drink sa brendom VODAVODA I Gorki list.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ajvar koji se piše velikim slovima - LESKOVAČKI AJVAR

  • PDF

Goran Jović            Leskovac je grad sa najvećim brojem brendiranih proizvoda - četiri na nacionalnom nivou potvrđena od strane Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije... Pored LESKOVAČKOG DOMAĆEG AJVARA, LESKOVAČKOG ROŠTILJ MESA i LESKOVAČKE SPŽE, u završnoj fazi je zaštita LESKOVAČKE LJUTENICE, tu je i preko 70 drugih proizvoda sa oznakom geografskog porekla na nacionalnom nivou, i iz dana u dan ih je sve više. Od drugih, LESKOVAČKI AJVAR se izdvaja kao jedinstven brend - nosilac međunarodne zaštite, potvrđene Lisabonskim sporazumom o međunarodnoj zaštiti imena porekla proizvoda, uz još dva proizvoda iz Republike Srbije: aromatizovano vino „Bermet“ i Homoljski med.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Medonosni suncokret

  • PDF

Mirko Gvojić            U mnogim kulturama suncokret je smatran simbolom Boga Sunca. Čitav milenijum pre nove ere američki Indijanci su ga koristili u ishrani, mleli njegove semenke u brašno, dodavali u hleb i pravili ulje. Za njih je suncokret bio simbol svetlosti i plodnosti, a njegova boja oličenje vitalnosti i energije. Početkom XVI veka suncokret su iz Perua i Meksika u Evropu doneli španski misionari, a prvi cvetovi suncokreta su procvetali u madridskim botaničkim baštama kao ukrasne biljke. Godine 1830. u južnom delu Rusije, u Saratovu prvi put je u ovom delu sveta iz semena suncokreta isceđeno ulje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Marko Bojin: Osim investicija uz Nestlé i novi koncept proizvodnje

  • PDF

Marko Bojin            Prilikom okupljanja agro novinara u Kanjiži povodom predstavljanja projekta regenerativne poljoprivrede kompanija Nestlé je uključila lokalne proizvođače povrća, koji za cilj ima očuvanje i obnavljanje poljoprivrednog zemljišta i njegovog ekosistema. U ime podrške, tokom ove i prošle godine kompanija Nestlé je, početnom investicijom vrednom 140.000 švajcarskih franaka, uložila u procese proizvodnje dva najveća lokalna dobavljača, kompanije: Telek Paprika i Geneza.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Visoki standardi i vrhunski kvalitet kompanije Nestlé

  • PDF

Marjana Davidović            Pojam regenerativne poljoprivrede (TMMG) je relativno nov na našem prostoru i podrazumeva poseban način uzgajanja useva održavajući zdravlje zemljišta, narušeno obrađivanjem ili prekomernim korišćenjem đubriva i pesticida, čime se smanjuje sadržaj mineralnih, organskih materija, vode, vazduha, pH vrednosti. Regenerativna poljoprivreda nakon nekoliko godina može rešiti brojne probleme, osim poboljšanja kvaliteta zemljišta doprineti smanjenju troškova obrade, nagraditi natprosečnim prinosima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nestlé podržava lokalne proizvođače povrća

  • PDF

Sa KZN kompanije Nestle u Kanjiži            Beograd, 6. jun 2022 - Kompanija Nestlé uključila je dobavljače iz Srbije u svoj globalni projekat regenerativne poljoprivrede, koji za cilj ima očuvanje i obnavljanje poljoprivrednog zemljišta i njegovog ekosistema. Početnom investicijom vrednom 140.000 švajcarskih franaka uloženih ove i prošle godine u procese proizvodnje najvećih lokalnih dobavljača kompanije, Telek Paprike i Geneze, Nestlé ulaže u održive načine proizvodnje povrća za jedan od svojih najpopularnijih proizvoda - Začin C.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com