Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Hrana

Vojvođanski kivi slađi od uvoznog, pa još i organski

  • PDF

Betina Šuranji            Primarna delatnost Osnovne zemljoradničke zadruge „Žunji-Silak“ (OZZ Žunji-Silak) iz Temerina je ratarska proizvodnja, gde je poznato da prvi seju, prvi žanju i postižu vrhunske rezultate. Izazovu ipak nisu odoleli. Godine 2013. sazrela je ideja za početak uzgoja egzotičnog kivija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Milan Ćuk: Ima li rešenja za nagomilane probleme u mlekarstvu

  • PDF

Milan Ćuk            PR „Mala mlekara Ćuk“ iz Banatskog Karađorđeva produkt je višegodišnje porodične prakse u stočarstvu i ratarstvu. Izrasla iz poljoprivrednog gazdinstva „Milan Ćuk“, osnovanog 2009. sa zaokruženom proizvodnjom i osnovnom delatnošću pored kozarstva i ratarstva, od 2019. prerasta u PR „Mala mlekara Ćuk“ i sa oca prelazi na ćerku Milenu, koja se bavi preradom kravljeg mleka, otkupljenog od proverenih seljana, i proizvodnjom širokog asortimana kvalitetnih, ručno rađenih sireva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Mirko Gvojić: Pčelari su prva linija odbrane naše planete

  • PDF

Mirko Gvojić            Pčelarstvo može biti unosna grana poljoprivrede, ali za Mirka Gvojića, mladog pčelara iz Kljajićeva, pčelarstvo je mnogo više od puke dobiti. Da nije prvi pčelar u familiji saznao je nedavno, listajući porodični album. Na fotografiji su, ispred košnice-pletare (vrškare), danas pravog rariteta, stajali muškarac i žena, za koje se ispostavilo da su njegovi pradeda i prababa iz Gakova. Informacija sačuvana u genima putovala je tri generacije, ali nije ona bila ta koja je inicirala Mirkovo interesovanje za pčelarstvo. Priča je ta da je najstarija od njegove tri ćerke, rođena sa problemima urinarnog trakta, a koje medicinska nauka nije mogla da reši, rešila je svakodnevna terapija medom. Tada je u selu bilo 4-5 pčelara, njegovih prijatelja, koji su mu svi do jednog davali med ne dozvoljavajući da im plati „jer je za dete“. To je uticalo da kupi dve košnice, do kraja godine imao ih je sedam, sledeće godine jedanaest. Njegov mentor, Igor Pantelin iz Sombora, puno mu je u tome pomogao.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Istraživač i restaurator srpske srednjovekovne trpeze

  • PDF

Svetlana Jovanović            Žene su najveće blago srpskog sela. One su te koje brinu o porodici, kući, svaki plod umeju da pozlate, a Svetlana Jovanović iz Gornje Trnave, Topola, jedna je od njih. Žena sa završenih osam razreda škole i ogromnim fondom znanja, majka dvoje dece i baka petoro muških unučadi, koji polako idu njenim stopama. Izrastaju u vredne, časne ljude pune dobrote i ljubavi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Aquadoriin Svinjokolj, za uživaoce u dobrom ukusu

  • PDF

Čarda „Agua Doria“, magnet za gastro hedoniste            Da mesto događanja tradicionalnog vojvođanskog svinjokolja može da bude fensi gradska čarda, od 2012., kada je napravljen hrabar eksperiment, sa stilom i ukusom, koji je u startu naišao na pozitivan prijem publike, očigledan primer je Čarda „Agua Doria“, smeštena ispod Petrovaradinske tvrđave na samoj obali Dunava.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Slasne vojvođanske čarolije

  • PDF

Nataša Pavlović            Džordž Bernard Šo ju je smatrao za ljubav najiskreniju, a ona je toliko univerzalno kulturno iskustvo da uključuje čitavo čovečanstvo. Veza između turizma i gastronomije može se potražiti i u odgovorima na pitanja: Da li se i koliko može upoznati jedna destinacija, a da se ne probaju lokalna jela? Koji je najukusniji deo putovanja?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zlatna kapljica iz bakarnog kazančeta

  • PDF

Pobednici na 12. Danima vesele mašine            Dvanaesta tradicionalna manifestacija ,,Dani vesele mašine,, i deveti  ,,Zlatni destilat rakije šljivovice,, održani su u nedelju, 12. septembra, na Burduševom brdu iznad Kljajićeva. Organizator ove svojevrsne manifestacije je Udruženje vinogradara i voćara ,,Visovi,, iz Kljajićeva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Pčelinja kuća porodica Đolić - Joković

  • PDF

Tatjana i Milan Đolić sa decom           Supružnici Tatjana i Milan Đolić stoje iza Pčelarskog gazdinstva Joković iz Aleksandrovca. Tatjana Joković Đolić je slikar, sa diplomom Akademije umetnosti u Novom Sadu, sada nastavnik likovnog vaspitanja u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Brusu. Milan Đolić je nastavnik fizičkog vaspitanja u OŠ „Prvi maj“ Vlajkovci i u OŠ „Knez Lazar“ u Velikim Kupcima. Za sebe kažu da su na prvom mestu roditelji, pobornici prirodnog načina života, i u tom duhu nastoje da vaspitaju Vidaka i Vukana (5 i 7 godina), a da niti deci, niti sebi, ništa ne uskraćuju.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Probajte Batalo sireve, zdravo je

  • PDF

Melinda Batalo Balaž           Pre samo tri godine Melinda Batalo Balaž iz Čonoplje bila je u dilemi kako da doprinese kućnom budžetu. Znala je samo da državni posao ne dolazi u obzir i da svoje četvoro dece, uzrasta od pet do deset i po godina, uskrati osam do deset sati svog prisustva. Nezadovoljstvo otkupnom cenom mleka dodatno je isprovociralo rešenje, manifestovano na vreme, a uzor je bila njena baka koja je devedesetih godina, proizvodeći sitan sir, uspevala da prehrani celu porodicu. Upravo je ona, Melindi Batalo Balaž bila inspiracija i motiv da u sopstvenoj proizvodnji sira nađe rešenje.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nije lako, ali je ukusno - priprema jela ispod sača

  • PDF

Dušan Štulić (prvi s leva) na Sačijadi Stražilovo 2021            Dušan Štulić, nutricionista i gastronom, profesor i mentor na Visokoj hotelijerskoj školi strukovnih studija u Beogradu i sudija World Association of Chefs Societies (WACS), u svojsvtu arbitra, redovan je učesnik Balkanskog takmičenja u pripremi jela ispod sača Sačijada - Stražilovo, koje sedmu godinu početkom juna organizuje „Magazina vikendica“ i „Udruženja vlasnika vikendica i salaša“ iz Novog Sada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com