Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Hrana

Godišnja skupština KFS, KAS i AŠKS

  • PDF

Sa skupštine na Stražilovu            Na prostoru EKO kampa „Fruška gora“ na Stražilovu, izletištu četiri kilometara udaljenom od Sremskih Karlovaca, u nedelju, 07. juna održana je Redovna godišnja skupština Kulinarske federacije Srbije (KFS), Kulinarske asocijacije Srbije (KAS) i Asocijacije šefova kuvara Srbije (AŠKS).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Jelenković: Aktivnosti Mikološko-gljivarskog saveza Srbije za 2020

  • PDF

Zoran Jelenković            Sezona gljiva još nije krenula u punom jeku ali su se stvorili svi uslovi za bogatu i kvalitetenu berbu narednih mesec - dva, kada je reč o terenima do 650 metara nadmorske visine, odnosno dva meseca, na većim nadmorskim visinama - procena je gljivara, članova Mikološko-gljivarskog saveza Srbije.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Đakonije na trpezi dinastije Dunđerski

  • PDF

Milan Kolarski            Lazar Dunđerski (1833 – 1917) čije je bogatstvo u drugoj polovini XIX veka toliko naraslo da je ušlo u legendu, bavio se poljoprivredom i trgovinom. Izgradio je fabrike alkohola, pivare, uljaru i veliki mlin u Novom Sadu i Inđiji. Bio je vlasnik fabrike tepiha u Bečkereku, jedan od glavnih akcionara Srpske banke u Zagrebu i Centralnog kreditnog zavoda u Novom Sadu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

MSc Jovana Marić: Magične gljive

  • PDF

Sa predavanja MSc Jovane Marić            Namerno ili ne, retko se govori o kofeinu kao najrasprostranjenijoj, duvanu najprodavanijoj, alkoholu kao opšteprihvaćenoj psihoaktivnoj supstanci, koje su uz tri biljke: kanabis, koku i opijum korišćene od pamtiveka, kako za otklanjanje bola i podizanje fizičke izdržljivosti radnika i ratnika, kao i nezaobilanog činioca u ritualnim, čak i religioznim obredima. Govoreći o ovoj temi, nikako se ne smu zaobići kulturne razlike naroda koji su ih koristili.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Đorđe Mrkić: Život pčelara i medonosnih pčela

  • PDF

Đorđe Mrkić            „Legende koje su se ispredale oko pčela protkane su pretnjama i gubicima. Tu je i uzmeirujuće sećanje na ubode koji izazivaju toliko poseban bol da ne znamo sa čime bismo ga mogli uporediti... Istina je da se košnica ako je nemarno otvori neko ko ne poznaje, niti poštuje karakter i običaje njegovih stanovnica, začas pretvara u užareni grm koji kipti besom i junaštvom. Ipak, ništa se ne stiče brže od neznatne sposobnosti neophodne da se košnicom bezbedno rukuje. Dovoljno je malo dima, mnogo hladnokrvnosti i blagosti, i dobro naoružane radilice će dopustiti da budu orobljene i ne pomislivši da puste svoju žaoku“ - piše Boris Meterlink u svojoj knjizi Život pčela (Algoritam 2017. Beograd).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Domaći namazi od maline iz porodične radionice Žigon Stari Banovci

  • PDF

Ljubica Žigon            Posni, 100% domaći, bez gustina, želatina i aditiva  Žigon Vilomet namazi od maline, maline sa čokoladom, vanilom i cimetom, originalni i novi proizvodi na našem tržišu dolaze iz porodične proizvodnje Žigon iz Starih Banovaca.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Februar mesec festivala u čast kobasica, kulena, slanine, čvaraka...

  • PDF

Sa proglašenja pobednika Kobasicijade u Šidu            Januar je mesec praznika - Božića, Srpske Nove godine, slava, i vreme u kome se organizuje tek po koja manifestacija kojih u Vojvodini ima više od hiljadu. Već u februaru, situacija je drugačija jer kreću  manifestacije vezane za tradiciju u našem narodu - festivali u čast kobasica, kulena, slanice, čvaraka...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Banstolka - prvo seosko turističko domaćinstvo u Srbiji sa HALAL sertifikatom

  • PDF

Sa svečanosti dodele sertifikata Mirjani Hemun            Seosko turističko domaćinstvo „Banstolka“ (stari put Beograd - Novi Sad), od četvrtka, 23.01.2020. godine, je nosilac prvog HALAL sertifikata u Srbiji. HALAL, ili dozvoljeno na arapskom jeziku, označava hranu koja je pripremljena po šerijatskim zakonima, odnosno način ishrane koji primenjuje većina muslimana širom sveta. Posedovanje HALAL sertifikata u jednom seoskom turističkom domaćinstvu u fruškogorskom naselju Banstol, opština Inđija, je pravi pokazatelj puta koji savremena domaćinstva, koja se bave istom ili sličnom delatnošću, treba da slede.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Zoran Mišković: Veliki izazov, još veća očekivanja

  • PDF

Zoran Mišković            Zoran Mišković diplomirani menadžer u gastronomiji i počasni predsednik Kulinarske federacije Srbije (KFS), trenutno u ulozi šefa stručnog štaba angažovan na pripremi Junioriskog tima Srbije za učešće na najprestižnijem svetskom takmičenju u kuvanju, 25. IKA/Culinary Olympics, od 14. do 19. februara u Štutgartu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dr Bojana Kalenjuk: Prva generalna proba pred odlazak na 25. Kulinarsku olimpijadu

  • PDF

Naše nade za Kulinarsku olimpijadu u Nemačkoj            IKA/Culinary Olympics je najstarije i najveće međunarodno takmičenje u kulinarskoj umetnosti na svetu, sa tradicijom dužnom od 100 godina. Prva Kulinarska olimpijada održana je u Frankfurtu od 12 - 22. oktobra 1900. godine i uz kraće i duže prekide održava se do danas. Ono što je započelo kao takmičarska izložba razvilo se u međunarodno nadmetanje nacionalnih timova u različitim kategorijama, u kojima se pokazuje nadomoć u veštinama, preciznosti, posvećenosti, kreativnosti u stvaranju kompozicija, od kojih je svaka umetničko delo.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com