Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Dragoslav Bokan o promociji nove knjige Vanje Čobanova u Čelarevu

  • PDF

Dragoslav Bokan (prvi s leva), Vojislav Gavranić, Vanja Čobanov i Aleksandar M. MatićU svečanoj Sali Čelarevkse pivare, 6. marta 2013. godine priređeno je još jedno uspelo veče na kojem je predstavljena knjiga našeg poznatog književnika Vanje Čobanova „Vreme koje se nikad više ponoviti neće“. Draž i lepotu ovog susreta nedvosmisleno je dao autentičan ambijent u kojem je nastala prva od šest Vojvođanskih priča, sadržanih u ovoj knjizi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Portret velikana, Desanka Maksimović

  • PDF

Desanka MaksimovićU utorak 12. februara 2013. godine u prepunoj Svečanoj sali Matice srpske, predstavljanjem kompletnog stvaralačkog opusa umetnice, izdavačkog čuda „Celokupnog dela“ Desanke Maksimović, Novi Sad je evocirao sećanje na umetnicu. Na ovaj način obeležene su dve decenije od odlaska pesnikinje, koja je preminula 11. februara 1993. u Beogradu, a sahranjena u svojoj rodnoj Brankovini kod Valjeva.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vanja Čobanov promovisao novu knjigu “Vreme koje se nikad više ponoviti neće”

  • PDF

Kao novinar  i  prijatelj pratio sam poznatog vojvođanskog pisca Vanju Čobanova  na raznim mestima koja su bila pozornica  za pisanje njegove nove knjige, a nedavno i na prvoj promociji u Bačkoj Palanci. Knjiga  ''Vreme koje se nikad više ponoviti neće '',  koja opisuje  prošla vremena u Vojvodini, čiji je smisao i kantar bio drugačiji (kako kaže Branislav Krstić u predgovoru ) pruža sliku jedne drugačije Vojvodine, gospodstvene, vizionarske, hedonističke i raspevane – Vojvodine umetnika, veleposednika, vinara. Za manje od mesec dana knjiga je pred drugim izdanjem, a Vlada Vojvodine uvrstila ju je kao protokolarni poklon.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Миша Ћирић, Диаспорамедиа гроуп: Србија је наша кућа, носимо је увек у срцу

  • PDF

Миша ЋирићНовогодишњи и Божићни празници сваке године повод су за више стотина хиљада људи нашег порекла из расејања, дијаспоре широм света да допутују у Србију и регион. Тим поводом Миша Ћирић, директор Диаспора Гроуп Србија о значају расејања за економију отаџбине је изјавио:

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Добрица Ерић, песник ЋИРИЛИЦЕ

  • PDF

Dobrica ErićУ свечаној сали Средње економске школе “Светозар Милетић” у Новом Саду, у суботу, 22. децембра, одржана је В редовна скупштина Удужења ЋИРИЛИЦА Београд -повереништво из Новог Сада “Српска Атина”. 
Српско удржење ЋИРИЛИЦА, под геслом, “Не одрецимо се најсрпскијег!” штити, брани и отима ћирилично писмо од неупотребе и заборава, јер језик је суштина једног народа да народа без језика нема.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Art galerija Dileta Đuragića u Kovilju

  • PDF

Giga Đuragić DileU porodičnoj kući Đuragić, o kojoj se već duže vreme stara, a neko vreme ponovo živi, umetnik svetskog formata Giga Đuragić Dile, 29. septembra 2012. godine, otvorena je Art galerija „Đuragić“. Svečanosti su prisustvovale brojne zvanice, ali kako je domaćin u emotivnom obraćanju podvukao, pre svih i iznad svih - prijatelji sa raznih strana, iz Bijeljine, sa Zlatibora, Žablja, Šida, Titela, Mitrovice, a oni Deronjski, samonazvani hor „Šaka jada“, kao duhovna deca svom ocu, na kraju su zapevali  „Mnogaja ljeta“ i izazvali trnke od lepote i miline iznašavši saglasje trenutka, ambijenta, ali i načina izvedbe.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prof. dr Marko Carić: Optimizam, preduzetnički duh i organizacija - siguran put ka uspehu

  • PDF

Prof. dr Marko Carić“Nagrada Najevropljanin za mene znači samo podstrek za nove aktivnosti, dalji rad. Trudiću se, da opravdam, pa i da prevaziđam rezultate koje sam do sada postizao.”
 Ovim rečima prisutnim kolegama, poslovnim partnerima, prijateljima i novinarima obratio se prof. dr Marko Carić, na svečanosti upriličenoj 12. maja 2011. godine na Privrednoj akademiji u Novom Sadu, organizovanoj nakon dobijanja nagrade “Najevropljanin” za doprinos u razvoju preduzetništva i menadžmenta. Nešto više od godinu dana kasnije, tačnije u petak, 03. avgusta, prisustvovali smo jednoj novoj svečanosti, istina, malo drugačijoj, u čast stvaralaštva ovog mladog i ambicioznog čoveka, otvaranju stambenog kompleksa u naselju Telep u Novom Sadu, koji je, na neki način, bio potvrda svega što je obećao. Bila je to, istovremeno, i proslava prve godišnjice uspešnog poslovanja njegove građevinske kompanije „Najevropljanin“, koja je izgradnjom ovog stambenog kompleksa pomerila standarde komfornog stanovanja, s obzirom da se na placu nalaze stambena zgrada i teniski tereni sa svlačionicama, koji će biti dostupni kako stanarima zgrade, tako i svim ostalim zainteresovanim korisnicima, kao i uređen zeleni prostor.
- Trudili smo se da ispoštujemo nekoliko bitnih principa, kao što su vrhunski kvalitet materijala i izvođenje radova, inovativnost i funkcionalnost arhitektonskih rešenja i apsolutna sigurnost, dakle, u svim segmentima kvalitet iznad proseka, što je svakako novina na našem tržištu po kojoj će „Najevropljanin“ biti poznat. Bitno nam je da naši objekti budu prepoznatljivi po lepim fasadama spolja, po kvalitetnim materijalima i radovima, po visokim standardima komfora i po uređenju dvorišta koja će biti oplemenjena zelenilom. Zato vodimo računa o svakom detalju. U to su se najpre uverili kupci stanova, a potom njihovi rođaci, prijatelji, poznanici i – po principu „dobar glas se daleko čuje“, postaće to naš zaštitni znak. Kada „Najevropljanin“ stoji iza nekog projekta, znaće se da je u zgradu ugrađen najbolji materijal, da su radili vrhunski majstori i da je sproveden čitav postupak od upotrebne dozvole, do tehničkog prijema i uknjiženja zgrade i stanova – izjavio je gospodin Marko Carić.
Ovu proslavu, iskoristili smo i za intervju sa prof. dr Markom Carićem, inače, suosnivačem Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, predsednikom Saveta Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment i generalnim menadžerom Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, ali i nosiocem brojnih drugih funkcija. Prvo pitanje – kako je moguće spojiti teorijski-profesorski i praktični-građevinski posao?

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Vojvođanske priče Vanje Čobanova o vremenu koje se nikada više ponoviti neće

  • PDF

Vanja Čobanov i Zvonko BogdanNa ''Rumafestu“, turističkoj manifestaciji koja je nedavno održana u Rumi, a koja je prevazišla sva očekivanja i oduševila meštane i sve prisutne goste, vojvođanski književnik Vanja Čobanov sreo se gospodinom Zvonkom Bogdanom i gospodinom Savom Jojićem. Iza ovih srdačnih susreta krije se saradnja pisca sa Zvonkom Bogdanom, našom muzičkom legendom i sa Savom Jojićem, vlasnikom vinirije ''Mačkov podrum'' iz Iriga, na njegovoj novoj knjzi.
Knjiga '' Vojvođanske priče'' divani, kako i sam podnaslov knjige kaže, „o vremenu koje se nikada više ponoviti neće '' i sadrži šest priča posvećenih vojvođanskom duhu i vrednostima koje se polako zaboravljaju i nestaju. Priče su smeštene u istorijski period između 1850. godine do Drugog svetskog rata. Autentične su, sa originalnim dokumentima i fotografijama i napisane su romanesknim jezikom. Sve priče, osim što su usmerene na buđenje pozitivnog vojvođanskog duha i ka vrednostima koje su za manje od sto godina potisnute ili nestale, imaju svoje posebne teme.
Tako će Zvonko Bogdan i njegov muzički senzibilitet, rad i obrada pesama iz tog vremenskog perioda biti zastupljeni u priči koja ima za temu vojvođansku muziku, dok će Sava Jojic sa retko interesantnom porodičnom istorijom, koja se proteže od 1847. godine do danas, biti zastupljen u priči posvećenoj porodičnoj tradiciji i kultnom odnosu prema vinogradima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ivan Fece Firči, bubnjar, bubnjar-inovator

  • PDF

Ivan Fece ili jednostavno Firči, naš proslavljeni bubnjar, posle New York faze koja je trajala više od 20 godina, poslednjih godina zaokuplja našu javnost više kao medijska ličnost a manje kao istaknuti muzičar. Neopravdanost ovakvog tretmana jednog potvrđenog umetnika verovatno leži i u harizmatičnoj pojavi i elokventno komunikativnom performansu, jezgrovito slikovito deskriptivnom govoru, čoveka koji ima šta da kaže i to na krajnje interesantan način. Međutim, Firči je pre svega i iznad svega muzičar. O njegovim aktivnostima, o tome kako je konstruisao „doboš“ koji danas sviraju bubnjari najvećih svetskih bendova, a pre svega o njegovim počecima, priča jedan drugi čovek, umetnik po vokaciji, Ivan Fece.
-U muzičku školu, odsek violina, upisao me je moj deda Branko Fece, kada mi je bilo pet godina. On je pored svog direktorovanja po raznim firmama bio i violinista i sa njegove tri sestre imao je porodični gudački kvartet. Deda Branko nije bio profesionalni muzičar, ali je voleo da svira. Pamtim sliku iz svog detinjstva, dedu kako svira uz muziku sa ploča, koja se vrti na odličnom gramofonu povezanom sa još boljim zvučnicima, i to svakodnevno sat, dva, klasiku i čardaše, za dušu.
Druga presudna epizoda za mene kao muzičara, desila se u Osnovnoj školi „Jovan Popović“ kada me je moja nastavnica muzičkog Hilda Pucarević, odredila da ispred škole oformim orkestar. Ja sam se već tada malo zasitio violine, pa sam želeo da sviram gitaru, jer sam video da od violine nema devojka. Pošto smo bili kućni prijatelji sa Petrom Bahunom, našim proslavljenim gitaristom i članom orkestra Radio Novog Sada, moja majka je zamolila Petra da mi pomogne u izboru gitare. I tada smo nas dvojica kupili najbolju gitaru u tadašnjoj jedinoj prodavnici muzičkih instrumenata i muzičke opreme u gradu Novom Sadu, Muzičkom magazinu. Tako sam ja počeo da sviram gitaru. I u takvom jednom prelomnom trenutku za mene, ja sam trebao da napravim bend, u kome sam, a priori, video sebe kao glavnog, kako sviram gitaru. Međutim, moje lepo vaspitanje i poštenje je odagnalo te ideje vrlo brzo, pošto se na audiciju prijavilo 50-toro klinaca, i preko 20 onih koji su svirali bolje gitaru od mene, jer ja sam tada tek počinjao. Ali, niko se nije prijavio za bubnjeve. Iskreno se nadam da neće zvučati prepotentno, ali onoga trenutka kada sam seo za bubnjeve već znao da ih sviram.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

U ime ljubavi, novi roman Ivane Kuzmanović, objavila Laguna

  • PDF

Ivana Kuzmanović“Hepiend se ne događa samo u filmovima i knjigama. On može da bude stvar izbora, jer „sreća je pitanje odluke i zato poneko zauvek ostane u krugu ponavljanja, a neko se osmeli i iskorači. Slavica je provela godine pokušavajući da isceli rane koje joj je naneo crnokosi mladić, tešeći se da će ga stići zaslužena kazna. A onda, petnaest godina kasnije, putevi su im se ukrstili na mestu na kojem su se tome najmanje nadali. Branko je sada neko sasvim drugačiji, neko kome su oprost i ljubav preko potrebni. Mnogobrojna iskušenja su pred njima. Nagrada je – novi život.”
 Ovo je odlomak iz novog romana Ivane Kuzmanović “U ime Ljubavi” – o snazi ljubavi i hrabrosti da se njena moć iskusi, koji se pojavio u prodaji 25. jula u izdanju beogradske izdavačke kuće Laguna i odmah izazvao veliko interesovanje čitalačke publike u Srbiji. Junaci novog romana Ivane Kuzmanović žive svuda oko nas i u nama. Bol i emocionalne ožiljke dobili su od roditelja u nasleđe. Postali su žrtve ili dželati. Nedostatak ljubavi i nerazumevanje gurnuli su ih na periferiju života, u bolest, izolaciju, destrukciju, tugu. Ipak, oni su uspeli da preokrenu svoje sudbine…
 „…mislim da se prilika ukazuje svakome, samo je neko vidi, neko ne… U knjižarama su sve knjige dostupne, pa se ipak neko odlučuje za lake ljubiće, a neko za literaturu koja osvešćuje. Isto je i u životu. Naravno, šta god da izabereš platićeš određenu cenu. I uvek kada se za jedno odlučuješ nešto drugo odbijaš. A najveći problem nas ljudi je što bismo hteli da imamo sve. Tako počinjemo da pravimo račun u jednačini sa mnogo nepoznatih…“, navodi u svom novom romanu Ivana Kuzmanović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com