Tue08162022

Poslednja izmena:07:35:00 AM

Back KULTURA LIČNOSTI

Ličnosti

Sofija Blažin, žena zbog koje Novi Bečej nazivaju velikom baštom

  • PDF

Sofija BlažinDa li bi Tiski kej i Novi Bečej bili tako privlačna turistička destinacija da nisu tako lepo uređeni? Da nema toliko mnogo zelenih površina i cvetnih žardinjera? Na ova pitanja je lako odgovoriti, zato i ne pokušavamo da zamislimo ovaj živopisni gradić bez svog dekora. Tvorac ideje ovakvog ruha Novog Bečeja je Sofija Blažin, inženjer pejzažne arhitekture iz JP „Komunalac“ u Novom Bečeju. Ona sa svojim timom radi tokom cele godine, a rezultati su najuočljiviji u vreme najveće novobečejske manifestacije – Velikogospojinskih dana.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Narodski slikar Janoš Mesaroš

  • PDF

Janoš Mesaroš u društvu Miodraga Rudana i Elizabete BerčekČovek nije slepac koji sanja da vidi. Videti se može i dodirom, najjasnije srcem. Zato se priče ispričane crtežom i bojama najduže pamte. One, ispričane u vinogradu svoga oca u Novom Bečeju, od dokonih ljudi na putu u crkvu ili iz nje, uz fićok rakije ili čašu vina, uokvirio je na svojim slikama.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Nebojša Đuranović: Slike u bojama tonske lestvice

  • PDF

Nebojša ĐuranovićSlikar Nebojša Đuranović (1968. u Beogradu) diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna (grafika knjige) u Beogradu.
Slike Nebojše Đuranovića izlagane su u celom svetu, na petnaestak samostalnih i nebrojano grupnih izložbi. U početku umetničke karijere bavio se isključivo crtežom. Jedan je od onih stvaraoca, iako klasičan u izrazu, koji neposredno komunicira sa delima evropskih majstora različitih umetničkih škola, koji u svoj rad unosi savremenost i autentičnost, shodno prostoru i vremenu u kome deluje, gradeći na taj način veze sa identitetom sopstvenog izraza. Korišćenje tradicionalnih vrednosti uklopljenih u savremene tokove, kao vid dijaloga između poznatog i autentičnog i imanentnog autoru, za ishodište imaju slobodu razmišljanja i rasuđivanja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Prometejov Dnevnik Ivana Brankovića

  • PDF

Prometejov Dnevnik Ivana BrankovićaIvan Branković je pisac mlađe generacije. Rođen je 1983. u Valjevu, od 2002. živi u Beogradu. Svoj roman prvenac „Prometejev Dnevnik“ objavio je 2014, a sada sprema njegov nastavak. Pored romana ima i nekoliko kratkih priča od kojih je jedna objavljena u zborniku radova književnog udruženja „SKOR“ čiji je član.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dejan Deki Milivojević, slikar: Žena, uvek nova inspiracija

  • PDF

Dejan Deki MilivojevićDejan Deki Milivojević, slobodni umetnik iz Jagodine, pripada srednjoj generaciji slikara, onoj koja dosta pamti, i još je uvek dovoljno otvorenoj za nove senzacije.
O sebi daje samo šture inforamcije, one što mora, sve ostalo zapisano je na njegovim slikama. Član je ULU-a i ULUPUDS-a, samostalno je izlagao u Beogradu (Galerija SKC, Klub Narodnog pozorišta), u Majdanpeku (Galerija Centra za kuluturu), Mostaru (Galerija Doma vojske)..., i na preko 50 grupnih izložbi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Svetska turneja SFW se nastavlja - Vasilije Kovačev na FEERIC Fashion Weeku

  • PDF

Vasilije KovačevFEERIC Fashion Week se održava od 16. do 24. jula u Rumuniji, u Alba Juliji i Sibiu, gradu koji je 2007. godine poneo prestižnu titulu Evropske prestonice kulture. Serbia Fashion Week, deo je programa kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. (EPK2021), te je potpisan ugovor o saradnji sa Feeric Fashion Weekom, koji je deo programa Sibiu EPK 2007. Serbia Fashion Week promoviše modu kao umetnost koja je važan deo kulture jednog grada. Putem saradnje Serbia Fashion Weeka i Nedelje mode iz grada koji je već osvojio titulu Evropske prestonice kulture, Novi Sad i srpska moda pozicioniraće se još jednom na mapi velikih Nedelja mode Evrope i sveta.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Likovni intermeco Dragane Simić

  • PDF

Dragana SimićZa nekog je vojvođanska ravnica monotona i dosadna. Za druge, taj produženi horizont, daje mogućnost uspostavljenja novih relacija. Za umetnike, koji znaju da gledajući vide, slušajući čuju, dodirujući osećaju, snažnijim intenzitetom od onih koji nisu rođeni sa tim talentima, ona je nepresušna inspiracija, i u fatamorgani jutarnjih izmaglica i dugih večernjih zalazaka, imaju privilegiju da otkriju njenu skrivenu stranu. Ako na njoj i od nje žive, veza je još jača, a razotkrivanje potpuno.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Ljiljana Vorgić, neumorni tragač za neočekivanim i nepoznatim

  • PDF

Ljiljana VorgićMlad čovek veruje da je umetnost utočište odabranih. Tek kasnije shvati da je za umetnika važno znanje koje se o svetu ne može spoznati, i da umetnost upravo time treba da se bavi. Umetnost ima veze sa poštovanjem i svetošću kao, na primer, stajanje pred freskama u nekom od srednjovekovnih srpskih manastira, zaštićenih od letnje jare, sa svećama koje se pale za mrtve i verom u svoje postupke i stavove, a da niko ništa ne traži za uzvrat, i niko o njima ne daje svoj sud. Kao pokušaj življenja bez mnogo taktiziranja.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Jelena Vragović - žena slikar, borac za ženska prava, pedagog...

  • PDF

Jelena VragovićJelena Vragović iz grada vina, vetra i ljubavi – Vršca, je specijalista metodike nastave matematike, prof. razredne nastave OŠ „Jovan Sterija Popović“ u Vršcu; aktivista je NVO Centra za prava žena; višestruko nagrađivan slikar amater; student i odnedavno član MENSE...

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Slikar Saša Dobrić: Imaginacija je moj put

  • PDF

Saša DobrićUmetnik Saša Dobrić, bezmalo četrdeset godina vodi svoj slikarski dnevnik, maštovit i fantastičan, bezvremen i originalan. I od njega ne odustaje. Ne naseda na provokacije novih pravaca koji na čas bljesnu u nekoj od mondenih prestonica, on rađe ostaje dosledan sebi i svom idealu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com